Eric Sundström: Solidaritet är det lilla ljuset i krigets mörker
Du sitter i ett skyddsrum. Husen ovanför förstörs av milismän, grannar avrättas och kidnappas. Du hör ännu en raket som slår ned i närheten. Mobilen har dålig täckning, men din dotter – hon som har protesterat så mycket mot Netanyahu – har slutat skicka sms. Hon är på en musikfestival som också ligger vid gränsen till Gaza. Antalet döda ungdomar blir fyra gånger fler än på Utøya.
De hänsynslösa attacker och krigshandlingar som terroristgruppen Hamas begår ska fördömas. Punkt. Israels rätt att försvara sig är i förenlighet med folkrätten. Men risken för en okontrollerbar eskalering som drabbar civilbefolkningen är naturligtvis betydande.
Israel har kallat in över 300 000 reservister. 1 000 mål i Gaza har redan bombats. Du sitter bland de rasmassorna som tills nyligen var ett flervåningshus. Din familj var hoptryckt i en alldeles för liten lägenhet, blockaden har gjort livet outhärdligt – men politisk förändring har du slutat hoppas på. Du sköter ditt, har krånglat dig in i Israel vecka in och vecka ut med olika arbetstillstånd för att jobba och försörja de du älskar. Din värld ligger i ruiner.
Försöket att utgå från den oskyldiga civilbefolkningens perspektiv är naturligtvis medvetet. Och med den utgångspunkten finns tre förhållningssätt som vi socialdemokrater bör ta med oss i det krig som dessvärre bara har börjat.
Det är fullt möjligt att stenhårt fördöma Hamas fruktansvärda illdåd; diskutera hur en 16-årig blockad och 50 procents arbetslöshet påverkar befolkningen i Gaza; samt kritisera hur Netanyahu lutar sig mot extremhögern och underminerar demokratin och rättsstatens principer.
För det första ska vi alla hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och låta oss vägledas av den kompass som sätter människovärdet främst. Det är fullt möjligt att stenhårt fördöma Hamas fruktansvärda illdåd; diskutera hur en 16-årig blockad och 50 procents arbetslöshet påverkar befolkningen i Gaza; samt kritisera hur Netanyahu lutar sig mot extremhögern och underminerar demokratin och rättsstatens principer. Samtidigt, utan att relativisera Hamas massaker. Det handlar om att vägledas av människovärdet.
För det andra ska vi intensifiera de ansträngningar som svensk arbetarrörelse utför. Union to Union stöttar flera projekt som bidrar till facklig organisering, till exempel bland sjuksköterskor. Palmecentret samarbetar med ett drygt dussin palestinska organisationer för att bygga fred och demokratisk utveckling. Viktigast är att stärka ungdomar, kvinnor och arbetares egen förmåga att förbättra sin situation.
Vidare har Magdalena Andersson etablerat en bra kontakt med israeliska Labors partiledare Merav Michaeli. Och tillsammans med det israeliska facket Histadrut och tyska DGB har LO bedrivit ett pilotprojekt för palestinska elektriker som vill arbeta inom den israeliska industrin. Resultatet blev ett historiskt samarbetsavtal mellan det palestinska facket PGFTU och Histadrut till stöd för palestinska arbetare i Israel.
Fler i arbetarrörelsen bör bli engagerade i detta konkreta fredsarbete med palestinier och israeler.
För det tredje tog det inte länge innan Donald Trump och Ohio-senatorn JD Vance började använda Hamas attack i partipolitiska syften. Den senare ljög rakt ut och påstod att attacken finansierades av amerikanska skattebetalare. Dessvärre föreslår nu några EU-länder samt tre Tidöpartier att biståndet till Palestina ska strypas.
Kalla huvuden, varma hjärtan, mer solidaritet och ihärdigt arbete med goda krafter. Så ser den lilla ljusstrålen ut när den hittar en spricka i krigets mörker.
Men Carl Bildt, som arbetar aktivt i Palestina, framhåller att biståndet behövs för att människor ska kunna skapa sig en framtid. Ann Linde har talat med flera israeliska aktörer som framhåller att stöd behövs till organisationer som utgör ett alternativ till Hamas.
Kalla huvuden, varma hjärtan, mer solidaritet och ihärdigt arbete med goda krafter. Så ser den lilla ljusstrålen ut när den hittar en spricka i krigets mörker.
Eric Sundström är S-debattör