Linda Larsson: ”Det är barnens glädje som är ljuset i mörkret”

”Det är barnens glädje som är ljuset i mörkret” i december månad och inför julen. Ungefär så uttryckte sig Magdalena Andersson i sitt jultal och vi är väldigt många som delar den insikten och känslan. Den här julen har varit tuff för många. Inflationen med stigande matpriser och de skenande elpriserna gräver hål i plånboken. Den ekonomiska stressen blir extra påtaglig när barnens förväntningar på tomten och julklappar läggs till en redan påfrestande vardag.

Stadsmissionen här i Karlstad vittnar om att alltfler barnfamiljer vänder sig dit för ett mål mat och lite ekonomisk hjälp. Svenska kyrkans ”julänglar” jobbade hårt inför julen för att förbättra julstämningen hos både barnfamiljer, sjukskrivna och pensionärer.

Vi i det nya grönröda styret (S-C-MP) ville sätta vår prägel på den reviderade budgeten som vi arbetade fram inför kommunfullmäktiges decembersammanträde. Vi avsatte särskilda medel riktade till barnfamiljer med försörjningsstöd och i kommunstyrelsen initierade vi ett extra ekonomiskt stöd på 500 kronor per barn i december månad till familjer med försörjningsstöd. Det kändes gott i hjärtat.

I vår politiska plattform så är vi tydliga med att vårt grönröda styre ska stå för medmänsklighet, humanism och tolerans. Vi försöker uttrycka det så ofta vi kan i olika sammanhang och vi märker att det tas emot positivt och är ett välkommet besked.

Så här i mellandagarna är det ju dags att summera året. Intrycken har varit väldigt skiftande. Maktskiftet i Karlstads kommun är förstås det mest positiva för mig på det politiska planet, men jag vill också lyfta fram möjligheten att få leda den tillfälliga programberedningen för hållbar omställning inom Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Vi är nu inne i slutskedet av vårt arbete och jag föredrog en del av våra slutsatser och förslag för SKRs styrelse vid det senaste sammanträdet. Vi kommer att presentera en mängd förslag och en ”verktygslåda” för kommuner och regioner som kommer att bidra till att öka takten i klimatomställningen.

Valrörelsen är också ett påtagligt minne. Alla knackade dörrar och spännande möten med människor i olika sammanhang. Alla debatter och verksamhetsbesök. Valvakan som började så bra, men slutade i besvikelse nationellt, men stor glädje lokalt.

Det går förstås inte att summera året utan att nämna Rysslands aggressiva invasionskrig mot Ukraina. Det har fått så stor påverkan för så många, inte bara där. Det måste få ett slut för fred, frihet och demokrati. Som så många andra känner jag både hopp och oro inför 2023. Jag vill önska er ett gott slut och verkligen förmedla hopp om ett Gott Nytt År!

Linda Larsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Karlstad