Fem förslag för en bättre högskolepolitik
För att Sverige ska ha en högskola värd namnet måste Socialdemokraternas ambitioner när det gäller politiken för högre ubildning höjas. Det menar Simon Froster Delbom.
Den utbildning, forskning och samverkan som bedrivs vid universitet och högskolor är en hörnsten i vårt moderna och demokratiska välfärdssamhälle. Vår förmåga att utbilda och rusta befolkningen för både dagens och morgondagens utmaningar är avgörande för möjligheten att fortsätta en positiv samhällsutveckling. Likaså är det centralt att den sanningsökande forskningen bidrar till att öka vår kunskap om världen och på så sätt hjälper oss att göra den bättre. Det är därför avgörande att Sverige har en stark högskolesektor som lyckas bedriva sitt uppdrag på ett framgångsrikt sätt.
Jag anser att Socialdemokraterna inte tillräckligt prioriterat högskolepolitiken. Detta gäller både i den förda politiken och i den idéutveckling som ska rusta politiken för framtiden. Resultatet är flera av de många bristerna som vi ser ute på lärosätena i dag. För att Sverige ska ha en högskola värd namnet måste därför Socialdemokraternas ambitioner höjas. Jag ser fem reformer som helt nödvändiga för att den förda politiken också ska motsvara de utmaningar som finns.
Studenter vid svenska lärosäten har betydligt mindre lärarledd tid än i jämförbara länder. Fokus för den socialdemokratiska utbildningspolitiken bör därför framöver ligga på att stegvis höja utbildningskvaliteten. Att avsevärt höja ersättningsbeloppen per student skulle vara en viktig åtgärd för att säkra en utbildning av hög kvalitet för alla studenter.
Ett ytterligare förslag för att värna om kvaliteten är att tillsätta en planerings- och dimensioneringsutredning för högskolan med syfte att undersöka samhällets kompetensförsörjningsbehov både i dag och i framtiden. Med den gröna omställningen och framväxten av AI kommer helt nya krav att ställas på arbetsmarknaden. Sannolikt kommer därför både utbildningsutbudet och antalet utbildningsplatser att behöva ses över i grunden.
Socialdemokraterna bör även verka för att reformera bostadsbidraget för studenter. I dag är det få studenter som söker bidraget och det ersätter inte i närheten de boendekostnader som studenter har.
Socialdemokraterna bör även verka för att reformera bostadsbidraget för studenter. I dag är det få studenter som söker bidraget och det ersätter inte i närheten de boendekostnader som studenter har. Detta gäller inte minst i nyproducerande studentbostäder. Ett breddad bostadsbidrag, som dessutom ersätter en större del av boendekostnaderna, skulle göra studenterna tryggare och därmed skulle de få lättare att klara utbildningarna.
Forskningspolitiken bör stärkas genom att det nuvarande etikprövningssystemet görs om. I dag är systemet både krångligt, onödigt strikt och illa anpassat för många forskningsdiscipliner, inte minst för samhällsvetenskap och humaniora. En översyn med syfte att förenkla och anpassa systemet efter forskningsområdet skulle göra att fler idéer kan bli verklighet och på så sätt höjs kvaliteten även i forskningen.
Slutligen är det hög tid för Socialdemokraterna att rätta det marknadsmisslyckande som Akademiska Hus hyresmodell är. Marknadshyror på en icke-marknad tvingar lärosäten att flytta campusundervisning till digitala plattformar, med bristande utbildningskvalitet som följd. Dessutom skadas forskningen genom att hyreskostnaderna tar över alltmer av medlen för forskning. Akademiska Hus borde därför sluta att ta ut en marknadsmässig hyra och därmed få förutsättningarna att jobba med och inte mot lärosätena.
Sammantaget skulle dessa fem förslag bidra till en ökad kvalitet i både utbildning och i forskning. Förslagen skulle också förbereda högskolan för de förändringar i samhället som väntar. Socialdemokraterna har byggt den högre utbildning i Sverige och ska vara drivande i den fortsatta utvecklingen.
Simon Froster Delbom
medlem i Kärrtorps S-förening, ledamot i utbildningsnämnden i Stockholm, tidigare kårordförande, universitetsstyrelseledamot och aktiv i S-studenter vid Stockholms universitet