Krönika: En unken kvinnosyn har inga gränser
Ingen politisk fråga vinns en gång för alla. När segern vunnits mobiliseras motståndet. Feminismen och kvinnokampen kan aldrig slappna av.
Abortfrågan är ett typexempel. När kvinnors rätt till sina egna kroppar är begränsad eller obefintlig runt om i världen påverkar det oss också. Trumpadministrationens beslut att avsluta olika familjeplaneringsprojekt påverkar inte bara kvinnor i USA utan också i många andra delar av världen.
Putins och dumans beslut att det ska vara tillåtet att slå barn och kvinnor har betydelse för alla kvinnor. Liksom att Sydafrikas president Zuma ägnar sig åt månggifte. Eller att bordeller är tillåtna i Tyskland. Eller att Saudis kvinnor är omyndiga från vaggan till graven.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Bakom regler och lagar ligger en kvinnosyn och idé om att samhället och män har bestämmanderätt över kvinnor – att kvinnor står till förfogande för samhällen och män. Idéer stannar inte vid nationsgränser.”[/blockquote]
Och listan tar aldrig slut. Bakom regler och lagar ligger en kvinnosyn och idé om att samhället och män har bestämmanderätt över kvinnor – att kvinnor står till förfogande för samhällen och män. Idéer stannar inte vid nationsgränser. De sprids. Och även om lagar och regler ser olika ut så kan vi i alla samhällen känna vibrationerna av kvinnoförakt.
I Sverige har vi använt lagar och regler för att bryta ner kvinnoföraktet och diskrimineringen. Men de unkna idéerna lever vidare. Varje gång en kvinna hotas med att våldtas för att hon uttrycker sina åsikter så är det ett eko av Putins och Zumbas kvinnosyn. Varje gång en man köper sex i Sverige så kan han skylla på att det minsann är tillåtet i Tyskland och att det bara är i Sverige (nästan) som det inte är tillåtet. Och varje gång det dyker upp en barnmorska som inte vill utföra abort så tränger sig Trumps och den amerikanska högerns kvinnosyn lite närmre.
Solidaritet över gränser gynnar alla kvinnor. Därför är feministisk utrikespolitik nödvändig. Och därför är det dags för den internationella kvinnorörelsen att aktivera sig, sluta sig samman och anlägga moteld.
Lena Josefsson, S-kvinnor Stockholms stad