Föreningen Förintelsens överlevande får pris

Livia Fränkel och Tommy Ringart från Föreningen Förintelsens överlevare. Foto: Maria Persson

En av årets pristagare av Katarina Taikon-priset är Föreningen Förintelsens överlevande.

– De överlevande vittnen som finns kvar är viktiga att lyssna på, säger föreningens ordförande Tommy Ringart, apropå en ledartext av Alice Teodorescu i GP där hon anklagar överlevande för att de låter sig utnyttjas politiskt.

UPPDATERAD 181003 23.53. Föreningen Förintelsens överlevande fick under onsdagen motta Katarina Taikon-priset från Stockholms stad. Priset delas ut för att hylla insatser för mänskliga rättigheter och Föreningen Förintelsens överlevande delar prissumman på 100000 kronor med den andra pristagaren, Barnrättsbyrån.

– Det betyder väldigt mycket att vi just i dessa tider får Katarina Taikon-priset. Vi blir uppmärksammade och det uppmuntrar oss att fortsätta det här viktiga arbetet. Jag hoppas att nästkommande generationer tar över arbetet sedan för vi kommer inte att orka för alltid, säger Livia Fränkel som är föreningens hedersordförande.

Tommy Ringart, Föreningen Förintelsens överlevandes ordförande och andra generationens överlevande, säger att många i hans generation kan uppleva det som jobbigt att prata om föräldrarnas upplevelser.

– Det är en hemsk del av den judiska historien som följer med oss och den är inte så lätt att hantera. Den berör även oss i följande generationer på djupet. Det är få i min generation som är aktiva med att gå ut i till exempel skolor och prata, säger han och fortsätter:

– Däremot våra barn, tredje generationen, har ibland lättare att gå på och fråga sina mor- och farföräldrar. Det finns en förening, Zikaron, med tredje generationens överlevande som går ut i skolor och berättar sina mor- och farföräldrars historia. Och jag måste säga att jag själv har blivit väldigt inspirerad av vad de åstadkommer. Jag tror det finns en stor kraft hos oss att fortsätta vara engagerade, säger Tommy Ringart.

Hur hinner du med allt arbete du gör, Livia?

– Ja, jag hinner inte med att bli pensionär. Frågan du ville ställa kanske är hur jag orkar? Men så länge jag får den fina respons jag får av ungdomar ger det mig kraft att fortsätta, Jag hoppas kunna hänga med ett tag till, säger Livia Fränkel.

På ledarplats i GP 26 september ondgjorde sig Alice Teodorescu över den ”maktkamp som nu utspelar sig mellan höger och vänster, men sorgligt nog också inom delar av högern, där man trivialiserar ett av historiens värsta folkmord i syfte att brunsmeta meningsmotståndaren” och menade att det är att missbruka en historisk erfarenhet. Tre dagar senare följde Dan Korn i Expressen efter och menade att ”de som trivialiserat det mest, kanske för ett sätt att överleva, är de överlevande själva”.

Både Livia Fränkel och Tommy Ringart reagerade starkt på resonemanget och svarar i dag på expressen.se att man inte ska omyndigförklara Förintelsens överlevande.

– De överlevandes vittnesmål är viktiga att lyssna på, speciellt i de tider vi lever i där främlingsfientlighet, rasism och antisemitism växer. Man kan ifrågasätta våra politiska ställningstaganden, men det Teodorescu och Korn gör är att ifrågasätta vår plats i den offentliga diskussionen. Det vänder vi oss emot. Våra erfarenheter är värda att lyssna på, avslutar Tommy Ringart.

Läs Livia Fränkels och Tommy Ringarts replik i Expressen