Eric Sundström: Vattnet forsar över vår gemensamma europeiska historia
”Det finns platser som jag kommer att komma ihåg i hela mitt liv”, sjunger The Beatles som bekant. Piazza Maggiore, det medeltida och centrala torget i Bologna, är en sådan plats för mig. Här – och i gränderna runt torget – har jag beställt kaffe och glass; ätit lunch och middag; pratat skit och studerat inför tentor; varit kär och olycklig – och till och med firat Första maj.
Det är över 20 år sedan jag bodde i Bologna, men mina bästa vänner från studietiden återser jag regelbundet i en livaktig WhatsApp-grupp. Den senaste konversationen? Oro framkallad av bilderna på ett översvämmat Piazza Maggiore, med vattenströmmar som ser ut som en vårflod.
Du har naturligtvis sett bilder på översvämningarna i Emilia-Romagna, i vilka minst 14 personer har omkommit. Men kan du gissa hur många européer som har dött i katastrofer orsakade av väder- och klimathändelser mellan 1970 och 2021?
Svaret är att 1 784 katastrofer har orsakat 166 492 dödsfall och närmare 6 000 miljarder kronor i ekonomiska förluster. Och nyligen rapporterade SVT att uppvärmningen av jordens globala medeltemperatur kan gå över 1,5 grader redan i sommar.
För att hitta hopp i den begynnande sommarvärmen går jag på ett seminarium om klimatförändringarna där optimisten Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, medverkar. Han framhåller att Sveriges utsläpp av växthusgaser har minskat med 33 procent sedan år 1990. Därmed har vi redan gjort en tredjedel av vår nationella resa – hur svårt var det?
Svaret är att 1 784 katastrofer har orsakat 166 492 dödsfall och närmare 6 000 miljarder kronor i ekonomiska förluster.
Och nu har näringslivet bestämt sig för grön omställning, marknaden är mogen för fossilfritt stål och elbilar, det handlar om krassa ekonomiska krafter – det håller på att hända! SDs krumbukter kring klimatpolitiken kommer tio år för sent, menar Axelsson.
Men Ulrica Schenström, vd på tankesmedjan Fores och tidigare moderat statssekreterare, utfärdar en varning: Regeringen leds av ett parti som vill åka fina bilar och flyga flygplan – de kan ge upp vad som helst. Och Åkesson sitter i det inre kabinettet tillsammans med regeringspartierna partiledare – utan att själv vara statsråd.
Det är dit som stötestenarna hissas, där kan klok och väl förberedd politik stoppas, det är en plats där Åkesson kan kohandla om klimatet och EU-medlemskapet.
Med på seminariet är även Annika Jacobson, ny klimatgeneral i Stockholms stad. När regeringen i värsta fall abdikerar från Sveriges klimat- och miljömål ska huvudstaden vara klimatpositivt 2030 och helt fossilfritt 2040. Och när klimatföregångaren EU utsåg 100 städer som ska gå före i klimatomställningen var Stockholm självfallet med – tillsammans med inte mindre än sex ytterligare svenska städer.
Näringslivet, EU och svenska städer rusar framåt och driver på klimatomställningen, medan den svenska regeringen wobblar och lutar sig mot SD. Det vore fint att se den alliansen som en spjutspets gentemot röran i Regeringskansliet, men allt hänger ihop. Städerna behöver nationella styrmedel för att till exempel hantera den utsläppsbov som transportsektorn utgör.
Näringslivet, EU och svenska städer rusar framåt och driver på klimatomställningen, medan den svenska regeringen wobblar och lutar sig mot SD.
Vid Piazza Maggiore ligger också ett bibliotek i ett vackert palats som är byggt på ruinlämningar från år 189 före vår tideräkning. Nu forsar vattnet över vår gemensamma europeiska historia.
Det vore tragiskt om ett uttalande av klimatkämpen Paul McCartney – som sjöng om platser att minnas med John Lennon – kan komma att användas om det gäng som styr Sverige: ”Det konstiga är att de enda som inte reagerar är regeringen”.
Eric Sundström är S-debattör