”Det gör mig arg när partiet inte lyssnar”
Det är svårt att motivera medlemmarna att kampanja för ett parti som inte inkluderar sitt ungdomsförbund ordentligt. SSUs ordförande Lisa Nåbo är arg. Igår pratade hon med åtta statsråd i Almedalen så nu vill hon se förändring.
Under gårdagen deltog Lisa Nåbo, SSUs ordförande, i en debatt mellan ungdomsförbunden i Almedalen. Så här dagen efter när programmet är lite lugnare för henne får AiP chans till en pratstund nere i hamnen precis före duggregnet som startar lagom till när Ulf Kristersson, M-ledaren, ska börja tala i parken.
Lisa Nåbo tyckte att debatten igår gick bra, men hon säger att motståndarnas argument har hon ju hört ganska många gånger nu vilket gör att man lär sig vad man ska säga tillbaka.
– Men det är ju en utmaning att vara socialdemokrat när man har fyra högerpartier och ett rasistiskt parti som gärna snackar om hur dålig man är.
Kan hon trots det se någon samstämmighet mellan SSU och något annat av de andra ungdomsförbunden?
Det kan hon faktiskt. Grön ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, tycker hon har närmat sig SSU en hel del under den senaste tiden.
– De har insett att de också måste börja prata om klass och om välfärd. De gör att vi är ganska lika på många områden vilket är skönt i debatter att ha någon som backar upp och pratar om samma saker som man själv gör.
Om nu Magdalena Andersson och Annie Lööf känts tajta på sistone så tycker Lisa Nåbo att Cuf, Centerns ungdomsförbund, är svåra att få grepp om.
– I vissa frågor där deras moderparti ligger nära oss ligger Cuf långt bort och vice versa i andra delar. Men med de flesta partier kan man nog ändå hitta något gemensamt med. Kanske med några undantag.
Du kommer bra fram i debatter, men är du en konsensus- eller en konfliktperson?
– Det beror på vilken dag jag har. Igår var jag definitivt en konfliktperson. Jag var så arg. Men jag är inte en person som söker konflikt och har som många svårt för att skapa dålig stämning. Men även jag har mina gränser för hur mycket skit jag kan ta. I debatter är den stubinen ganska kort.
Vad gör dig mest arg?
– Sverigedemokraterna gör mig riktigt provocerad alltså. I dag säger de saker i en debatt som hade fått dem utbuade för fyra år sedan, för åtta år sedan hade de varit utkastade. Det är öppen rasism. De sår misstroende. Det är riktigt obehagligt. Sedan blir jag också arg på partiet när de inte lyssnar.
Det här var intressant. Berätta mer!
– Jag tycker att partiet tar oss för givna. Det är svårt att motivera för våra medlemmar varför de efter skolan eller jobbet ska vara ute och kampanja för Socialdemokraterna när partiet inte inkluderar oss i de processer där vi tycker vi borde inkluderas. Till exempel vallöften för unga.
Lisa Nåbo tror att Socialdemokraterna tror att de lyssnar på SSU vilket gör det hela svårare. Hon tycker att man skickas runt i en cirkel och bara hänvisas till någon annan hela tiden och aldrig når fram till makten.
Upp till bevis för partiet alltså. Vad kan då SSU göra för att lobba för att detta ska ändras?
– Vi kan göra ganska mycket. Vi jobbar mest internt, igår sa jag till åtta olika statsråd att jag var arg. Det tror jag kommer ge resultat. Jag hoppas de hör av sig för att hitta en lösning. De är ju ändå måna om oss. Alla har varit SSU:are en gång i tiden så de borde förstå varför det är viktigt att ha ett ungdomsförbund som gillar en.
Men hon drar sig inte för att ta det ett steg till om det behövs och göra saker i offentligheten. Till exempel var SSU väldigt kritiska mot Nato men man fick vara med i samtalen (inte alla) och fick ta del av förklaringar vilket gjorde det lättare att ändå försvara beslutet inför medlemmarna.
– Om vi inte ens får vara med på mötena då kan vi ju inte försvara ett beslut och speciellt då inte beslut som vi inte håller med om. Där är ju Turkiet ett bra exempel.
Ingen har inkluderat SSU i det, säger Lisa Nåbo, så de vet helt enkelt inte vad det handlar om.
– Då kommer vi inte heller att försvara det öppet i media för vi tycker ju inte det är bra.
Lisa Nåbo lägger till att SSU självklart vill att Socialdemokraterna ska vinna valet, att det ska gå bra och att Magdalena Andersson ska ha stort stöd.
– Det gynnar ju våra medlemmar, men vi värvar ju på att unga ska få sina röster hörda i partiet. Upplever inte medlemmarna att det fungerar, ja, då försvinner ju värdet av medlemskapet. Då försvinner värdet av att ha ett ungdomsförbund och då kan vi lika gärna göra något annat.
Vilka är då de viktigaste frågorna för SSUs medlemmar i valet?
Klimatet.
Det är ett tydligt svar.
– Det ringer medlemmar som har panikångest för att det inte händer tillräckligt mycket och för att partiet är för dåligt. Så det är det absolut största. Jag delar deras kritik att partiet är för dåligt på detta. Man lyssnar inte tillräckligt mycket på det som behöver göras, utan andra värden kommer först.
Lisa Nåbo är särskilt irriterad på att klimatet är nummer tre av Magdalena Anderssons prioriteringar.
– Det borde vara nummer ett.
En annan del unga är oroliga för är ekonomin. Det är unga som inte kommer att kunna flytta hemifrån, inte kunna ta det där lånet till första lägenheten, inte kunna ha råd att bo i en hyresrätt för att räntorna och därmed hyrorna ökar.
– Jag vill se en plånbokspolitik riktad mot unga. Jättebra att man höjer pensioner och a-kassa, men något som underlättar för den gruppen som har det sämst ekonomiskt ställt: unga och då särskilt unga från utanförskapsområden.
Lag och brott är också en viktig fråga, men där upplever SSUs ordförande att det finns en större samsyn mellan SSU och partiet. Det är bra att straffskärpningar görs, men att man samtidigt trycker hårt på de förebyggande åtgärderna.
– Jag blev jätteglad när Morgan Johansson sa att man ska utreda hur villkorlig frigivning fungerar för det har jag pratat om i ett år.
Lisa Nåbo är nu färdig polis och har viktiga erfarenheter från utbildning och från erfarenheter hon redan hunnit skaffa sig som hon tar med sig in i sitt politiska uppdrag. Särskilt i frågor om segregation och om utbildning.
– Det är extremt tydligt hos de kriminella jag mött att de har två saker gemensamt. Antingen är man fast i ett missbruk: alkohol, droger, spel. Något som gör att man har dåligt omdöme och är desperat efter pengar. Eller så har man misslyckats med skolan. Ofta hängde de två ihop.
– Löser man då missbruksvården så vi inte har narkotikaförsäljning till unga och ser till att varenda unge klarar skolan då kommer vi ha betydligt mindre kriminalitet. De perspektiven tar jag med mig till alla debatter, säger Lisa Nåbo.
Hur kommer det då att gå i valet, tror Lisa Nåbo?
– För vår del tror jag det kommer att gå bra, men sedan hänger det ju på miljöpartiet om de klarar sig kvar. Jag tror att det kommer att bli en jobbig regeringsbildningsprocess. Om Moderaterna får den regering de vill ha så tror jag de kommer få det hett om öronen när Sverigedemokraterna kommer att börja ställa krav.
Hur har tiden som SSUs ordförande varit hittills?
– Det har varit fantastiskt kul, väldigt hektiskt. Långa dagar, korta nätter. Men den har inte varit som jag trodde, jag har inte ägnat mig åt de frågor som jag trodde.
Hade någon sagt att hon skulle vara med om ett partiledarbyte och att hon skulle prata om Nato och att ett krig skulle dominera, nej, det var svårt att föreställa sig.
– Och så en inflation på det som sätter allt ur spel. Det var jag inte beredd på.