Det måste bli enklare att resa grönt i EU

Heléne Fritzon och Jytte Guteland presenterar hur det ska bli enklare att resa grönt i EU.

Lättare att boka, säkrare resväg och större rättigheter som tågresenär. Det vill Socialdemokraterna se i EU och tänker pressa EU-kommissionen att ta fram en modell för en gemensam bokningsplattform.

Snart påsk och du tänker boka en trevlig tågresa för familjen till Amsterdam för att möta våren. Du utgår från Malmö, men när du söker på nätet verkar det inte gå att åka tåg från Malmö till Amsterdam. Men det gör det, du kanske bara måste åka via till exempel Hamburg och därför göra en separat sökning på den sträckan. Sedan är det inte säkert att du hinner med ditt tåg i Hamburg för du hittar ingen uppgift på nätet om transfertid.

Detta vill Heléne Fritzon, förstanamn på Socialdemokraternas lista till EU-valet, och Jytte Guteland, EU-parlamentariker för S, ändra på. Därför kommer Socialdemokraterna att lägga fram för och trycka på för att EU-kommissionen ska utveckla en modell för hur en stor EU-gemensam tågbokningsplattform ska kunna se ut.

– Vi kommer att vara ihärdiga och pressa på för detta. Sedan får kommissionen se vad som är mest kostnadseffektivt och också se till att informationen når svenska folket och andra EU-länders medborgare, säger Jytte Guteland.

För ett tryggare och grönare EU att resa i vill Socialdemokraterna även att konsumentskyddet för tågresenärer ska bli starkare så att när du missar det där tågbytet i Hamburg ska du inte vara strandsatt utan någon ersättning.

– Det ska vara enkelt att boka över landsgränserna, man ska kunna se att man kommer ända fram och man ska kunna känna sig trygg i att man inte blir stående på en perrong, säger Heléne Fritzon.

EU ska också vara drivande när det gäller att minska flygets påverkan på klimatet. S vill även att rean på utsläppsrätter till flyget upphör.