Erfarenhet och förnyelse på Kronobergs riksdagslista

Robert Olesen och Tajma Sisic är nya på S riksdagslista i Kronobergs län. Foto: Alexander Hall

Regionrådet Robert Olesen är ny på tredje plats på riksdagslistan i Kronobergs län.
– Jag ser fram emot att bedriva valrörelse som riksdagskandidat, det ska bli väldigt kul att få diskutera rikspolitik på ett annat sätt än tidigare.

Socialdemokraterna i Kronobergs län har fått två mandat i de två senaste valen. Eftersom toppnamnet Tomas Eneroth är statsråd representeras S just nu i riksdagen av Monica Haider och ClasGöran Carlsson, som stod som nummer två och tre på listan 2018.

Inför årets val görs en rockad så att ClaesGöran Carlsson i stället står på femte plats, och regionrådet och partidistriktets ordförande Robert Olesen på tredje plats.

– Vi har utgått från nomineringarna, temat kan väl sägas vara erfarenhet och förnyelse, säger valberedningens sammankallande Michael Sjöö.

Robert Olesen har en bakgrund som kommunalråd och oppositionsråd i hemkommunen Alvesta och de två senaste mandatperioderna som regionråd i majoritet och opposition. Och det är mot bakgrund av de erfarenheterna som han vill kandidera till riksdagen.

– Jag ser ju att det finns saker som man måste påverka på riksplan om man vill göra det bättre, då måste man in i den lagstiftande församlingen, säger han.

Jag tycker att det finns saker i arbetsmiljölagstiftningen som man behöver se över och se om det går att stärka vissa delar.

Robert Olesen

Det handlar bland annat om hur man hanterar personalförsörjningen i hälso- och sjukvården, hur man hanterar vinster i välfärden och även sådant som rör arbetsmiljö och arbetsmiljölagstiftningen.

– Innan jag blev politiskt förtroendevald var jag förtroendevald inom IF Metall och jobbade en del med arbetsmiljöfrågor. Jag tycker att det finns saker i arbetsmiljölagstiftningen som man behöver se över och se om det går att stärka vissa delar.

Vill det sig så väl att Robert Olesen får plats är det flera riksdagsutskott som lockar.

– Arbetsmarknad är ett av de utskott som jag tycker är väldigt intressant, och både socialutskottet och socialförsäkringar. Jag är också väldigt intresserad av utrikespolitik.

Om S skulle lyckas ta ett tredje mandat, som man hade några mandatperioder tillbaka, och samtidigt har en statsrådsersättare kan även Tajma Sisic från Växjö ta plats i riksdagen. Hon jobbar som vikarierande programhandläggare på Palmecentret, men på distans hemifrån Småland. På fritiden har hon bland annat uppdrag i kommunpolitiken, sitter i SSUs förbundsstyrelse och FN-förbundets styrelse.

– Det var sidoorganisationerna här hemma som uppmanade mig att kandidera och jag tackade ja till nomineringen, säger hon om sin plats på riksdagslistan.

När Tajma Sisic pratar om varför hon är politiskt aktiv och vad hon skulle vilja jobba med, om det faller sig så väl att hon får ta plats i riksdagen, återkommer hon till arbetarklassens villkor.

– Jag vill att arbetarklassens levnadsvillkor ska vara bra både i Sverige och internationellt. Om man har pengar eller var du bor ska inte avgöra chanserna i livet. Jag kandiderar också för att jag vill vara en röst för unga och de som bor i utanförskapsområden bortom Stockholm, de syns inte i samhällsdebatten men påverkas otroligt mycket av politiken.

Att peka ut en fråga hon skulle vilja jobba med i riksdagen tycker hon är svårt – det finns så mycket viktigt att ta itu med. Jämlik skola, möjlighet för unga att få bostad, avskaffa karensdagen…

Jag vill att arbetarklassens levnadsvillkor ska vara bra både i Sverige och internationellt.

Tajma Sisic

– När jag tänker tillbaka på varför jag gick med i SSU när jag var 16 var det framför allt de internationella frågorna, som Palestina och fred och demokratifrågor. Då känner jag att jag jättegärna skulle få rösta i Sveriges riksdag om ett erkännande av ett Västsahara. Socialdemokraterna har beslutat om att erkänna Västsahara men den bollen har aldrig tagits vidare.

Men Tajma Sisic skulle inte bli besviken om hon i stället fick ägna sig åt välfärdsfrågorna.

– Den välfärd som bygger på solidaritet har gett mig möjlighet att lyckas i livet. När jag pratar med unga landar det ofta i en diskussion om att försvara och stärka välfärden. Det är viktigt att prata om vad vi äger tillsammans. Jag vill inte att vi ska bli ett land som USA, där vem du är och hur mycket pengar du har ska avgöra om du får bra sjukvård eller utbildning.

Riksdagslistan Kronoberg:

1. Tomas Eneroth, 55, Växjö

2. Monica Haider, 59, Älmhult

3. Robert Olesen, 47, Alvesta

4. Tajma Sisic, 28, Växjö

5. ClasGöran Carlsson, 60, Ljungby

6. Sofie Årdh, 35, Alvesta

7. Magnus Carlberg, 34, Tingsryd

8. Henrietta Serrate, 30, Växjö

9. Lars Altgård, 60, Lessebo

10. Marie Hammarström Linnér, 39, Uppvidinge

11. Andreas Holmgren, 48, Markaryd

12. Emma Johansson Gauffin, 34, Ljungby

13. Gustav Caligari Berger, 24, Växjö

14. Eva Ballovarre, 40, Älmhult

15. Klas Albinsson, 24, Lessebo

16. Victoria Lindeberg, 24, Markaryd

17. Otto Lindlöf, 35, Växjö

18. Ann-Kristin Lindquist, 77, Växjö

19. Carl-Olof Bengtsson, 75, Växjö

20. Piroska Rusza-Pal, 57, Ljungby

21. Marko Kosonen, 47, Växjö

22. Arijeta Reci, 40, Växjö

23. Per Ribacke, 50, Alvesta

24. Martina Lundström, 40, Alvesta

25. Anton Härder, 56, Älmhult

26. Anitha Pohlman, 79, Markaryd

27. Mikael Jeansson, 59, Tingsryd

28. Agna Beslija, 26, Växjö

29. Lars-Olof Petersson, 55, Alvesta

30. Ellen Jisborg, 19, Växjö