Efter skandalerna – nu ska Svenonius rensa i skandalerna
Irene Svenonius (M), obelastad av upphandlingsskandalerna kring Nya Karolinska Sjukhuset, väljs idag till nytt finanslandstingsråd.
Svenonius var som stadsdirektör i Stockholm 2006–2014 ansvarig för en rad upphandlingsskandaler.
Inget av de tidigare eller nuvarande M-landstingsråden ansågs duga efter upphandlingsskandalerna ”Strumpgate” och i Nya Karolinska.
En outsider, Irene Svenonius, tidigare stadsdirektör i Stockholm, ska styra upp den kritiserade verksamheten i Sveriges näst största parlament, och leda Stockholmsmoderaterna i landstingsvalet 2018.
– Som en tidigare socialminister Gustav Möller (S) sa redan på 80-talet… förlåt 40-talet. Varje förslösad skattekrona är en stöld från de fattiga, säger Irene Svenonius i en första indirekt markering mot NKS-affären.
Samtidigt var Svenonius som stadsdirektör 2006–2014 högsta ansvarig för en rad upphandlings- och utförsäljningsskandaler i Stockholm.
• Boultbee-affären där Stockholms stad 2007 sålde tio köpcentrum till ett brittiska fastighetsbolag utan att dokumentera Boultbees finansiella styrka. De nya ägarna chockhöjde hyrorna, vräkte små affärer och köpmännen rasade. Boultbee trixade sedan bort 380 miljoner i skatt när företaget sålde ut lägenheterna i fastigheterna, med exploateringsnämndens goda minne. Revisorerna Ernst & Young revisorer pekade på stora brister i dokumentation och politisk styrning.
– En läxa, enligt borgarrådet Joakim Larsson (M).
• Volvo IT vann 2009 upphandlingen om Stockholms stads it för mer än en halv miljard per år. I stället för bättre och billigare datadrift blev det oanvända e-postadresser och dålig support och långa inloggningstider. Rektorerna rasade mot miljonkostnader. Elever fick betala upp till 2 000 kronor för skador på bärbara datorer.
– De långa inloggningstiderna är oacceptabla, sa Sten Nordin (M).
2013 förlängde alliansen avtalet med Vovo IT.
– Skulle det här vara i någon annan kommun i landet så vore det en skandal utan dess like, men här i Stockholm är inte fem miljarder kronor så mycket, sade Jan Valeskog (S).
• Skoltaxin havererade totalt när Samtrans 1 juli 2014 tog över ansvaret för skolskjutsen för barn med funktionsnedsättningar. Bilarna dök antingen inte upp eller var kraftigt försenade. Autistiska barn släpptes av utan ledsagning.
• Irene Svenonius var som fullmäktigeledamot i Täby 2007 med och fattade beslut om den olagliga avknoppningen av Tibble gymnasium som kammarrätten underkände 2009. Skolan såldes trots motstånd bland både personal och elever till ett grovt underpris, vilket innebar ett otillbörligt gynnande av enskild.
• Även Stockholms stads avknoppning av hemtjänsten i Rågsved och Hagsätra 2008 som såldes för endast värdet av inventarierna underkändes av kammarrätten. Hemtjänstföretaget gjorde en vinst på 5,4 miljoner kronor på bara nio månader.
Trots alla dessa affärer lyfter Moderaternas valberedare, förre finansborgarrådet Sten Nordin, just upphandlingar som ett av Irene Svenonius specialområden.
– Det är viktigt att kunna ekonomi. Landstinget har en stor betydelsefull ekonomi. Upphandlingsfrågor är ett annat område som är viktigt, som Irene är väldigt duktig på, säger Nordin.
Det får ledande socialdemokrater i Stockholm att höja på ögonbrynen.
– Det är lite som att sätta bocken som trädgårdsmästare, säger landstingspolitikern Johan Sjölander (S).
Svenonius väljs av landstingsfullmäktige idag 13 december.