Eric Sundström: Någonstans går det en gräns för VM i Qatar

Vad händer om du lägger en groda i en kastrull och långsamt höjer värmen? Den hoppar ur, såklart.

Jo, jag vet att det finns en myt som säger att grodan sitter kvar och dör. Men modern forskning visar att det inte stämmer.

Metaforen är dock utmärkt för att förstå vad som händer vintern 2022: Vi har vant oss vid att det ska spelas VM i herrfotboll i Qatar.

Att VM hamnade i ett litet land som ursprungligen är en öken och saknar såväl demokrati som fotbollstradition är en sorglig historia – kantad av korruptionsanklagelser. Emiren i Qatar har målmedvetet använt sport för att marknadsföra sitt land; sponsra FC Barcelona, köpa Paris Saint-Germain, ansöka om OS. VM är kronan på verket.

Jag tror att allt handlar om geopolitik. Qatar var länge ett okänt land med mycket olja. Att arrangera en VM-final som halva planeten tittar på etablerar ditt land i världssamfundets medvetande (vilket höjer tröskeln för en invasion – minns Kuwait).

I skarven mellan fotboll och mänskliga rättigheter har migrantarbetarnas situation höjt temperaturen kring VM i Qatar. Världsfacket ITUC krävde tidigt att FIFA skulle göra om omröstningen – och lägga till ett kriterium: Garantera arbetarnas rättigheter.

Runt 95 procent av arbetskraften i Qatar är migranter. I botten finns det kafala-system som gör att du inte får byta jobb utan tillstånd av din sponsor till arbetsgivare. Rapporter har beskrivit tvångsarbete, människohandel, obetalda löner, skuldsättning, vidriga boenden – och död.

På pappret har många positiva reformer lanserats, inte minst kring kafala. Minimilön har införts. Men samtidigt rapporterar The Guardian att sedan Qatar fick VM har över 6 500 migrantarbetare från Indien, Nepal, Bangladesh, Pakistan och Sri Lanka avlidit.

Hur många har dött om samtliga migrantarbetare – även från länder som Filipinerna och Kenya – räknas med? Om vi tar indier som exempel ska 80 procent ha dött av ”naturliga orsaker”. Kan vi tro på det?

På Amnesty Internationals hemsida kan du läsa om byggnadsarbetaren Tul Bahadur Gharti. Han dog i sömnen efter att arbetat skift i tio timmar i 39 graders värme. Han blev 34 år.

I rapporten ”Reality check” beskriver Amnesty hur de ifjol upptäckte att 100 arbetare som bygger Al Bayt Stadium inte hade fått lön på sju månader. Där spelas såväl öppningsmatchen som en av semifinalerna.

Vi vet inte om Sverige kvalificerar sig till VM. Svenska Fotbollförbundet har ställt in en januariturné till Qatar och talar om påverkansarbete. Men för egen del känner jag att det måste gå en gräns någonstans – det handlar om människors liv. Så jag har bestämt mig för att inte titta. Vad gäller VM i Qatar hoppar jag ur kastrullen.

Eric Sundström, LO