Fördjupad facklig-politisk samverkan ett värn mot SD:s trollfabriker

AiP:s politiska redaktör Daniel Färm fick exklusiva intervjuer med nya LO-ordföranden Johan Lindholm och Magdalena Andersson.

I skuggan av Taylor Swiftkonsert, högsommarvärme och skandalen med SD:s trollfabrik har LO haft kongress. Det blev en uppvisning i hur en äkta demokratisk folkrörelse vill påverka politiken och förbättra samhället – för sina medlemmar och andra. Kontrasten till SD:s trollfabrik blir otroligt skarp. Folkrörelse mot trollfabrik. Starkt engagemang för ett bättre samhälle mot cynism och hat. Och en nyvald LO-ordförande som brinner för demokrati och facklig-politisk samverkan mot en SD-ledare som ljuger och slingrar sig på frågor om partiets trollfabrik.

På LO-kongressen fick jag möjlighet att prata med både nyvalde LO-ordföranden Johan Lindholm och S-ledaren Magdalena Andersson.

ett tydligt mandat från LO-kongressen att fördjupa facklig-politisk samverkan

Johan Lindholm slog han fast att stämningen mellan LO och Socialdemokraterna är mycket god, och att det finns ett tydligt mandat från LO-kongressen att fördjupa facklig-politisk samverkan.

– Facklig-politisk samverkan är helt avgörande för arbetarrörelsens existens. Det har saknats en strategi för hur man kan förankra och få med sig människor i facklig-politisk samverkan. Nu har vi haft en bra debatt, och vi kommer att göra något riktigt bra av LO-kongressens beslut om facklig-politisk samverkan. Det finns ett fantastiskt schvung i den här kongressen, och en vilja att förstärka och växla upp just facklig-politisk samverkan, sa Lindholm.

LO-kongressbeslutet att ta fram en strategi för stärkt opinionsbildning togs emot väl av den nyvalde LO-ordföranden:

Vi behöver alla dagar i veckan stärka arbetarrörelsens opinionsbildning

– Vi behöver alla dagar i veckan stärka arbetarrörelsens opinionsbildning. 85 procent av media är borgerliga. Är det något som vi behöver stärka, så är det vår synlighet. Men inte bara via media, utan även på arbetsplatser, där våra medlemmar jobbar. Och då med stora öron och liten mun.

Johan Lindholm underströk två politiska frågor som han kommer fortsätta lyfta med Socialdemokraterna:

  • arbetstidsförkortning
  • att slopa den klasslagstiftning som karensavdraget har blivit.

Magdalena Anderssons tal på LO-kongressen togs emot med stående ovationer. S-ledaren sa bland annat att ”Det är ni som ser till att Sverige fungerar. Då ska Sverige fungera för er.”

Andersson påpekade att LO-förbunden hade tagit ansvar i lönerörelsen – men hade mötts av en högerregering som lät inflationen slå hårt mot vanligt folk. Därför efterlyste hon en ny riktning för Sverige, där man inte minst gör upp med marknadsmisslyckandena och vinsterna i välfärden. S-ledaren varnade även för de högerradikala runt om i Europa – och inte minst här i Sverige.

Hon menade dessutom att SDs trollfabriker och desinformationskampanjer manipulerar det demokratiska samtalet. Samtidigt vill SD urholka fackföreningsrörelsens självständighet, folkbildningen och folkrörelserna. SD vill också ställa löntagare mot löntagare och ser den samlade arbetarrörelsen som sin främsta huvudmotståndare. Allt detta till en öronbedövande tystnad från de tre regeringspartierna. Den liberala ”vakthunden”, påpekade S-ledaren, har blivit en kissemiss.

Även Magdalena Andersson underströk den goda stämningen och samarbetet mellan S och LO:

Arbetarrörelsen är EN. Odelbar.

– Arbetarrörelsen är EN. Odelbar. Tillsammans har vi – enade – byggt den generella välfärden, bidragit till starka reallöneökningar och byggt ett starkt och jämlikt samhälle. Vi ska inte vika oss!

Efter talet fick jag en pratstund med Magdalena Andersson. Där intygade hon också att hon såg fram emot samarbetet med Johan Lindholm:

– Det finns väldigt goda förutsättningar till ett bra samarbete med Johan Lindholm. Vi har jobbat nära tillsammans både när jag var finansminister och statsminister, och han sitter i vår partistyrelse. Så jag ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka den samlade arbetarrörelsen.

Andersson kommenterade även Johan Lindholms krav på ett slopat eller mer rättvist karensavdrag:

att karensavdraget som det fungerar idag är orättvist, det råder det ingen tvekan om. Och att vi behöver öka rättvisan

– Karensavdraget var orättvist redan tidigare. Efter pandemin, när fler tjänstmän har kunnat jobba hemifrån när man blir lite förkyld, så har den orättvisan ökat. Mot den bakgrunden gick vi till val redan 2022 på en miljardreform för att göra karensavdraget mer rättvist. Exakt hur det ska se ut behöver vi titta närmare på. Och sedan får vi se exakt vad vi ska gå till val på. Men att karensavdraget som det fungerar idag är orättvist, det råder det ingen tvekan om. Och att vi behöver öka rättvisan, sa Andersson.

Både Johan Lindholm och Magdalena Andersson reagerade dessutom starkt på avslöjandena om SD:s trollfabrik.

– Vi tar en fajt för demokratin varje dag. Därför är det fruktansvärt att sådant här förekommer. Att man inte kan lita på det man läser och hör. Politiker måste ta sin roll på allvar. Man utvecklar politik tillsammans med medborgarna. Då kan man inte hålla på med ”fake news”, sa Lindholm.

det är just SD som inte vill se de här traditionella, breda överenskommelserna

– Vi kommer att jobba hårt för att få tillbaka den breda samsynen om demokratins spelregler. Det nya som har hänt de senaste snart två åren är att Sverigedemokraterna har kommit i en maktposition. Och det som har hänt de senaste veckorna visar ju med all önskvärd tydlighet att många moderaters, kristdemokraters och liberalers ärliga förhoppning – att väl vid makten skulle SD bli ett mer normalt parti – inte stämde. De är inte ett parti som andra. Jag är övertygad om att det är just SD som inte vill se de här traditionella, breda överenskommelserna, sa Magdalena Andersson.

– Men när vi kommer tillbaka till makten, så kommer vi att anstränga oss för att hitta tillbaka till de breda överenskommelserna. Inte minst när det gäller de demokratiska spelreglerna. Jag är övertygad om att det är bäst för Sverige och svenska folket, sa Andersson.

Det är här någonstans – mellan det urstarka demokratiska sinnet och den kraftfulla facklig-politiska samverkan – som jag finner ännu en del av den hoppfullhet som jag har varit på jakt efter. Arbetarrörelsen är stark. En fördjupad facklig-politisk samverkan med förnyad kraft och mandat att driva opinion kan bli ett stärkt värn mot SD:s fortsatta trollfabriker. Nu börjar LO och Socialdemokraterna steg för steg att formulera ett gemensamt svar på utmaningen från högern.

Framtiden är vänster, som min vän Payam Moula (chefredaktör för Tiden) brukar säga.

Daniel Färm är politisk redaktör