”Det handlar om ett tryggt samhälle”

I valet 2022 ställs nuvarande regering mot det mest högerinriktade regeringsalternativ vi haft på många år. Foto: Socialdemokraterna

Strax innan sommaren blev det klart att Axel Björneke blir valledare för Socialdemokraterna nationellt. Aktuellt i Politiken fick en pratstund med honom med ett drygt år kvar till riksdagsvalet. Att partiet ska vara där människor är och presentera trovärdig politik för dem är det viktigaste, menar han. 

Axel Björneke gick direkt från sin roll som presschef i partiet till tjänsten som valledare. Han har tidigare varit opinionsanalytiker på partistyrelsens kansli och arbetat med undersökningar och marknadsanalys på Kantar Sifo och Pensionsmyndigheten. ”Han har som presschef stärkt partiets röst i debatten vid sidan av det samarbete vi ingår i med januaripartierna”, uttalade sig partisekreterare Lena Rådström Baastad när hans nya roll blev klar. 

Men det var före sommarens politiska turbulens med misstroendeförklaring och i slutänden ett fallet januariavtal. Något som många menar inte varit odelat negativt för Socialdemokraterna inför valåret. 

– Jag kan konstatera att det inte är något fel på motivationen hos våra medlemmar inför valet 2022. Vi mobiliserar engagemang lokalt för fullt, säger Björneke.

Han säger att valrörelsen så smått har börjat i och med kyrko­valet om en månad, som han menar blir ett värderingsval. 

– Det är då vi avgör om Sverige gå i progressiv eller högerkonservativ riktning. 

Vi mobiliserar engagemang lokalt för fullt.

Den tidigare presschefen tycker också att det märks både i medielogiken och hos oppositionen att vi är på väg in i ett valår. 

– Det är högre tempo i den politiska bevakningen och nyhetscyklerna är korta. Tyvärr även mer spel- och processorienterade än de varit förut, vilket är en tendens som funnits i både USA och Europa under lång tid. Och oppositionen är väldigt inriktad på kortsiktiga, populistiska segrar och att försöka skada regeringen. Det behöver vi bli bättre på att möta och hantera. 

Att det varit en turbulent mandatperiod hittills är nog de flesta överens om. Den långdragna regeringsbildningen, januariavtalets uppgång och fall, misstroendeförklaring och pandemi. Något som avspeglats i Socialdemokraternas opinionssiffror. Under senvåren 2020, under den första coronavågen, noterades ett opinionsstöd på 31,5 procent i Novus väljarbarometer, för att i senaste undersökningen knappt nå upp till 24 procent.  

– Under pandemin har fokus i det politiska samtalet legat på det som är politikens väsentligheter och det många av oss tycker är viktigast. Välfärden, jobben och ansvaret för landet. Där står vi som parti starka, och det visar att det finns en potential för oss som parti att göra bra ifrån oss. 

– Nu under sommaren har mycket handlat om det politiska spelet, som egentligen inte är så viktigt för väljarna. De förutsätter att de folkvalda ska kunna lösa sådana problem. 

 Förutom kyrkovalet stundar val i två av våra grannländer i september, då både norrmännen och tyskarna till valurnorna. I Norge pekar mycket mot att det kan bli regeringsskifte till förmån för en ny statsminister från Arbeiderpartiet, medan de tyska Socialdemokraternas kräftgång fortsätter. 

– Vi tittar så klart väldigt mycket på vad som händer med våra systerpartier i Europa, och även det som Harris och Biden får igenom i USA. I exemplet Norge kan vi se att Arbeiderpartiet går till val på en ganska traditionell socialdemokratisk politik, de har förstått vad norrmännen tycker är viktigt. Närheten till människorna och genuinitet, det kommer bara bli viktigare och viktigare. Många av de socialdemokratiska partier som misslyckas har inte upplevts som relevanta för väljarna, säger Axel Björneke. 

Hur ska ni få valrörelsen att handla om de socialdemokratiska kärnfrågorna, välfärd och jobb? 

– Vi ska vara där människor är och presentera en trovärdig politik på de här områdena. Ha en genuin relation till väljarna och visa att vi vill jobba för förbättringar för vanligt folk. 

– Rent organisatoriskt innebär det att vi kommer ställa om partistyrelsens kansli till valorganisation, och göra olika insatser för att stärka vår digitala närvaro. Jag är trygg i att vi kommer att göra en bra valrörelse digitalt. 

Undersökningsföretaget Novus gör förutom opinionsundersökningar väljarprofiler för de olika riksdagspartierna, där de tittar närmare på vilka som sympatiserar med respektive parti. Förutom att Socialdemokraternas väljarstöd just nu ligger runt en fjärdedel av Sveriges befolkning, vilket gör det till Sveriges största parti i väljaropinionen, syns ett antal trender. 

Att sympatisörerna i betydligt högre grad består av kvinnor än män, är en sådan. Om bara män i Sverige skulle få rösta skulle både Moderaterna och Sverigedemokraterna bli större. 

– Den här splittringen mellan kvinnor och män är såklart inte en bra tendens, vi ser samma tendens mellan äldre och unga. Vi ska såklart ha ambitionen att vara det största partiet i alla grupper. 

Hur då?

– Det handlar egentligen inte om att utforma olika budskap och politik anpassade för olika grupper, utan om att illustrera för väljarna varför vi är det bästa alternativet oavsett grupp. Ibland överdrivs skillnaden i vad olika grupper klassar som de viktigaste politiska frågorna. För yngre är klimatfrågan lite viktigare än för övriga grupper. I övrigt handlar det mycket om välfärden och ett tryggt samhälle som kan bekämpa brottsligheten, precis som i andra grupper. 

Ja, klimat och miljö är generellt viktigare för Socialdemokraternas sympatisörer än bland allmänheten. Hur får partiet mer trovärdighet där? 

– Tittar vi på den faktiska politiken för minskade utsläpp så är det ingen tvekan om att vi har den bästa klimatpolitiken. En politik som både sänker utsläppen och skapar nya arbetstillfällen, inte minst i delar av landet där vi länge haft en annan utveckling. 

– Vi behöver bli bättre på att visa att vi har en klimatpolitik som är bra för både arbetsmarknad och ekonomi, avslutar Axel Björneke. 

S fortsatt största parti

Novus opinion juli 2021.

Viktiga datum valåret 2021-2022

19 september 2021: Val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar över 16 år kan rösta. 

• 3–7 november 2021: Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Temat är  ”Vi bygger landet”. 

• 11 september 2022: Val till Sveriges riksdag, samt till kommuner och regioner. 

13 september 2021 är det dessutom val till Stortinget i Norge, 25 september 2021 till parlamentet på Island och 26 september 2021 är det förbundsdagsval i Tyskland. 

Valet i Finland är i april 2023, och i Danmark i juni samma år.