”Donald Trump var ett uppvaknande för många kvinnor”

Nancy Barr är lokalpolitiker i delstaten New York. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Donald Trump, säger Nancy Barr prompt om varför hon beslutade sig för att kandidera som lokalpolitiker i Westchester county i delstaten New York, USA.
Hon besegrade den sittande republikanen och står inför omval i höst.

Nancy Barr beskriver sig som en del av en ”blå våg” 2017 efter att Donald Trump valts till president.

– Det var ett uppvaknande för många, särskilt kvinnor i min ålder, säger 63-åringen när vi ses i ett mötesrum på ett av biblioteken i countyt.

I dag är hon en av av 17 lagstiftare i Westchester county, den politiska nivån mellan delstat och kommuner, som tillsammans med den valda länschefen fattar beslut och stiftar lokala lagar. I staten New York har ett county hand om bland annat vägar och avlopp, parker, domstol och fängelse och ansvarar för att utföra uppgifter som finansieras av delstater och den federala staten, till exempel stöd till behövande.

Efter valet 2016 stod det klart att republikanerna hade jobbat långsiktigt med att få folk valda till poster som inte fick så stor uppmärksamhet. De kunde sedan gå vidare till positioner på högre nivåer.

Då, efter att det i november 2016 stod klart att Donald Trump valts till president, var hon med i en grupp som formades i Westchester för att få till förändring och hitta kandidater till de lokala valen.

– Efter valet 2016 stod det klart att republikanerna hade jobbat långsiktigt med att få folk valda till poster som inte fick så stor uppmärksamhet. De kunde sedan gå vidare till positioner på högre nivåer. Efter valet av Trump var det många lokala aktivister, särskilt kvinnor, som började ställa upp i lokala val.

Westchester är ett välmående county med drygt en miljon invånare och betydligt fler registrerade demokrater än republikaner – ändå var det när Nancy Barr blev aktiv en republikansk majoritet bland lagstiftarna, och länschefen var en konservativ republikan. Lagstiftarna väljs i enmansvalkretsar vartannat år, länschefen har en mandatperiod på fyra år.

– Vi var ungefär 40 personer i lokalen och funderade på vem som var en lämplig kandidat i valkretsen. Vi behövde någon som var välkänd lokalt, en jurist eftersom motkandidaten var jurist, vi ville ha en kvinna.

Westchester county

County i delstaten New York, belägen norr om staden New York.

1 000 000 invånare, består av sex stadskommuner (cities), 19 kommuner (towns) och 23 municipalsamhällen (villages) som har sina egna lokala politiska församlingar. Westchesters Invånare har bland de högsta medianinkomsterna i delstaten.

Bild från Rye, en av stadskommunerna.

Valet föll till slut på Nancy Barr. Hon är jurist i grunden, med erfarenhet från att ha blivit vald till en skolstyrelse och hon var känd i en av huvudorterna för sitt engagemang i ett lokalt soppkök.

– Jag var på en plats i livet när jag funderade på vad jag skulle göra härnäst, min yngsta dotter hade börjat på college. Det var så spännande, det gav oss något att jobba mot. Det var inte självklart att vi skulle lyckas för vår motkandidat hade suttit i sex år men vi vann, yay, och jag är fortfarande här!

Uppdraget betraktas som ett deltidsjobb men det varierar om ledamöterna har andra jobb samtidigt. Själv har hon det inte – hennes make har en tillräckligt hög lön.

– Min lön skulle inte räcka för att försörja en familj här i Westchester men det är tillräckligt för mig.

När gruppen började jobba hade de inga partipolitiska kontakter och ingen erfarenhet av att kampanja. De fick hjälp på vägen av George Latimer, en demokrat som kandiderade som länschef, som rekommenderade dem till den lokala partiordföranden.

Det var väl inte alla som välkomnade dem med öppna armar, menar hon, men de tolererades. Och till slut var det Nancy Barr som blev Demokraternas kandidat i sin valkrets.

Hon var inte den enda demokraten som vann över en sittande republikan i Westchester i valet 2017, och samma år valdes George Latimer till länschef.

– De senaste åren har varit produktiva och glädjande och väldigt olikt mot tidigare. Vi har en mångfald bland lagstiftarna och ett tag var vi till och med en majoritet kvinnor. Kvinnor är mycket mer inriktade på sociala frågor och familjefrågor och vi förstår hur sådant hänger ihop med allt annat. Ensamstående mammor har helt andra behov än gifta män eller ensamstående män utan barn.

– Det låter banalt, men jag tycker om att hjälpa människor att göra deras liv bättre, säger hon om uppdraget.

– Det känns att man gör skillnad och man ser skillnaden.

Mycket av vad ett county gör handlar om att stödja lokalsamhället att få finansiellt stöd från staten och den federala regeringen; det är för många aktörer för de centrala myndigheterna att hantera direkt. Till exempel har Westchester nyligen invigt ett mobilt skafferi som kan köra runt till olika orter så att människor som behöver kan få hämta mat. Finansieringen kommer från den federala regeringen, countyt har hjälpt en lokal organisation att ansöka om pengar.

– Den tidigare republikanska administrationen brydde sig inte om att göra sådant.

De senaste åren har countyt bland annat höjt åldersgränsen för inköp av tobak och förbjudit arbetsgivare att fråga efter en arbetssökandes tidigare lön. En lagstiftning som snart träder i kraft handlar om att serveringar inte ska lämna ut engångsartiklar, till exempel små plastpåsar med ketchup, om inte kunden ber om det. Det är ett långsiktigt arbete för att få människor att tänka på vad de gör, resonerar hon.

Men det första beslut som den politiska församlingen fattade sedan den fått en demokratisk majoritet efter valet 2017 var att förbjuda vapenshower på countyts mark. Ett arrangemang centralt i en av orterna hade rört upp mycket känslor inför valet.

– Vi kan inte lagstifta om att ingen får ta in vapen i Westchester, men vi kan säga att ni får inte arrangera en vapenshow på countyts mark. Det är inte sannolikt att någon blir av eftersom countyt äger stora markytor.

Du behöver fortfarande samla in en del pengar regelbundet. Det är ett sätt att visa att du har stöd och avskräcka andra från att ställa upp och försöka vinna.

När Nancy Barr gjorde sig redo att kandidera för första gången frågade hon en som blivit vald hur mycket pengar de behövde för kampanjen. Runt 75 000–80 000 dollar, fick hon till svar; hon skrattar till.

– Jag drog inte in så mycket och jag behövde inte göra det, men det finns de som verkligen behöver det. Jag hade många volontärer så jag behövde inte anställa folk för att knacka dörr, vara kampanjledare eller ansvara för att samla in pengar.

Den politiska temperaturen i hennes valkrets är inte heller särskilt hög; motkandidaten la inte dyra pengar på utåtriktad reklam och då behövde hon inte heller göra det.

– Och jag har inte behövt göra det sedan, för jag har inte haft en motkandidat sedan dess. Men du behöver fortfarande samla in en del pengar regelbundet. Det är ett sätt att visa att du har stöd och avskräcka andra från att ställa upp och försöka vinna.

Många av de aktivister som startade det hela är fortfarande politiskt aktiva på olika håll, även om de inte längre möts som en grupp. Till dem kan Nancy Barr vända sig – för inte så länge sedan fick hon hjälp med ett arrangemang för att samla in pengar, medan många andra valda politiker betalar för den uppgiften.

Knacka dörr är det bästa kampanjsättet, slår hon fast.

– Det spenderas så mycket pengar på tv-reklam och flygblad. Det är svårt att låta bli om din motståndare gör det, det handlar om folk ska känna igen ditt namn, men det bästa är att möta människor ansikte mot ansikte.

När hon är ute och knackar dörr pratar hon om sina prioriteringar. Ett par av dem är att alla ska ha möjlighet att få hjälp vid mental ohälsa och att det byggs bostäder till rimliga priser. Lagstiftarna i ett county kan besluta om ekonomiska incitament för att det ska byggas billigare bostäder, till exempel sälja mark billigt.

I höst kandiderar hon för att bli omvald och hon har precis fått veta att hon inte heller i år har en motkandidat; kanske för att hon har tillräckligt starkt stöd i delar av sin valkrets att det vore svårt för en republikan att vinna, resonerar hon.

Och trots att hon inte kommer ha någon motståndare i valet ska Nancy Barr ut och kampanja.

– Det är viktigt att gå ut och knacka dörr och låta folk veta vem jag är och vad jag står för.