”Det röda håller vi kvar i”

Stolt partisekreterare visar Socialdemokraternas uppdaterade grafiska profil. Foto: Maria Persson/AiP

Nytt handritat typsnitt, nya färger, men kär gammal ros. Socialdemokraterna vill sticka ut i sociala medier och lanserar i dag en uppdaterad grafisk profil.

Politikutveckling, i arbetsgrupperna inte minst, 100 dagar kvar till EU-valet, partikongress i sikte nästa år med nytt partiprogram på gång och sedan valet 2026. Nu kommer Socialdemokraterna dessutom med en uppdaterad grafisk med lansering i dag 1 mars.

– Det är viktigt att sticka ut, det är hård konkurrens. Vi är ett parti i ständig rörelse och förändring. Det är så vi ska lyckas och vinna kommande val, säger Tobias Baudin, stolt partisekreterare för Socialdemokraterna.

Han berättar att bakgrunden är att man konstaterat att valaffischerna 2022 såg väldigt likadana ut för alla partier, både i bildsättning och i typsnitt. 

– Så det handlar om valrörelse men det är superviktigt varje dag, inte minst i sociala medier. Knacka dörr och folkrörelse är jätteviktigt, men partiet måste bli bättre på att vara aktivt i sociala medier. Vi måste gå in i kommentarsfälten och vara aktiva där. 

Tobias Baudin säger att partiet vill nå ut med sin mellanvalsstrategi och fortsätta att bygga landet. Det Socialdemokraterna vill se är ett Sverige som bygger på rättvisa, respekt och gemensamt ansvar. Det handlar alltså om att föra ut sakpolitik, att prata om de samhällsproblem Sverige står inför. Inte att hemfalla till fula grepp. 

– Vi ska vinna på fakta och på bra argument.

Men, det är Tobias Baudin noga med att trycka på, man ska inte bara tiga still utan bita ifrån om och när det behövs.

– Men jag hade hoppats på att fajten skulle stå mellan vem som har de bästa politiska reformerna. 

Det är en uppdaterad profil man nu lanserar, inte en helt utbytt. Rosen, som är från början av 90-talet blir kvar.

– Det var faktiskt det första jag sa, vi ska väl inte byta ut rosen, berättar Tobias Baudin om när arbetet började.

Faktum är att rosen spelar en väldigt stor roll på flera sätt. Den är inte bara kvar, inspirationen till det nya typsnittet kommer från rosen. Socialdemokraternas kommunikationsenhet och designbyrån man anlitat har använt sig av rosen för att mejsla fram bokstäver. Typsnittet är handritat och alltså unikt, det finns ingen annanstans.

Ny färgsättning och nytt typsnitt men värderingarna står fast.

Bakom Tobias Baudin hänger på väggen tre affischer. Partiordförande Magdalena Andersson inramad i rött, hashtag S2026 i rött och mörkt rött och de viktiga begreppen ”rättvisa, respekt, gemensamt ansvar” i beige och rött mot mörkt röd bakgrund.

– Det röda håller vi kvar i, men annars är det en ny färgsättning. Vi vill ha fram mer kontraster. Nu är vi i opposition, vi vill att det ska synas tydligt även i den grafiska profilen att vi skiljer oss från regeringspartierna, säger Tobias Baudin.

Vad tycker du det nya typsnittet andas?

– Det känns som ett modernare typsnitt och att det sticker ut. 

En viktig del i det uppdaterade utseendet är att partidistrikt och arbetarekommuner ska synas tydligare. I dag är det ”Socialdemokraterna” som syns stort och distriktet och arbetarekommunen litet, men det ska det bli ändring på.

– Våra distrikt är det viktigaste för att vi ska vara ett starkt parti. De håller ihop den del där arbetet sker, arbetarekommunerna. Nu blir det tydligare i loggan att det till exempel handlar om Socialdemokraterna Norrbotten eller Socialdemokraterna Luleå. Då kan de använda loggan mer själva om de vill, säger Tobias Baudin.

Merchandise snart i en onlinebutik nära dig. Foto: Maria Persson/AiP

Den uppdaterade profilen ska synas i all kommunikation, från digitala kanaler, via merchandise till de kommande valaffischerna i EU-valet. 10 mars är det stor nationell valrörelse-kickoff för Socialdemokraterna och det nya utseendet är framtaget för att kunna användas i valrörelsen och långsiktigt.

Hur känns det att vara partisekreterare när så mycket händer inom partiet?

– Det var en som sa till mig (Thomas Östros, reds. anm.) att det finns bara en som får det roligare på jobbet när man hamnar i opposition och det är partisekreteraren för då är partiet allt. Han hade lite rätt, även om jag varje dag i veckan hade valt Magdalena Andersson som statsminister, men det stämmer att nu är partiet det enda vi har.