Evin Incir: EU måste vara tydlig mot Turkiet

Foto: Maria Persson/AiP

– Europeiska unionen måste vara tydlig med att det inte är acceptabelt att Turkiet går in i Rojava. Än mindre är det acceptabelt att ge sig på de kurdiska styrkor som ledde kampen mot terrorismen och mot IS. Det här är ett brott mot folkrätten, säger europaparlamentarikern Evin Incir (S).

 

Sedan USAs president Donald Trump i måndags beslöt att dra tillbaka amerikanska trupper har Turkiet inlett en militär offensiv mot kurdiska styrkor i nordöstra Syrien, i en region som kallas Rojava. Turkiet vill skapa en buffertzon mot kurdiska styrkor i norra Syrien.

Civila kurder är redan på flykt och en ny humanitär katastrof hotar. Det är också oklart vad som ska hända med de tillfångatagna IS-soldater och deras familjer, varav ett 80-tal uppskattas ha svensk anknytning, som har suttit fängslade i området. Risken är att IS åter kan växa till sig på grund av den turkiska militäroffensiven.

 

På begäran av bland andra den socialdemokratiska partigruppen i parlamentet hölls på onsdagen en frågestund med unionens företrädare i utrikesfrågor, Federica Mogherini.

– Hon berättade om kommissionens arbete. Man kommer bland annat pusha för att det ska tas upp i FNs säkerhetsråd och hitta en internationell lösning, säger Evin Incir.

Hon är upprörd över att Turkiet angriper de kurdiska styrkor som ledde kampen mot IS och säger att Turkiet i stället borde fokusera på striden mot IS.

I och med att USA dragit sig ur och president Donald Trump kan sägas ha gett den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan klartecken att ge sig in Syrien betonar Evin Incir vikten av att EU stiger fram som en fredsbevarande aktör.

– EU måste våga bli rösten som står upp för fred och demokrati.

 

I den svenska debatten har det börjat resas krav på bojkott av Turkiet, både som resmål och av turkiska varor. Ett krav som Evin Incir än så länge förhåller sig avvaktande till.

– I de samtal jag tidigare har haft med våra systerpartier och civilsamhället i Turkiet har de inte varit starka förespråkare av en bojkott, men visst kan det vara ett alternativ Det är dock viktigt att de åtgärder vi tar till inte bestraffar folket utan de måste vara riktade mot den turkiska staten och militären.

Hon anser att man i stället bör lägga fokus på att se över avtal och stöd som Turkiet får, både från medlemsstater och från unionen.

– Det som händer där kommer att påverka oss även här i Sverige. Det finns flera aspekter på varför vi måste ta ställning. Dels ur en solidaritetsaspekt för kurderna som tog kampen mot IS. Men också för att vi inte vill att IS åter ska växa och bli ett hot mot Sverige och Europa men även globalt.

 

När Europaparlamentet har sin nästa session, i Strasbourg om två veckor, förutspår hon att det kommer att antas en resolution om Turkiets aggression i Rojava.

– Historien har lärt oss att när turkiska styrkor går in i en region drar de sig inte lätt tillbaka. Den ockuperade norra delen av Cypern är ett sådant exempel. Jag tror inte att Turkiet har några intentioner att dra sig tillbaka när de väl tagit sig in i Syrien. De ser de kurdiska styrkorna som ett hot, de är rädda för att när kurderna i Syrien stärks så kommer det också att stärka kurderna i Turkiet, säger Evin Incir.