”Det lägsta jag sett – ovärdigt en finansminister”

Magdalena Andersson (S) rasar mot det brev hon och andra villaägare i Stockholms län har fått av Anders Borg (M) med en varning om att fastighetsskatten kan höjas med 25 000 kronor om Socialdemokraterna vinner valet.

– Det här är faktiskt det lägsta jag sett i svensk valrörelse. Att Anders Borg nedlåter sig till detta är ovärdigt en finansminister.

Valspurten är igång och med den smutskampanjerna.

AiP berättade för ett par veckor sedan om Skattebetalarnas brev där de varnar för höjd fastighetsskatt, trots att Socialdemokraterna inte har något sådant förslag.

Skattebetalarna är en lobbyorganisation. Men nu skickar Sveriges finansminister Anders Borg personligen ett brev till villaägarna i Stockholms län med samma skruvade budskap, för att ge trovärdighet.

”Det är ett rakt och tydligt besked från mig till dig.”

En av mottagarna är Socialdemokraternas finansministerkandidat, Magdalena Andersson i Nacka, som gick i taket.

– Jag fick igår ett brev hem till mig från Anders Borg.  Han skriver: ”Förhindra att fastighetsskatten kommer tillbaka. Jag skriver till dig för att be om stöd för en fortsatt Alliansregering. Detta för att vi en gång för alla ska kunna sätta stopp för planerna att väcka den gamla fastighetsskatten till liv. Bla, bla, bla, bla”, läser Magdalena Andersson.

Ett maktskifte kan kosta dig 25 000 kronor om året i höjd fastighetskatt, skriver Borg.

– Jag tycker det är ovärdigt. Jag är förvånad över att Anders Borg nedlåter sig till något sådant. Han har gått från att vara en finansminister till att bli en mycket simpel kampanjarbetare.

Det blir ingen höjd fastighetsskatt i en S-ledd regering slår Magdalena Andersson fast.

– Vi har varit enormt tydliga på detta under lång tid. Vi kommer inte att höja fastighetsskatten. Det svenska folkets budskap till mig har gått fram oerhört tydligt i två val. Svenska folket gillar inte fastighetsskatten. Då säger jag: Fine, då tar vi ut skatt på något annat sätt.

– Jag tycker inte heller att det bra för skattesystemets legitimitet att ta ut en skatt som människor tycker så oerhört illa om och känner så stor oro inför.

Magdalena Andersson menar att Borgs brev kan skapa oro hos många pensionärer som sitter i sin gamla villa med trängd ekonomi. Med finansministern som avsändare får budskapet en tyngd som lobbyutspel från exempelvis Skattebetalarna inte har.
– Det är oansvarigt. Jag tycker han borde be pensionärerna om ursäkt.

Uppdaterat 160930: Moderaterna föreslår i sin budgetmotion att  fastighetsskatten på obebyggd tomtmark höjs med 200 miljoner.

Uppdaterat 171102: Anders Borg attackerar på Facebook finansminister Magdalena Andersson för att inte agera i bostadspolitiken och bland annat att höja fastighetsskatten.

”Att avreglera hyresmarknaden så att omsättningen i stocken ökar, ta bort höjdregleringarna i storstäderna, öka marktillgången och påskynda tillståndsprocesserna är ett måste.”

”Att förändra beskattningen så att reavinsterna inte hindrar rörlighet, avveckla ränteavdragen och återinföra en rimlig fastighetsskatt vore på sin plats.”

Borg påstår att Magdalena Anderssons skäl är att hon vill bli partiledare och statsminister.

”Att ha en statsminister som tar politisk hänsyn kan vara frustrerande, men en finansminister med ambitioner att bli statsminister kan i förlängningen bli farligt för landet.”