”Det är viktigt att prata om kollektivavtalen”

17 mars firas kollektivavtalets dag. S partisekreterare Tobias Baudin firade med att kampanja i Göteborg. Foto: Mathias Hanson/Socialdemokraterna

S partisekreterare Tobias Baudin firade kollektivavtalets dag på fredagen med att kampanja och träffa fackligt aktiva i Göteborg.
– Det är viktigt att prata om kollektivavtalen och vikten av att vara medlem i fackföreningar så vi kan fortsätta att ha den modellen.

Klockan sex på morgonen var Tobias Baudin och sällskap ute för att dela ut frukostpåsar och prata kollektivavtal med förbipasserade göteborgare. Under dagen har han också träffat olika fackliga avdelningar i Göteborg och besökt en industriarbetsplats för att prata med medlemmar i IF Metall. 

– Vi måste uppmärksamma och påminna om att det inte finns lagstiftning i Sverige som säger vad man ska ha i lön, vad man ska få om man jobbar obekväma arbetstider eller vad arbetsgivaren ska avsätta i tjänstepension. Allt det där regleras i kollektivavtal som fack och arbetsgivare förhandlar om; det är det som kallas den svenska modellen, säger Tobias Baudin.

Det är extra viktigt att påminna om vad kollektivavtalen betyder nu när allt blir dyrare, tycker Baudin som tidigare varit förbundsordförande för Kommunalarbetareförbundet.

Tobias Baudin på arbetsplatsbesök under fredagsförmiddagen. Foto: Mathias Hanson/Socialdemokraterna

– Kollektivavtal är en bättre garant för en schyst lön och det är viktigt att ha koll på att man jobbar hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. 

Kollektivavtal har funnits i över hundra år i Sverige men ger än i dag upphov till politiska konflikter, enligt Tobias Baudin.

– Jag vet att kommunledningen i Göteborg vill driva på för att ställa krav på kollektivavtal i alla offentliga upphandlingar och vi har ju haft diskussioner kring minimilönsfrågan i EU, där fick vi nu regeringen och Sverigedemokraterna att agera.

Dessutom finns det konflikter kring fackföreningarnas inflytande överlag. 

– Sverigedemokraterna vill avskaffa fackens regionala skyddsombud och Moderaterna vill skilja fackföreningen från hela skyddsombudsverksamheten. Då skulle facken bli mindre attraktiva och få färre medlemmar, så det finns i högsta grad konflikter i dag. 

Ett morgontidigt gäng i Göteborg delade ut frukostpåsar och talade om kollektivavtalet. Foto: Mathias Hanson/Socialdemokraterna

Handen på hjärtat, vilken är din favoritdag: Kanelbullens dag, fettisdagen eller kollektivavtalets dag? 

– Definitivt kollektivavtalets dag för det innebär att jag alltid får vara ute och göra aktiviteter och möta fackliga medlemmar eller väljare, det är absolut roligast! Men mellan kanelbulle och fettisdagen är fettisdagen klar vinnare, den är mycket godare än kanelbulle.