Följ hur styrena växer fram efter valet

Aktuellt i Politikens karta över hur Sverige ska styras på region- och kommunnivå finns på aip.nu och uppdateras kontinuerligt när fler styren kommer på plats och när de högsta politiska företrädarna är valda.

Regeringsbildnigen är inte klar än men i regioner och kommuner klarnar det så sakteliga vem eller vilka som ska styra. Håll dig uppdaterad med AiPs levande karta.

Ett efter ett kommer de nya region- och kommunstyrena på plats i landet. Nya koalitioner ingås, gamla upplöses. Kommun- och Regionsverige ritas om.

I takt med detta kommer Aktuellt i Politikens karta på aip.nu att uppdateras. Varje region och varje kommun kommer att gå att klicka på för mer information om vilket eller vilka partier som styr, vem som är region- respektive kommunstyrelseordförande och hur många procent Socialdemokraterna fick. 

Under hösten drar vi också igång vår nya serie ”Maktskiftet” där vi besöker kommuner och regioner runt om i Sverige för att skildra ett nytt politiskt läge och vad som ledde dit.

I nuläget kan du till exempel läsa att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet tar över Karlstad med ett rödgrönt styre.

I Borlänge blirdet i stället ett historiskt samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, något som aldrig tidigare hänt i dalakommunen. 

– Det handlar om att öka tryggheten och integrationen, skola, vård och omsorg är de kommunala kärnuppdragen som måste fungera bra, säger socialdemokraten Erik Nises till SVT Nyheter Dalarna.

En av de regioner som är klara är Region Blekinge som det går att läsa om här på högersidan. Där kommer Socialdemokraterna att ta över makten tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet.

I Västra Götalandsregionen går Socialdemokraterna i stället vänsterut och tar över styret tillsammans med Västerpartiet och även Miljöpartiet. 

Även i Göteborg ser det ut att kunna bli maktskifte. Där har Centerpartiet lämat gamla Alliansen och inlett överläggningar med S, V och MP eftersom man inte kan tänka sig att ingå i ett styre som är beroende av Sverigedemokraterna, enligt Emmyly Bönfors (C).

Här hittar du kartan