”Det handlar om att gå tillbaka till kärnan”

Magdalena Andersson välkomnar norska Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre. Foto: Henrik Persson/AiP

Det nordiska samarbetet har fått sig en törn under pandemin, men närheten mellan svenska Socialdemokraterna och norska Arbeiderpartiet har bestått.
– Jag ser fram emot ett fortsatt samarbete med våra allra närmsta vänner, de svenska Socialdemokraterna, säger Norges nya statsminister och Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre som besökte S-kongressen under dess sista dag.

På kongressens sista dag kom det finbesök från väst. Partiledaren för norska Arbeiderpartiet och numera dessutom norsk statsminister, Jonas Gahr Støre, talade på kongressen innan han skulle ha privata möten med både Magdalena Andersson och Stefan Löfven.

Aktuellt i Politiken fick chansen att ställa ett par frågor till honom.

Det norska valresultatet beskrivs som en framgång för er. Vad kan svenska Socialdemokraterna lära sig av Arbeiderpartiet inför valrörelsen?

– Vi lär oss av varandra. Vi har alltid hämtat inspiration från det svenska arbetet; systematiken, en politik som betyder något för människor i vardagen. Nu har vi en valrörelse bakom oss som lyckades och alla de erfarenheterna vill vi dela med Magdalena Andersson och Socialdemokraterna. Jag tänker att det handlar om att gå tillbaka till kärnan och att vi är ett intresseparti för folk som arbetar. Vi måste se och förstå de intressena i vardagen. Politiken måste betyda något i vardagen.

Arbeiderpartiets slogan i valet var ”Nu är det vanligt folks tur” och både det Jonas Gahr Støre säger här i dag och det Magdalena Andersson sa i sitt linjetal häromdagen tyder på att det finns en önskan och en beslutsamhet att gå tillbaka till rötterna. Jonas Gahr Støre betonar i sitt tal att de som kritiserar socialdemokratin för att därmed vara nostalgisk har fel. Det handlar inte om att blicka bakåt, utan om att blicka framåt och hitta moderna socialdemokratiska svar på de utmaningar vårt samhälle står inför idag.

När det gäller samarbetet mellan Sveriges och Norges socialdemokratiska partier betonar Jonas Gahr Støre att det också handlar om klimatfrågan.

– Vi måste minska utsläppen, bevara jobben och skapa välfärd. Där finns det inga länder som kan lära mer av varandra än Norge och Sverige.

Även om Sverige och Norge som nationer är vana vid ett tätt samarbete har ändå pandemin frestat på relationen.

Det nordiska samarbetet har haltat under pandemin. Vad måste hända nu?

– Vi har ett jobb att göra. Norden har betytt öppna gränser, att resa utan pass, arbeta över gränserna, resa på semester och utveckling. Norden har varit en ledande region i Europa. Så vi måste tillbaka till den normala situationen och vi måste ha tätare kontakter mellan myndigheterna om den här situationen skulle uppstå igen, säger Jonas Gahr Støre.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas nya partiledare håller med:

– Sverige och Norge har haft så många år av så nära samarbete. Nu när corona är över och vi kan gå tillbaka till den normala handeln och utbytet kommer våra relationer att vara precis lika goda som de alltid har varit.

Jonas Gahr Støre betonar både vid pressträffen och i sitt tal hur viktigt det är för honom att vara på en partikongress för svenska Socialdemokraterna. Det är inte bara länderna som är grannländer, det finns också täta band mellan de båda socialdemokratiska partierna. I sitt tal nämner Jonas Gahr Støre bland annat hur Stefan Löfven alltid har funnits där som ett stöd och en vän för honom för partiet och hur Stefan Löfven som enda partiledare och statsminister i Europa inte bara kommit en gång på besök till Utøya, utan flera.

– Efter terrorn på Utøya kom Stefan Löfven till Oslo och var med oss på Utøya och markerade att kampen mot högerextremismen blir vi aldrig klara med. I kampen mot rasismen ska arbetarrörelsen stå främst. Varje dag, varje vecka, varje månad. Ur tragedin kommer också hopp och motstånd och det är socialdemokratin som gått främst i den kampen, säger Jonas Gahr Støre och får stora applåder i kongressalen.

Nu efter 1,5 år av pandemi, restriktioner och nya gränser mellan de båda grannländerna hoppas han på att hans första utlandsresa som statsminister går till Stockholm för att besöka statsministerkollegan Magdalena Andersson.

Som ny statsminister hoppas Jonas Gahr Støre att hans första utlandsresa går till Sverige för att besöka statsministerkollegan Magdalena Andersson. Foto: Henrik Persson/AiP

– Det var en fin känsla en stillsam söndagsmorgon att kunna köra bil från Oslo till Göteborg. Det var en fin känsla att passera en gräns som vi vill ska vara öppen. Nere i Østfold finns en liten skylt där det står: riksgränsen följer bäcken. När jag var utrikesminister brukade jag säga att på vägen från Jerusalem till Ramallah passerar man tio olika vägspärrar, men mellan Sverige och Norge där följer gränsen bäcken. Så vill vi det ska vara, så ska det bli igen, säger Jonas Gahr Støre.