Shekarabi: Jag har en politisk relation till mode

– Fluga vinner lätt matchen mot slips, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), som helst bär fluga till kostymen. I fredags utsågs han till Sveriges bäst klädde man av tidningen Elle.

– Jag blev väldigt överraskad och stolt och glad. Det är jätteroligt att få ett sådant erkännande utanför den sfär som jag normalt rör mig i, säger Shekarabi.

Det var vid valet 2014, när han utsågs till statsråd, som Ardalan Shekarabi skaffade sig sitt eget signum: fluga. Redan på första bilden med den nya regeringen bar han en vinröd fluga runt halsen. Innan dess hade han inte haft ett jobb där det var aktuellt att bära kostym på kontoret men nu har kostym blivit arbetskläder.

– Jag tyckte det var fint med fluga och så testade jag och föll för det. Nu har jag vant mig vid det och jag bär fluga oftare än slips, som jag egentligen aldrig har varit särskilt förtjust i.

Ardalan Shekarabi har i dag 30–40 flugor att välja på. Och ska sanningen fram finns det inget rött i favoritflugan.

– Jag har en blå fluga som jag är svag för.

Priset delades på Elle-galan i fredags.

– Jag har en väldigt politisk relation till mode. Det finns ett nära samband mellan stil och människors värderingsmässiga ställningstagande, mellan stil och mode, som inte uppmärksammas så ofta. Det var spännande att hela galan hade en politis stämning, det var ganska många av talen som berörde värderingar och branschens bidrag till att möjliggöra ställningstaganden hos människor.

Som barn bodde han i ett Iran där moralpolisen övervakade hur människor klädde sig. I sitt tacktal talade Ardalan Shekarabi om hur vi uttrycker våra värderingar genom val av kläder och stil och drog sig till minnes ett tillfälle då en kvinnlig släkting klädde sig i ett par trendiga läderbyxor och tvingades dölja dem under sin kappa när moralpolisen stoppade deras bil. (Se talet här.)

– Och vet ni vad, de där kvinnorna har aldrig slutat att göra motstånd och de gör motstånd genom val av kläder och stil, sa han i talet.

Till årets mest välklädda kvinna utsågs samtidigt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Och vet ni vad, de där kvinnorna har aldrig slutat att göra motstånd och de gör motstånd genom val av kläder och stil, sa han i talet.

Och ditt tips till den som vill framstå som välklädd?

– Gå din egen väg, jag trivs ju i fluga och bestämde mig för att jag ska ha det. Man sticker ofta ut men det gäller att vara trygg med det.

Till årets mest välklädda kvinna utsågs samtidigt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

LÄS MER: Om stil och politik i Aktuellt i Politiken som kommer fredag 9 februari.