Eric Sundström: Vi behöver bygga allianser för sanning och vett

Har du hört någon säga att valet till Europaparlamentet är ett ödesval? Sannolikheten är hög med tanke på alla valupptakter i såväl LO-förbund som parti. Men jag fick nyligen lyssna när professor Simon Hix föreläste från Europaparlamentets Spinellibyggnad i Bryssel, och jag håller jag med! Häng med så ska jag förklara.

Professor Hix är (tycker jag) den mest intressanta statsvetaren vad gäller EU-frågor. Enligt hans valprognos blir partier ur extremhögern störst i nio EU-länder, och de hamnar på andra eller tredje plats i ytterligare nio. I så fall tar parlamentet ett rejält kliv högerut, och för första gången kommer inte ”medianledamoten” att tillhöra den liberala gruppen. Ledamoten som åsiktsmässigt befinner sig i mitten kommer att tillhöra den konservativa EPP-gruppen där M och KD återfinns.

I det utgående parlamentet har de rödgröna haft majoritet när liberalerna har anslutit sig. Och när 17 428 omröstningar analyseras visar det sig att liberaler röstar med socialdemokrater i nio av tio fall när det handlar om klimat- och miljöfrågor. Det är därför som parlamentet har kunnat vara en klimatmotor, vilket gynnar svenska exportvaror som luftvärmepumpar, elfordon och grönt stål. 

Risken nu är att nämnda EPP, de två högerextrema grupperna ECR och ID, samt ungerska Fidez tillsammans får drygt 50 procent av platserna. De kommer inte alltid att vara överens, men kan bli ett nytt block i frågor som rör klimat och migration. 

Europa måste hålla ihop för det är krig på vår kontinent, och vår planet är redan 1,45 grader varmare jämfört med förindustriell tid.

Professor Hix förutspår därför ett parlament med svaga och osäkra majoriteter. Sammanhållningen inom partifamiljerna är nämligen väldigt varierande, inte minst längst högerut. Även den så kallade super grand coalition med konservativa, socialdemokrater och liberaler lär blir svagare än vanligt. 

Alltså: Europa måste hålla ihop för det är krig på vår kontinent, och vår planet är redan 1,45 grader varmare jämfört med förindustriell tid. Varje socialdemokrat som kan bygga allianser för sanning och vett kommer att vara värd sin vikt i röda rosor. Om alla S-partier gör ett lite bättre val än väntat, kommer det förväntade klivet högerut i professor Hix prognoser att bli betydligt mindre.

Vi har en tro på politikens företräde, medan högern tror på marknadens osynliga hand.

Om vi höjer blicken finns en intressant möjlighet. De datapunkter som professor Hix har studerat och samlat visar hur ideologi och stödet för EU har utvecklats över tid. Progressiva partier blir mer positiva till EU-samarbetet, medan högern blir mer tveksam. Europa blir mer som USA, där Demokraterna vill använda den centrala politiska nivån till att reglera marknaden, hejda klimatförändringarna och stimulera nyindustralisering. Vi har en tro på politikens företräde, medan högern tror på marknadens osynliga hand.

Mötet med professor Hix hölls som sagt i Spinellibyggnaden. Alterio Spinelli sattes i fängelse av Mussolini på ön Ventotene, men hans manifest om ett fritt Europa skrevs på baksidan av cigarettpapper och smugglades ut med hjälp av en dubbelbottnad konservburk. 

Vårt Europaprojekt är långt ifrån perfekt, men det krävdes död och mod för att få det på plats. Varje insats som du gör i valarbetet ökar sannolikheten för att vi får ett parlament som tar klimatförändringarna på allvar. Samtidigt motarbetar du de partier som ofta har rötter i Europas mörka kapitel, då frihetens ord skrevs med små bokstäver på cigarettpapper.

Ett ödesval, som sagt.

Eric Sundström är S-debattör