Det osar lite populism och nationalism, Slottner!

Tidigare var Stockholms KD-ledare Erik Slottner för grova angrepp på centrala svenska institutioner och kritisk till populism och nationalism.
Nu har han svängt 180 grader och rasar mot konstverket med den svenska fanan på en slak flaggstång vid Sergels Torg.

– Den är onödigt provokativ. Jag får associationer till ett Sverige på dekis, våra värderingar är inte värda att stå upp för. Det skändar flaggan och det är starkt för många, säger Slottner till SVT.

Slottner tycker att konstverket inte borde exponeras på en sådan central plats utan flytta in i Kulturhuset.

”Vad idioti som helst” kan inte motiveras ”med hänvisning till yttrandefriheten”, enligt Slottner.

Tidigare brukade Slottner vara för yttrandefrihet i centrala Stockholm även om det tar skändande uttryck riktat mot svenska institutioner.

När dåvarande finansministern Pär Nuder (S) gick sin budgetpromenad i april 2005 gick Slottner, då ordförande i KDU, steget bakom med ett stort plakat med bild på Nuder under texten ”Arrogant maktmänniska”.

Citatet var hämtat ur en rapport från alliansens så kallade ”smutsgrupp”. Gruppen, under ledning av Stefan Attefall (KD), tillsattes i Högfors för att utmåla Göran Persson som en korrupt slottsherre inför valet 2006.

Erik Slottner gick alltså i främsta ledet när Pär Nuder beskrevs som en person med ”olämpliga karaktärsdrag” för ledande uppdrag. Nuder tyckte inte att KD/Slottner stod upp för sina värderingar.

– Jag trodde inte att ett parti som bygger på kristna värderingar ville hålla i dynggrepen i sådana här sammanhang, sa Nuder till SvD.

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är idag kritisk till att Slottner tycker att politiker ska ha åsikter om hur konst ska utformas.

Några skulle nog säga att ”det osar lite populism och nationalism” om Slottners konstkritik.

För citera Slottner själv, alltså.

Så uttryckte sig nämligen Slottner om Tommy Waidelich (S) 2011.

Anledningen var att Tommy Waidelich, som ny ekonomiskpolitisk talesperson, förklarade att det inte var aktuellt att införa euron som valuta i Sverige under överskådlig tid.

Om man räknade med att Waidelich skulle leva till han var 80 år skulle det innebära att euron inte kommer att införas i Sverige de närmsta 32 åren, resonerade Slottner. Och att som tidigare euroförespråkare nu avfärda euron bara för att svenska folket sagt nej i en folkomröstning var enligt Slottner ”ett nationalistiskt synsätt”.

– Flaggstången skickar otroligt märkliga signaler, säger Slottner idag.

Liksom KD.

Spara