Duellen: Israel/Palestina
Hur har Sveriges regering hanterat kriget i Gaza? Och vad bör svenska och internationella aktörer göra? Det debatterar Kristdemokraternas och Socialdemokraternas utrikespolitiska talespersoner i veckans Duellen.
Magnus Berntsson, utrikespolitisk talesperson Kristdemokraterna:
1. Har regeringen hanterat kriget bra eller dåligt?
Sverige är ett relativt litet land och möjligheten att påverka händelseutvecklingen i Mellanöstern är begränsad. Regeringens prioritet har varit att vandra en svår balansgång som inkluderar Israels rätt och skyldighet att försvara sin befolkning mot terror samtidigt som detta självförsvar måste bedrivas i enlighet med folkrätten. Detta har speglat såväl Sveriges röst internationellt som det humanitära stöd som har riktats till den palestinska civilbefolkningen i nöd.
2. Hur kan Sverige/svenska aktörer agera framgent för fred och humanitära insatser?
Med hänsyn till den extremt svåra humanitära situationen, och för att säkerställa att stödet kan nå fram, har regeringen eftersträvat en omedelbar och tillfällig humanitär vapenvila, liksom röstat för detta i FNs generalförsamling i december 2023. Resolutionen inkluderade även krav på att den israeliska gisslan omedelbart ska friges, vilket är avgörande. Sverige för en fortsatt och intensiv dialog med Israel för att säkerställa humanitärt tillträde till Gaza. På medel till lång sikt krävs förnyade och intensifierade fredsansträngningar, där en tvåstatslösning är och förblir det enda trovärdiga och hållbara alternativet. Israels normalisering av relationerna med fyra arabiska stater utifrån Abrahamsavtalen väcker hopp om att en förändring är möjlig.
3. Vad bör internationella aktörer göra?
Internationella aktörer, i synnerhet mer handlingskraftiga sådana som EU och USA, bör kroka arm och använda de verktyg som står till förfogande för att uppnå en omedelbar humanitär paus, ovillkorligt frisläppande av alla i gisslan och tillhandahållande av humanitärt bistånd. Inom ramen för EU behöver Sverige göra mer för att realisera detta. I såväl ord som handling behöver Israel få stöd att bekämpa och besegra Hamas, vilka inte bara är det största hotet mot Israel utan även mot palestinier, deras frihet och mänskliga rättigheter. Långsiktig fred och säkerhet kan aldrig uppnås med Hamas. Inte heller kan det uppnås med en iransk regim som finansierar terror runtom i hela regionen, varför fortsatt motstånd gentemot Irans illvilliga agendor är avgörande.
Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson Socialdemokraterna:
1. Har regeringen hanterat kriget bra eller dåligt?
Regeringen har varit tyst, passiv och inkonsekvent under nästan hela perioden som kriget pågått. Det senaste exemplet är när Sverige la ner sin röst i FNs generalförsamling när man röstade om att stödja internationella domstolens beslut, som bland annat innebär att Israels bosättningar i Palestina är illegala och måste utrymmas.
Över 140 länder röstade för resolutionen, bland annat Finland med motiveringen att man måste stå upp för folkrätten överallt och i alla lägen. Det borde Sverige också gjort. I stället så har de extrema bosättarna fått fria händer att trakassera, döda och fördriva palestinier på Västbanken.
Den svenska regeringen har också kallat Israels våldsanvändning för ”proportionerlig”, trots att 80 procent av Gaza ligger i ruiner, över 40 000 människor dödats och miljontals människor traumatiserats.
2. Hur kan Sverige/svenska aktörer agera framgent för fred och humanitära insatser?
Risken är nu stor att situationen eskalerar till ett storkrig mellan Israel och Iran. Det måste till varje pris undvikas. Om det skulle hända riskerar ytterligare hundratusentals människor dö. Nu måste det internationella samfundet lägga press på båda parter för att åstadkomma en omedelbar vapenvila, att gisslan släpps och att bosättarvåldet på Västbanken stoppas.
Som ett sätt att lägga press på Iran, så måste Sverige driva på i EU för att islamiska revolutionsgardet terrorstämplas, och att ytterligare sanktioner mot Iran genomförs. När det gäller Israel, så måste EU frysa sitt handelsavtal med Israel så länge man inte lever upp till internationell rätt, och man måste genomföra kraftfulla sanktioner mot bosättarna. Dessutom så måste bosättarnas varor stoppas från EUs inre marknad.
3. Vad bör internationella aktörer göra?
USA måste agera mer kraftfullt, och inte hindra FNs säkerhetsråd från att fatta nödvändiga beslut. Det är bra att USA nu öppnat för att avbryta vapenleveranserna till Israel, men man kan göra betydligt mer. FN kan också redan nu, tillsammans med arabstaterna och USA, ta fram en plan för en tvåstatslösning och återuppbyggnad av Gaza, som ska kunna realiseras när väl en vapenvila är på plats.