Erfarenhet och förnyelse på Kronobergs riksdagslista
Regionrådet Robert Olesen är ny på tredje plats på riksdagslistan i Kronobergs län.
– Jag ser fram emot att bedriva valrörelse som riksdagskandidat, det ska bli väldigt kul att få diskutera rikspolitik på ett annat sätt än tidigare.
Socialdemokraterna i Kronobergs län har fått två mandat i de två senaste valen. Eftersom toppnamnet Tomas Eneroth är statsråd representeras S just nu i riksdagen av Monica Haider och ClasGöran Carlsson, som stod som nummer två och tre på listan 2018.
Inför årets val görs en rockad så att ClaesGöran Carlsson i stället står på femte plats, och regionrådet och partidistriktets ordförande Robert Olesen på tredje plats.
– Vi har utgått från nomineringarna, temat kan väl sägas vara erfarenhet och förnyelse, säger valberedningens sammankallande Michael Sjöö.
Robert Olesen har en bakgrund som kommunalråd och oppositionsråd i hemkommunen Alvesta och de två senaste mandatperioderna som regionråd i majoritet och opposition. Och det är mot bakgrund av de erfarenheterna som han vill kandidera till riksdagen.
– Jag ser ju att det finns saker som man måste påverka på riksplan om man vill göra det bättre, då måste man in i den lagstiftande församlingen, säger han.
Jag tycker att det finns saker i arbetsmiljölagstiftningen som man behöver se över och se om det går att stärka vissa delar.
Robert Olesen
Det handlar bland annat om hur man hanterar personalförsörjningen i hälso- och sjukvården, hur man hanterar vinster i välfärden och även sådant som rör arbetsmiljö och arbetsmiljölagstiftningen.
– Innan jag blev politiskt förtroendevald var jag förtroendevald inom IF Metall och jobbade en del med arbetsmiljöfrågor. Jag tycker att det finns saker i arbetsmiljölagstiftningen som man behöver se över och se om det går att stärka vissa delar.
Vill det sig så väl att Robert Olesen får plats är det flera riksdagsutskott som lockar.
– Arbetsmarknad är ett av de utskott som jag tycker är väldigt intressant, och både socialutskottet och socialförsäkringar. Jag är också väldigt intresserad av utrikespolitik.
Om S skulle lyckas ta ett tredje mandat, som man hade några mandatperioder tillbaka, och samtidigt har en statsrådsersättare kan även Tajma Sisic från Växjö ta plats i riksdagen. Hon jobbar som vikarierande programhandläggare på Palmecentret, men på distans hemifrån Småland. På fritiden har hon bland annat uppdrag i kommunpolitiken, sitter i SSUs förbundsstyrelse och FN-förbundets styrelse.
– Det var sidoorganisationerna här hemma som uppmanade mig att kandidera och jag tackade ja till nomineringen, säger hon om sin plats på riksdagslistan.
När Tajma Sisic pratar om varför hon är politiskt aktiv och vad hon skulle vilja jobba med, om det faller sig så väl att hon får ta plats i riksdagen, återkommer hon till arbetarklassens villkor.
– Jag vill att arbetarklassens levnadsvillkor ska vara bra både i Sverige och internationellt. Om man har pengar eller var du bor ska inte avgöra chanserna i livet. Jag kandiderar också för att jag vill vara en röst för unga och de som bor i utanförskapsområden bortom Stockholm, de syns inte i samhällsdebatten men påverkas otroligt mycket av politiken.
Att peka ut en fråga hon skulle vilja jobba med i riksdagen tycker hon är svårt – det finns så mycket viktigt att ta itu med. Jämlik skola, möjlighet för unga att få bostad, avskaffa karensdagen…
Jag vill att arbetarklassens levnadsvillkor ska vara bra både i Sverige och internationellt.
Tajma Sisic
– När jag tänker tillbaka på varför jag gick med i SSU när jag var 16 var det framför allt de internationella frågorna, som Palestina och fred och demokratifrågor. Då känner jag att jag jättegärna skulle få rösta i Sveriges riksdag om ett erkännande av ett Västsahara. Socialdemokraterna har beslutat om att erkänna Västsahara men den bollen har aldrig tagits vidare.
Men Tajma Sisic skulle inte bli besviken om hon i stället fick ägna sig åt välfärdsfrågorna.
– Den välfärd som bygger på solidaritet har gett mig möjlighet att lyckas i livet. När jag pratar med unga landar det ofta i en diskussion om att försvara och stärka välfärden. Det är viktigt att prata om vad vi äger tillsammans. Jag vill inte att vi ska bli ett land som USA, där vem du är och hur mycket pengar du har ska avgöra om du får bra sjukvård eller utbildning.
Riksdagslistan Kronoberg:
1. Tomas Eneroth, 55, Växjö
2. Monica Haider, 59, Älmhult
3. Robert Olesen, 47, Alvesta
4. Tajma Sisic, 28, Växjö
5. ClasGöran Carlsson, 60, Ljungby
6. Sofie Årdh, 35, Alvesta
7. Magnus Carlberg, 34, Tingsryd
8. Henrietta Serrate, 30, Växjö
9. Lars Altgård, 60, Lessebo
10. Marie Hammarström Linnér, 39, Uppvidinge
11. Andreas Holmgren, 48, Markaryd
12. Emma Johansson Gauffin, 34, Ljungby
13. Gustav Caligari Berger, 24, Växjö
14. Eva Ballovarre, 40, Älmhult
15. Klas Albinsson, 24, Lessebo
16. Victoria Lindeberg, 24, Markaryd
17. Otto Lindlöf, 35, Växjö
18. Ann-Kristin Lindquist, 77, Växjö
19. Carl-Olof Bengtsson, 75, Växjö
20. Piroska Rusza-Pal, 57, Ljungby
21. Marko Kosonen, 47, Växjö
22. Arijeta Reci, 40, Växjö
23. Per Ribacke, 50, Alvesta
24. Martina Lundström, 40, Alvesta
25. Anton Härder, 56, Älmhult
26. Anitha Pohlman, 79, Markaryd
27. Mikael Jeansson, 59, Tingsryd
28. Agna Beslija, 26, Växjö
29. Lars-Olof Petersson, 55, Alvesta
30. Ellen Jisborg, 19, Växjö