Eric Sundström: Lång väg mot regerandets prosa i USA

Det här är en text om de kommande valen i USA, men den innehåller inga killgissningar om vågmästardelstater. I stället får du tre spaningar.

För det första har vi politikens innehåll. Demokraternas primärval hade stor ideologisk spännvidd. Bernie Sanders drar partiet vänsterut. Vinnaren Joe Biden står för en mer traditionell politik.

Därför tillsattes sex stycken ”Biden-Sanders-vi-måste-bli-eniga-grupper”. Dessa gav rekommendationer till den valplattform som antogs på Demokraternas digitala konvent.

Plattformens 92 sidor har kallats det mest progressiva som någonsin har antagits. Men Sanders anhängare var inte nöjda och saknar bland annat ett löfte om allmän sjukvårdsförsäkring.

Ifjol besökte jag Culinary Workers Union Local 226 i Las Vegas. Dessa fackliga aktivister avskyr Sanders förslag, eftersom den egna sjukvårdsförsäkringen är en huvudanledning till att vara med i facket. Samtidigt finns enorma fördelar med ett gemensamt system för alla.

Den plattform som konventet antog har i sin tur inspirerat alla ”djärva idéer” och ”planer” på Joe Bidens hemsida. Mest glädjande är att klimatpolitiken är så ambitiös. USA ska återvända till Parisavtalet och vara klimatneutralt 2050; ett nytt globalt toppmöte om klimatet ska hållas omgående; ofattbart stora federala investeringar ska göras; USA ska bygga världens snabbaste, bästa, renaste järnväg.

Den intresserade kan även läsa om hur såväl facket som kollektiva förhandlingar ska stärkas – samt att en tvåstatslösning i Palestina förespråkas.

För det andra ska vi komma ihåg New York-guvernören Mario Cuomos ord: Du kampanjar i poesi, men du regerar i prosa. Om Biden undviker misstag, utstrålar trygghet, förmedlar hopp och blir president så är det dags att försöka genomföra poesin på hemsidan. Men då behöver han stöd i USA:s lagstiftande församling – kongressen.

Den 3 november ska även en dryg tredje-del av senaten – 35 senatorer – väljas om: 23 Republikaner och 12 Demokrater. Ställningen i senaten är 53-47 till Republikanernas fördel, så Demokraterna behöver vinna tre nya säten. Goda chanser finns i Colorado, Maine, Arizona och North Carolina. Iowa och Georgia är möjligt – men Alabama kommer att förloras.

Att matematiken blir minst plus tre är en förutsättning för att Demokraterna ska få kontroll på kongressen – övertaget i Representanthuset lär bestå. Då kan den prosa som en möjlig president Biden producerar bli acceptabel – om än långtifrån lika poetisk och förhållandevis radikal som på hemsidan.

För det tredje kan det infalla en period av kaos innan regerandets prosa kommer igång. USA upplever just nu flera parallella men relaterade trauman. Nästan 6,3 miljoner amerikaner har insjuknat i covid-19, och över 189 000 har avlidit. Trumps usla hantering av pandemin har skapat en bred ilska, men hans stödtrupper har demonstrerat för en snabbare återgång till det normala.

Samtidigt har de antirasistiska protesterna kring Black Lives Matter-rörelsen förlöst en enorm protestvåg mot Trump. De upplopp och den förstörelse som dessvärre har förekommit har fått vissa högerdebattörer att drömma om att Trump – likt Richard Nixon – ska lyckas använda situationen till sin fördel.

Men USA är som bekant fruktansvärt polariserat. Om du är en osäker förortsväljare som söker ordning och försoning är det inte självklart att Trump är lösningen. Biden behåller greppet, ännu så länge.

För Trump återstår att sänka hela valprocessen. Journalisten Martin Gelin, aktuell med boken ”Hotet mot demokratin”, påminner om att Trump vid ett tjugotal tillfällen har deklarerat att han inte tänker acceptera valresultatet. Han har bett sina stödtrupper att rösta två gånger – såväl med poströst som i vallokalen – för att skapa kaos. Republikanerna har genomfört runt 300 omtvistade röstlagar för att göra det svårare att rösta. I Wisconsin har 70 vallokaler stängts i svarta bostadsområden.

Gelin konstaterar att Trump har uppmanat till våld mot meningsmotståndare och medier mer än 30 gånger. Hittills.

Så om Biden vinner kan kalabalik och juridiska strider vänta innan regerandets prosa tar vid.

Och vi ska inte utesluta att segraren återigen blir en man som aldrig förknippas med poesi, och vars regerande vägleds av hat och lögner.

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.