Fem östgötar siktar på en ny period i riksdagen

Östgötabänken i riksdagen, från vänster Eva Lindh, Johan Andersson, Teresa Carvalho, Johan Löfstrand och Mattias Ottosson.

Ett väl sammansvetsat gäng riksdagsledamöter med förhoppningar om att vinna ett mandat och få ytterligare en kollega på länsbänken. Det är S-riksdagsgruppen från Östergötland.
– Vi känner oss taggade alla fem – förhoppningsvis alla sex. Det är roligt att gå in i valrörelse igen, säger Johan Andersson som toppar listan.

Johan Andersson, som är undersköterska i grunden, från Motala har sällskap i riksdagen av Teresa Carvalho från Norrköping, Johan Löfstrand från Linköping, Eva Lindh från Linköping och Mattias Ottosson från Norrköping. De står kvar på valsedeln i samma ordning som förra valet.

– Vi täcker länet ganska bra, två från östra delen, två från centrala delen och så en från västra. Vi är väldigt samspelta, vi har en bra täckning i utskott och jobbar för att täcka länsspecifika frågor. Vi ser alla fram mot en ny period och känner att det finns mycket att göra, säger han.

Dessutom hoppas de på att få sällskap av 27-åriga Erica Nådin från Linköping på plats sex på valsedeln.

– Erica har varit inne som ersättare i två omgångar när kollegor har varit föräldralediga. Vi har haft fem mandat åtminstone sedan 2010. Jag tror ändå att det är realistiskt att få ett sjätte mandat, vi kommer att jobba stenhårt för det.

Erica Nådin. Foto: Socialdemokraterna i Östergötland

Mandatperioden har ju varit speciell, där de jobbat mest hemma i två år. Det sätter sina spår i riksdagsarbetet, menar Johan Andersson

– Vi har saknat det fysiska mötet med människor. Vi jobbar mycket med att göra besök ute i valkretsen, vi har mycket att beta av under hösten och våren. Vi har försökt att ha digitala möten men det blir inte detsamma; då når du ett fåtal, när du är ute fysiskt når du många fler.

Mötena med företag, föreningar, organisationer och inte minst partiorganisationen är viktiga för att få inspel om vad som är viktigt utifrån ett östgötaperspektiv.

Vi ser alla fram mot en ny period och känner att det finns mycket att göra.

På många sätt är det samma frågor som är viktiga på nationell nivå. Även Östergötland är drabbat av gängkriminalitet och har ett antal utsatta, segregerade områden. Man har också en ganska hög långtidsarbetslöshet och här handlar det framför allt om att nyanlända ska få jobb så de inte riskerar att fastna i arbetslöshet, enligt Johan Andersson. Och ekonomi och tillväxtfrågor icke att förglömma.

Talar man specifikt regionala frågor så står Ostlänken högt upp; ett nytt dubbelspår från Stockholm till Linköping som i framtiden är tänkt att vara en del av höghastighetsjärnväg genom södra delen av Sverige och med koppling till kontinenten.

Satsningen fanns med i den nationella plan som regeringen nyligen presenterade.

– Det blir kortare restid så du kan få dem som åker bil mellan Norrköping, Linköping och Stockholm att åka miljövänligt. Då får du också loss spårkapacitet för pendling inom regionen och till näraliggande regioner. Vi ser ju också i förlängningen att man bygger ut spåren till Malmö och får snabbare förbindelser mot Köpenhamn och Tyskland.

I dag ska snabbtåg, godståg och pendeltåg samsas på Södra stambanans två spår.

– Vi ser ju att resandet har ökat och pendlandet har ökat, det är spårbrist. Det du vinner med höghastighetståg är restid. Det är en minutjakt, tiden är betydligt viktigare i dag. Jag ser möjligheten att minimera andra trafikslag, framför allt bil men på sikt även flyg, säger Johan Andersson.

Riksdagslistan:

1. Johan Andersson, 60 år, Motala 

2. Teresa Carvalho, 38 år, Norrköping 

3. Johan Löfstrand, 46 år, Linköping 

4. Eva Lindh, 50 år, Linköping 

5. Mattias Ottosson, 51 år, Norrköping 

6. Erica Nådin, 27 år, Linköping 

7. Claes Sjökvist, 52 år, Boxholm 

8. Mikaela Tinnerholm, 51 år, Norrköping 

9. Fabian Thun, 36 år, Vadstena 

10. Camilla Egberth, 55 år, Motala 

11. Ted Starkås, 42 år, Valdemarsvik 

12. Anna-Lena Svensson, 58 år, Ydre 

13. Mats Annerfeldt, 53 år, Finspång 

14. Maria Sayeler Behnam, 28 år, Norrköping 

15. Elias George, 51 år, Motala 

16. Elisabeth Sundin, 77 år, Linköping 

17. Tobias Rydell, 34, Mjölby 

18. Lisa Nåbo, 28 år, Linköping 

19. Johan Kollberg, 36 år, Ödeshög 

20. Sureyya Kurdi, 42 år, Linköping 

21. Martin Grändås, 35 år, Motala 

22. Malin Forsberg, 42 år, Kinda 

23. Peter Hermansson, 61 år, Linköping 

24. Carin Palm, 64 år, Åtvidaberg 

25. Rickard Hellenberg, 28 år, Linköping 

26. Anna Eklund, 48 år, Kinda 

27. Ali Hajar, 61 år, Linköping 

28. Therese Waller, 55 år, Linköping 

29. Willy Ahlin, 26 år, Norrköping 

30. Desirée Forsén, 65 år, Vadstena 

31. Conny Forsberg, 61 år, Kinda 

32. Ulrika Jeansson, 49 år, Finspång 

33. Conny Delerud, 67 år, Linköping 

34. Ingela Ekberg, 36 år, Norrköping 

35. Roland Björklund, 66 år, Norrköping