”De här killarna behöver bli lyssnade på”

Magnus Bjerg Sturm är redaktör för Frihet! Foto: Maria Persson/AiP

Vana vid att inte bli lyssnade på, mer än möjligen av SD, och en skolgång där man känner sig värdelös hela tiden. Unga killar på landsbygden är en av de grupper som SSU genom medieplattformen Frihet vill nå, bland annat med Tiktok.

Magnus Bjerg Sturm, som skrev krönika i AiP i förra veckan, är redaktör för SSUs medieplattform Frihet! Han är egentligen inte ny i sammanhanget utan har jobbat med Frihet! på heltid sedan i mars. 

Skrivandet har det inte blivit så mycket av utan det mesta av sin tid ägnar han åt att producera material till Frihets Tiktok. Gruppen han vänder sig till är unga killar på landsbygden och de läser inte så gärna texter på en sajt. 

– Jag åker runt mycket och var senast i Mullsjö, Olofström och Osby. Jag åker dit målgruppen finns. 

Han är själv född i Danmark men har bott i just skånska Osby där också hans mamma och pappa fortfarande finns. Den här gången handlade det om ishallen som ska läggas ner för att det inte finns pengar att renovera den.

– Det här är något som människor i Osby bryr sig jättemycket om men de har inte riktigt fattat att det är politik. De pratade om att samla in pengar men vi räknade på det och frågade om man ville betala 0,3 procent mer i kommunalskatt i stället under fem års tid och då svarade alla ja.

Materialet Magnus Bjerg Sturm producerar är dels politiskt material där han försöker ha en retorik som gör att de unga killarna lyssnar, det vill säga inte vara uppläxande.

– Vi försöker hitta ”takes” som unga killar kan ställa sig bakom, men som också är socialdemokratiska.

Dels gör han ren underhållning eftersom unga killar inte verkar vara så intresserade av partipolitik.

– Ska man gå hem hos dem kan man inte i första hand vara ett politiskt konto, berättar Magnus Bjerg Sturm.

Vilken typ av ”takes” kan det vara?

– Något som funkat bra är när vi pratat om bankerna, hur bankerna tjänar pengar, vi har lyft en bankskatt. Det är politiskt men målgruppen ser det inte som partipolitiskt. Vi har också gjort en del om det kontantfria samhället. Där är det delat. Vissa tycker det är najs och att man ska kunna betala med Apple pay och Swish överallt, medan andra vill ha sina kontanter och inte vill vara övervakade. Och så pratar vi så klart mycket om gängkriminalitet. Vi försöker ta frågor där målgruppen har mycket åsikter och visa att det här är politik.

Vad får ni för respons då? Går det framåt?

– Det tycker jag. När jag började hade man gjort lite Tiktok och vi hade kanske 2000 följare, men fick inte så många positiva kommentarer. Nu är vi uppe i snart 9000 följare och merparten av kommentarerna från den målgruppen är positiva. Det är kul! Bara under senaste månaden har vi nått ut till drygt en miljon unika tittare bara på Tiktok, och det är en bra siffra då vårt månadssnitt annars brukar ligga runt en halv miljon.

Magnus Bjerg Sturm menar att de unga killarna på landsbygden är en grupp som inte är så van att bli lyssnad på.

– Genom det sätt de ofta framför sina åsikter är det lätt att avfärda dem som att de är rasister eller homofober. Verkligheten är den att unga killar känner sig värdelösa genom hela skolsystemet. Sedan ser de till exempel hur stora kedjor som etablerar sig i byn gör att elfirman där deras pappa jobbar går i konkurs, medan den ekonomiska, politiska och kulturella eliten samtidigt lever gott i Stockholm. De ser hur det inte finns något socialt skyddsnät eller en självklar plats i samhället för dem och drar slutsatsen att alla är sin egen lyckas smed. Då tycker jag inte att det är så konstigt att vissa drabbas av psykisk ohälsa eller kriminalitet, och andra blir hatiska.

Magnus Bjerg Sturm menar att vänsterpolitik borde vara svaret på killarnas åsikter, men att de behöver förstå hur det hänger ihop.

– De behöver någon som lyssnar på dem och som vill dem väl. Sverigedemokraterna lyssnar på dem, men de vill ju inte dem väl. Då röstar de ju på högerpolitik trots att det inte gynnar dem.