En vänstervåg över Europa?
Först storvinst för Labour i Storbritannien förra veckan. Sedan en lika överraskande som glädjande seger för vänsteralliansen Nya Folkfronten i det franska parlamentsvalet nu i helgen. Där gjorde segertippade högerextrema Nationell Samling dessutom ett betydligt sämre val än väntat och hamnade först på tredje plats, efter president Macrons mittenparti. Marine Le Pen har återigen misslyckats med att vinna ett franskt val.
Många bedömare har länge trott att extrem- och populisthögerns marsch mot makten runt om i Europa är oundviklig. Och att vänstern är tillbakapressad. Så kan det förvisso se ut i enskilda länder. Men det finns verkligen ingen naturlag som säger att en sådan utveckling är oundviklig i hela Europa – eller världen. Tvärtom.
politiskt motstånd och mobilisering för ett mer rättvist alternativ betyder något
Nu har väljarna i Sverige (EU-valet), Storbritannien (parlamentsvalet) och Frankrike (parlamentsvalet) visat att vänstern mycket väl kan vinna över både den etablerade högern och de mer extrema högerpartierna. De senaste åren har vi sett hur högerextrema regeringar har fått underkänt av väljarna i Polen 2023, Brasilien (Bolsonaro) 2022 och USA (Trump) 2020. Det är viktigt att visa att politiskt motstånd och mobilisering för ett mer rättvist alternativ betyder något.
Men det är också viktigt att inte tro att de högerextrema är besegrade en gång för alla. Tvärtom. Det är för tidigt att tala om en definitiv vänstervåg i Europa. I Tyskland har högerextrema Alternativ für Deutschland (AfD) gått starkt i både delstats- och EU-val det senaste året. I september är det val i tre delstater i östra Tyskland: Sachsen, Thüringen och Brandenburg. AfD väntas gå bra i de valen också.
en högst berättigad tveksamhet inför president Bidens mentala stabilitet
I Italien har högerextrema Italiens bröder under Giorgia Meloni regerat med gott självförtroende i snart två år. Och i november är risken stor att de amerikanska väljarna ger Donald Trump den comeback han så hett eftersträvar. Det kan i så fall bero lika mycket på en för oss svenskar obegriplig uppfattning att Trump har karisma, som en högst berättigad tveksamhet inför president Bidens mentala stabilitet.
USA är för skakigt
Ett demokratiskt USA kan vara en god och nära vän och allierad till både Sverige och övriga Nato. Men vi kan verkligen inte förlita oss på att ett land där den ena sidan av politiken börjar likna en sekt som hukar under en grovt narcissistisk och troligtvis psykopatisk Trump – och den andra misslyckas med att ta fram en vital kandidat som kan inge hopp om framtiden. USA är för skakigt.
Sverige och våra europeiska vänner, grannar och allierade måste vara beredda på att ta ett betydligt större ansvar för Europas och världens framtid själva. Då hjälper det långt att mäktiga länder som Storbritannien och Frankrike (liksom åtminstone de närmaste åren även Tyskland) har socialdemokratiska eller andra vänster-/mittenledare.
Om drygt två år kan även Sverige bidra till ett sådant progressivt europeiskt ledarskap.
Daniel Färm är politisk redaktör