Flickors rättigheter kan inte vara en budgetfråga
11 oktober uppmärksammar vi Internationella flickadagen – en dag för att belysa de utmaningar som flickor världen över står inför. Trots framsteg kvarstår orättvisor som begränsar flickors möjligheter, både internationellt och i Sverige.
I många länder nekas flickor utbildning. I Afghanistan har över en miljon flickor hindrats från gymnasiestudier sedan talibanernas maktövertagande 2021. I Nigeria riktar Boko Haram sina attacker mot flickskolor för att hindra flickors skolgång. Enligt UNESCO saknar 129 miljoner flickor globalt tillgång till utbildning, vilket får långtgående konsekvenser för deras framtida möjligheter.
Även i Sverige finns allvarliga utmaningar. Hedersrelaterat våld och förtryck drabbar tusentals flickor som begränsas av familjens normer och hot om våld eller tvångsäktenskap, trots att det är olagligt. Dessa flickor lever under övervakning och rädsla för att bryta mot familjens krav, vilket påverkar deras frihet och framtid. Skolan och samhället måste få mer resurser för att stötta dessa flickor och säkerställa deras rättigheter.
Flickors kroppar används också som slagfält för politiska och kulturella agendor. I Jemen och Somalia är barnäktenskap och könsstympning vanligt. I Egypten och Etiopien har cirka 87 procent av flickorna utsatts för könsstympning trots lagförbud. Dessa flickor hindras från att gå i skolan och utsätts för allvarliga hälsoproblem och begränsningar i sin framtid.
I Sverige uppskattas omkring 38 000 kvinnor och flickor ha genomgått könsstympning. Dessutom saknar flickor i socioekonomiskt utsatta områden tillgång till mensskydd, vilket gör att de undviker skolan under sin menstruation. Vi måste säkerställa att alla flickor har tillgång till hygienprodukter och kunskap om sin kropp.
Psykisk ohälsa bland flickor i Sverige är också en växande utmaning. Enligt Folkhälsomyndigheten har var tredje flicka i åldern 13–18 år återkommande psykosomatiska besvär som stress, huvudvärk och magont. Flickor utsätts även i högre grad än pojkar för sexuella trakasserier på sociala medier, vilket påverkar deras självbild och hälsa negativt. Samhället måste stärka insatser för att skydda flickor mot trakasserier både online och offline.
Internationellt drabbas flickor särskilt hårt av fattigdom och klimatförändringar. Flickor i utvecklingsländer tvingas ofta lämna skolan för att hjälpa till hemma under kriser. Många riskerar exploatering i arbetslivet eller att drabbas av våld i samband med naturkatastrofer. I Sverige ser vi att flickor i idrottsvärlden får mindre resurser än pojkar, vilket leder till att många slutar med idrott i tonåren. Här behövs en rättvis resursfördelning för att flickor ska få samma möjligheter att utvecklas och delta i idrottslivet.
Sverige har varit ett föregångsland för flickors rättigheter men den nuvarande regeringens beslut att minska biståndet får allvarliga konsekvenser globalt. Minskade resurser innebär att flickor riskerar att stå utan utbildning, vård och skydd mot barnäktenskap och könsstympning. Detta är särskilt allvarligt i de mest utsatta områdena, där bistånd är avgörande för att skydda och stärka flickors rättigheter.
Sverige måste återgå till att prioritera internationellt bistånd, särskilt riktat mot utbildning och skydd för flickor. Vi behöver stärka samarbetet med organisationer som arbetar globalt för flickors rättigheter och stötta program som möjliggör skolgång och vård. Hemma i Sverige måste vi säkerställa att resurser finns för att skydda flickor från hedersförtryck och könsstympning.
S-kvinnor kritiserar regeringens minskade bistånd och menar att det är en fråga om solidaritet och rättvisa. Att investera i flickors framtid är att investera i en rättvis och hållbar värld. Sveriges röst för jämställdhet måste bli starkare, både globalt och nationellt, för flickors rättigheter kan inte vara en budgetfråga.
Tara Twana
ordförande i S-kvinnor Stockholm stad
Elisabeth Antfolk
ordförande Alina kvinnoklubb
Tora Mårtensson
ordförande Avantgarde kvinnoklubb
Mirja Räihä
ordförande LO-kvinnoklubb
Maja Lundqvist
ordförande Unga S-kvinnor Rebella
Eva Fagerhem
ordförande Hägersten kvinnoklubb
Lisa Carlsson
ordförande Vällingby kvinnoklubb
Sonja Gardefjord
ordförande Vasastan-Östermalm kvinnoklubb
Maria Palme Castelius
ordförande Södra kvinnoklubb
Malin Hammarström
ordförande Älvsjö Herrängen kvinnoklubb
Nimo Salah
ordförande Järva kvinnoklubb
Shuta Bari
ordförande Hässelby kvinnoklubb
Stara Khorami
ordförande Skärholmen kvinnoklubb
Gerd Sjöberg Granlund
ordförande Bromma kvinnoklubb