Europa tar strid mot extremhögern – då öppnar Moderaterna dörren

Alliansens egen utredning framhöll Moderaternas ”ansvar för att upprätthålla den antirasistiska normen”.  Men när hela Europa talar om 2017 som striden mellan de demokratiska partierna och högerpopulisterna, öppnar Moderaterna istället dörren för Sverigedemokraterna.

I dag inleds Moderaternas europeiska parti EPPs kongress på Malta. Anna Kinberg Batra ska delta i en debatt om Europas framtid. En framtid som skakas av högerextremistera framgångar. 2017 är supervalår i Europa. Stärkta av Brexit och Trumps valseger utmanar främlingsfientliga partier i land efter land: Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Ungern, Norge.

Moderaterna inledde året med att öppna dörren för samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte, gladdes över att sa nej till Geert Wilders islamofobiska Frihetsparti, men samtidigt var det Rutte som 2010 tog in Wilders PVV i värmen som stödparti. 2017 var PVV på väg att bli största parti.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski påminde efter valet i Nederländerna om att:

”Det finns.. inget land där högerpopulister fått majoritet utan stöd från etablerade konservativa politiker.”

Det är Moderaternas systerpartier inom EPP, European Peoples Party, som har släppt in främlingsfientliga partier i regeringen. 2013 för första gången i Norden, när Höyreledaren Erna Solberg bildade regering med Fremskrittspartiet. Detta efter en valrörelse där FrPs partiledare Siv Jensen återkommande varnade för ”islamiseringen”.

2015 bjöd Sannfinländarna in Kent Ekeroth (SD) till valspurten där flyktingfrågan dominerade. Efter valet blev partiledaren Timo Soini utrikesminister i Finlands C-ledda regering tillsammans med moderata Samlingspartiet.

I Österrike släppte konservativa ÖVP in Jörg Haiders främlingsfientliga FPÖ i regeringen 2000. När Silvio Berlusconi kom till makten och tog in Lega Nord i regeringen jublade Moderaterna.

– Berlusconis valseger är jättebra för Italien och jättebra för Europa, sa Gunilla Carlsson  till Sydsvenskan.

I Ungern styr premiärminister Viktor Orbán sitt parti Fidesz i en alltmer aukotoritär riktning. När EU-parlamentet har kritiserat Ungern har Moderaterna röstat emot.

”Vi deltar (inte) i politiska kampanjer mot enskilda länders regeringar”, förklarade M-gruppen i EU i SvD.

Orbán är nu en av huvudtalarna på EPP-kongressen.

I Makedonien avslöjade Socialdemokraterna förre premiärministern Nikola Gruevskis olagliga avlyssningar, korruption och valfusk. Gruevskis parti VMRO-DPMNE, medlem i EPP, vägrar dock överlämna regeringsmakten till SDSM, varför EU nu hotar med sanktioner. Premiärminister Emil Dimitriev är en av talarna på EPP-kongressen.

EPPs agerande ska jämföras med de Europeiska Socialdemokraternas Parti. 2006 bildade slovakiska Smer regering med nationalistiska Slovakiska Nationalpartiet. Det ledde till att Smer suspenderades från ESP.

– Vi har i våra stadgar att man inte får bilda regering med rasistiska eller nationalistiska partier, sa Ann Linde, då ESPs utrikeschef, till AiP.

Ett alliansstyre med stöd av SD är en dansk modell, där Dansk Folkeparti agerat stödparti åt Venstres regeringar. Ett upplägg som Jimmie Åkesson länge har förordat.

Det är en samarbetsform som har stärkt DF. I valet 2015 blev DF största borgerliga parti med 21,1 procent.

Alliansregeringen lät 2012 Bengt Westerberg utreda erfarenheterna av främlingsfientliga partier och insatser mot främlingsfientlighet. Utredningen framhöll då utifrån dansk forskning Moderaternas ”ansvar för att upprätthålla och förstärka den antirasistiska normen”:

”det som i hög grad avgör om frågan (invandringen) kommer högt på dagordningen är vilken position de ledande borgerliga partierna intar, i Danmark främst Venstre och i Sverige Moderaterna. Däremot tycks förekomsten av främlingsfientliga partier i parlamentet vara av mer underordnad betydelse.”

Sedan dess har Anna Kinberg Batra omprövat Fredrik Reinfeldts skarpa nej till SD.