Det nya säkerhetsläget (del 2): Så kan Sverige spela spelet så att Trump förstår

Den förnyade säkerhetspolitiska analys som S har efterlyst behöver svara på ett antal extremt svåra avvägningar om bland annat USA, Kina och kärnvapen, skriver Daniel Färm.

Trumps chockdoktrin är både svekfull och ogenomtänkt. USA:s agerande förvärrar ett redan mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge för Sverige och Europa. När den amerikanska presidenten och vicepresidenten aktivt luckrar upp den transatlantiska länken är det naivt att inställsamt försöka tillmötesgå ständigt nya krav från USA. Och att blint förlita sig på USA för att garantera Europas säkerhet är farligt. Nu behöver Sverige och övriga demokratiska Europa tyvärr börja spela spelet på ett sätt som både Trump och Putin förstår och respekterar. Därför är Socialdemokraternas krav på en förnyad säkerhetspolitisk analys helt nödvändig. Den kommer att ställa oss inför extremt svåra avvägningar om bland annat synen på kärnvapen, Kina och USA.

Om Trump fortsätter att prioritera relationen med Putin framför Europas säkerhet, så behöver Europa ändra strategi. EU och övriga Nato kan inte bara låta Trump diktera dagordningen. Den förnyade säkerhetspolitiska analys som Magdalena Andersson klokt har krävt kan bland annat undersöka hur demokratiska Europa kan bredda sitt geopolitiska agerande:

lära både USA och andra en läxa: ensidig roffarnationalism lönar sig inte

  • Hur kan relationerna stärkas med alla andra länder som Trump också försöker trycka till: från Kanada och Latinamerika till länder i Mellanöstern, Afrika och övriga Asien? Inte minst kan Europa vara ännu tydligare i kritiken mot Israels krigsbrott och Trumps Gazaplaner. Det handlar om att lära både USA och andra en läxa: ensidig roffarnationalism lönar sig inte.
  • Hur kan vi se till att USA inte försöker ta en fullständigt orimlig del av Ukrainas tillgångar och samtidigt smita från notan för återuppbyggnad och upprätthållande av en vapenvila?

balansera upp risken för en världsordning dikterad av Trump och Putin

  • Hur kan samarbeten med Kina och Indien intensifieras och breddas på områden där det är möjligt och önskvärt – för att balansera upp risken för en världsordning dikterad av Trump och Putin? Går det att minska Kinas egen auktoritära utveckling genom fördjupat samarbete och dialog på områden där vi har gemensamma intressen? Och kan ett mer öppet förhållningssätt till Kina än vad USA önskar användas för att pressa Trump? Det kan handla om allt ifrån klimat, handel och stöd till fattiga länder i Afrika till att förmå Kina att inte stötta Putinryssland.
  • Hur kan den regelbaserade världsordningen och europeiska säkerhetsordningen upprätthållas formellt – utan att naivt tro att USA eller Putinryssland kommer att respektera något annat än maktspråk?

inte uteslutas att det kan behövas mer än Storbritanniens och Frankrikes nuvarande kärnvapenkapacitet för att avskräcka Putinryssland

  • Hur kan Europa stärka sitt eget ansvar för den yttersta avskräckningen gentemot Putinryssland: kärnvapenavskräckningen? Den konventionella upprustningen är nödvändig, men långsiktigt otillräcklig. Det är redan idag högst tveksamt om USA:s kärnvapenparaply fortfarande är uppfällt över Europa. Vem tror för en sekund att Trump skulle riskera Detroit för att vedergälla Riga? Insikten om att Europa behöver stärka sin egen kärnvapenavskräckning behöver analyseras på djupet. Det är den allt annat överskuggande säkerhetspolitiska frågan, som är långt ifrån okomplicerad. Kärnvapen är en styggelse, som aldrig borde ha uppfunnits. Men nu finns de, och då vill vi inte bidra till en ny kärnvapenkapprustning. Det tar dessutom tid och är dyrt att bygga upp och upprätthålla en tillräcklig egen kärnvapenarsenal. Men det ska trots detta inte uteslutas att det kan behövas mer än Storbritanniens och Frankrikes nuvarande kärnvapenkapacitet för att avskräcka Putinryssland från att fortsätta pressa Europa till eftergifter – med fingret på avtryckaren. Allt detta behöver synkroniseras med USA – och helst som en del av en global och ömsesidig kärnvapennedrustning.
  • Hur kan vi upprätthålla den massiva press på Ryssland som förr eller senare kommer att knäcka även det landets ekonomi – samtidigt som Trump försöker ta in Putin i värmen?

Det är önskvärt med en fortsatt bred samsyn i Sverige om säkerhetspolitiken. Men lika svåra som nödvändiga avvägningar i synen på exempelvis kärnvapen, Kina och USA – liksom finansieringen av försvarsupprustningen – talar för att vi kommer att få se en mer intensiv debatt om Sveriges och Europas säkerhetspolitiska vägval.

Daniel Färm är politisk redaktör

Läs även den första delen i denna analys av det nya säkerhetsläget: ”Trumps svek och ogenomtänkta doktrin”!