Evin Incir: EU markerar mot auktoritära krafter – både inom och utanför unionen

Sverigedemokraternas (SD) auktoritära ränder bländar oss med sin närvaro nästan varje gång de tar ställning till utrikespolitiska händelser eller demokrati och mänskliga rättigheter. SD vänder nämligen bort blicken när Europa just nu står inför stora utmaningar som hotar freden och säkerheten i vårt närområde.

Ryska soldaters stöveltramp ekar ända hit till Sverige och EU, och på så vis hotar det vår fred och frihet. Samtidigt riskerar vi i EU att inte längre vara trovärdiga globalt mot antidemokratiska krafter när högernationalistiska skurkregeringar i länder som Ungern och Polen nedmonterar de värden EU-samarbetet vilar på. 

Under förra veckans parlamentssession i Strasbourg kom då äntligen det efterlängtade beskedet, som vi socialdemokrater länge har tagit kampen för, att vi nu ska kunna strypa det ekonomiska stödet till skurkregeringar i unionen. EU-domstolen avvisade Ungern och Polens klagan om att EUs nya rättsstatsmekanism skulle strida mot EU-rätten eller falla utanför EUs kompetens. 

Ryska soldaters stöveltramp ekar ända hit till Sverige och EU, och på så vis hotar det vår fred och frihet. 

I Europaparlamentet tog vi, genom ett snabbförfarande, under samma vecka beslut om ett makroekonomiskt lån på 1,2 miljarder euro till Ukraina för att hjälpa landet i en tid av ekonomisk instabilitet. Lånet är viktigt för upprätthållande av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet när nu Putins soldater marscherar mot Ukrainas gränser. 

Sedan 2014 har regimen i Moskva steppat upp sitt rättsvidriga beteende genom att bland annat annektera Krim-halvön. I dag står vi nära ännu en militär invasion som kan få ödesdigra humanitära och säkerhetspolitiska konsekvenser i Europa och hela världen. 

Lånet till Ukraina var därför viktigt och fick stöd av en stor majoritet av oss Europaparlamentariker, inklusive samtliga svenska partier – förutom SD. I SVTs 30 minuter sitter samtidigt SDs partiledare Jimmie Åkesson och vägrar välja mellan Biden och Putin.

SDs auktoritära ränder lyser även med sin närvaro när deras Europaparlamentariker Charlie Weimers i förra onsdagens Ekotsändning, som jag och han deltog i, ville ta sin tid för att analysera EU-domstolens glädjande besked.

Att SD inte kan ställa sig på rätt sida av historien när hbtqi-personer, kvinnor och journalister attackeras av högernationalister i EU och att de inte stödjer ukrainska folkets rätt till fred och frihet genom bland annat ekonomisk stabilitet förvånar inte längre. Gång på gång röstar de på alla nivåer för att slänga oss tillbaka till ett mörkt kapitel i vår europeiska historia. 

Att SD inte kan ställa sig på rätt sida av historien när hbtqi-personer, kvinnor och journalister attackeras av högernationalister i EU och att de inte stödjer ukrainska folkets rätt till fred och frihet genom bland annat ekonomisk stabilitet förvånar inte längre. 

Hotet mot vår demokrati finns inte bara utanför EUs eller Sveriges gränser, den har slagit rot inom våra egna gränser. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och i september förpassa SD dit de hör bäst – till historien. 

Evin Incir är Europaparlamentariker (S)