”Den politiska tillhörigheten gör dig till måltavla”

Nasra Ali är socialdemokratisk kommunpolitiker i Strängnäs. När hon hotades under valrörelsen 2022 tänkte hon först att det får man räkna med som politiker. Men en incident på valvakan fick henne att tänka till.
– Numera säger jag till alla jag möter att de ska anmäla, säger Nasra Ali.

Nasra Ali säger att hon är ”van” att vara utsatt för att hon är politiker och kvinna, för att hon är politiker och svart. När hon under två års tid var förbundsordförande för S-studenter handlade det inte bara om kommentarer i sociala medier, utan också om att folk ringde och skällde ut henne.

– De kunde avsluta samtalet med att säga: Åk hem till ditt land, berättar Nasra Ali.

Men hon upplevde inte att de hoten var av politisk karaktär. Men när hon förstod att någon hotade henne på kvällen 11 september 2022 hemma i Strängnäs, där hon är kommunpolitiker, i samband med valvakan tyckte hon det kändes värre.

– Tidigare var det rasistiska kommentarer och hot. Men det som hände på valvakan var något annat, säger Nasra Ali och konstaterar att det skett en förflyttning.

Det är inte längre ”bara” på grund av en viss hårfärg, utan för att hon företräder ett visst parti.

– Det andra är så klart också fruktansvärt, men den här förflyttningen är extremt obehaglig när det är på grund av ens politiska tillhörighet som man blir måltavla. Det hänger väl ihop med hur samhället och den politiska debatten är i dag, hur man formulerar sig i riksdagen till exempel.

Vi backar bandet lite. I dag bor Nasra Ali i Strängnäs där hon sitter i kommunstyrelsen och är ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Hon sitter också i arbetarkommunens styrelse.

– Många upplever nog att man är mer utsatt i valrörelser. Dels för att man är ute och träffar folk och dels för att det är så synligt vilket parti man företräder. Man har alltid på sig sossejackan.

Under valrörelsen 2022 inträffade flera händelser. När Nasra Ali stod i Socialdemokraternas valstuga i Strängnäs var det någon som kom fram och spottade precis framför hennes fötter.

– Man tänker först: Här kommer någon som vill prata. Men så tittade hon argt på mig och spottade rakt framför mina fötter och gick därifrån. Vid ett annat tillfälle var det en man som sa: Era sossejävlar, ni har förstört landet.

Nasra Ali är i dag förvånad att hon från början ens övervägde om hon skulle polisanmäla hot. – I dag säger jag till alla jag möter att de ska anmäla.

En annan gång när Nasra Ali var ute och dörrknackade åkte en ung kille förbi på segway och hon ropade till honom: Glöm inte att rösta!

– Jag skulle precis räcka fram kampanjmaterial till honom när han spottade mig i ansiktet. Jag hade i och för sig Magda-kepsen på så den skyddade ganska mycket, säger Nasra Ali och skrattar.

Det var en jobbig valrörelse, tycker hon. Och allt drogs till sin spets på valnatten. Det var valvaka i ABFs lokaler i Strängnäs. Valvakan var på bottenvåningen och fönsterna ut mot gatan är stora. Nasra Alis mobiltelefon ringde då och då. Men så ringde det klockan 20 från ett dolt nummer.

– Jag hade under valrörelsen fått ta emot medborgarsamtal och ringt från min jobbtelefon till väljare så det var inte ovanligt att telefonen ringde.

När Nasra Ali svarat med sitt namn och ”Socialdemokraterna” hör hon först bara någon som flåsar i telefonen. Hon la på och tänkte att vill någon något på riktigt ringer de säkert igen.

– Men då fick jag ett sms från ett nummer och i sms:et stod det: ”Om inte SD vinner spränger vi er.” Känslan när man sitter i den lilla lokalen i lilla Strängnäs och man får den typen av sms, med hur hela valrörelsen varit bakom sig, ja, det var inte roligt…

Hon tog med sin kollega till ett annat rum och berättade vad som hänt. Kollegan sa på en gång att de måste polisanmäla. Först tänkte hon att hon skulle kolla med partiets säkerhetsansvariga men i dag känner hon att det var konstigt att hon ens övervägde om det var något att anmäla.

– Jag ringde min sambo också som kollade upp numret. Det fanns fem personer med det namnet varav en bodde i Strängnäs och då blev det ännu mer påtagligt eftersom min sambo var ensam hemma med våra två barn i en villa mitt i Strängnäs.

Nasra Ali ringde Polisen som tog emot hennes anmälan. Sedan åkte hon hem till sambon och fortsatte kolla på valvakan på tv.

– Men det var en konstig känsla. Jag funderade över vilka ”vi” i sms:et var. Men när Polisen inte hörde av sig dagen efter tänkte jag att det inte skulle bli något. Om Polisen inte gjorde en stor grej av det så är det nog inget, tänkte jag.

Dagarna rullade på och plötsligt en dag på våren ringde Polisen och frågade vad hon begärde i skadestånd.

– Jag hade inte varit med om det här tidigare så jag visste inte alls vad det betydde. Men hon sa att med stor säkerhet kommer detta gå vidare till åklagaren och då var det bra att jag funderade över vad jag ville ha i skadestånd, berättar Nasra Ali.

Hon ringde Brottsoffermyndigheten för att få en rekommendation för ersättning. Sedan gick tiden igen. I november fick hon handlingar hem om att hon var kallad till förhandling.

– Då förstod jag drygt ett år senare att det här var så allvarligt att det skulle gå till tingsrätten. Det var då det landade. Så viktigt det är att anmäla! Det kändes som formalia när jag anmälde men nu förstod jag hur viktigt det var och jag ångrade att jag inte anmält andra saker tidigare.

Nasra Ali tror att eftersom personen samtidigt skickade ett sms till en person som var pressansvarig på den nationella valvakan där även Magdalena Andersson var så fick ärendet högre prioritet. Den misstänkte häktades redan dagen efter valvakan.

Hur tycker du att stödet från Socialdemokraterna har varit?

– Jag fick jättebra respons. Ola Nilsson, säkerhetsansvarig på Socialdemokraterna, hörde av sig flera gånger och vi gick igenom olika saker. Det var otroligt värdefullt.

Nasra Ali känner igen tongångarna om att ”Socialdemokraterna förstört Sverige” och att invandringen beror på Socialdemokraterna, men under hela valrörelsen kände hon att den här gången var det något mer, något annorlunda.

– Om man står i riksdagen och säger till exempel att Socialdemokraterna är ”terror-romantiker” och islamister, att höra högt uppsatta politiker föra fram fruktansvärda osanningar fake news, det gör ju inte att saker och ting inte trissas upp. Tvärtom. Förut kunde man säga: Var källkritisk när du läser något på internet. Men hur ska man kunna vara källkritisk om man får höra fake news från statsministern i en debatt?

Förut kunde man säga: Var källkritisk när du läser något på internet. Men hur ska man kunna vara källkritisk om man får höra fake news från statsministern i en debatt?

Nasra Ali

Nasra Ali tror att om en statsminister eller en partiordförande säger något upplever folk det som något man inte ifrågasätter på samma sätt.

– Även om man bara slirar lite på orden och inte går på djupet, så måste man förstå konsekvenserna av det man säger och att den debatten man skapar sipprar rakt ner i folks vardag och ner vid middagsbordet.

Killen som åtalades och fälldes för hotet mot Nasra Ali berättade i förhör att han hade suttit med andra killar under valvakan och samtalet hade varit väldigt negativt mot Socialdemokraterna. Han förklarade sitt agerande med att han blev för upprörd och att han var tvungen att låta den upprördheten ta sig uttryck.

Hur tänker du framöver med stundande val och att du är en offentlig person?

– Jag kommer så klart fortsätta med mina politiska uppdrag. Det var ju inte första gången jag utsattes och det är antagligen inte sista gången heller. Visst är det obehagligt, men det som hänt har också gett mig ett driv att fortsätta mitt politiska engagemang. Men det som gör mig orolig är det upptrissade debattklimatet. Det ansvar som ledande företrädare till exempel i riksdagen har är så otroligt viktigt. Jag är orolig för att de där små orden som byts ut i en mening här och där kan skapa stora konsekvenser, säger Nasra Ali och lägger till att hon inte tycker att det går åt rätt håll.

– Snarare tvärtom. Polariseringen ökar och de stora motsättningarna blir bara fler och fler. Jag känner stor oro inför kommande val. Är man statsminister är man det för hela svenska folket och man ska inte hamna på debattnivån som om den är i en Muf-lokal.

Nasra Ali är också orolig för att om man blir angripen för att man är partipolitisk kommer man kanske inte våga engagera sig politiskt eller ta politiska uppdrag.

– Det är ett hot mot demokratin. Vilka ska då ta uppdrag i kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller i riksdagen?

Läs mer: Brås Politikernas trygghetsundersökning visar att unga politiker är mer utsatta för hot än äldre.