Daniel Färm: Säger de borgerliga nej till förbättringar för de sämst ställda pensionärerna?
Tusen kronor mer månaden för de 500 000 pensionärer som har allra lägst pensioner idag. Och höjda ersättningar till de ytterligare 500 000 pensionärer som har de ”näst lägsta” inkomsterna. Det är innebörden av det förslag till garantitillägg som socialdemokratiska socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi idag presenterade tillsammans med Vänsterpartiets och Miljöpartiets partiledare.
Det är bra att det nu kommer konkreta svar på en av de senaste årens viktigaste och mest återkommande frågor: Hur kan vi förbättra villkoren för de pensionärer som har lägst inkomster? Det ska bli mycket intressant att se hur de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna nu agerar. Kommer de att sluta upp bakom de rödgröna partiernas kraftfulla förslag? Kommer de istället att föreslå ungefär motsvarande belopp i skattesänkningar? Eller kommer de att kritisera förslaget – för att vara för dyrt för statsfinanserna eller för att gynna ”de som inte har arbetat (tillräckligt mycket)”?
Man kan ifrågasätta om Centerpartiets Martin Ådahl har rätt när han hävdar att ”Det som många pensionärer undrar är: Hur är det här finansierat – kan det bli av på riktigt?”. Jag är inte säker på att det är just det som ”många” pensionärer undrar. Det finns en och annan som vet att en socialdemokratisk regering – ledd av Magdalena Andersson och med Mikael Damberg som finansminister – alltid ser till att reformer inte hotar en ansvarsfull ekonomisk politik.
Men framför allt bör frågan kanske primärt ställas till honom själv – och partierna i högeroppositionen: Kommer ni att stoppa detta viktiga förslag, som skulle förbättra villkoren och vardagsekonomin för pensionärer som allt för länge har behövt vända på slantarna för att få dem att räcka hela månaden? Kommer det här att bli av – på riktigt?
lockande att nästan ”hoppas” att högerpartierna ska säga nej till detta
Det kan för den cyniske säkert vara lockande att nästan ”hoppas” att högerpartierna ska säga nej till detta. Eftersom det då skulle bli en av de riktigt stora och viktiga valfrågorna: partier som vill förbättra för de sämst ställda pensionärerna – mot partier som hellre sänker skatten för höginkomsttagare. Det vore förvisso en på många sätt både avslöjande och rak skiljelinje mellan alternativen i svensk politik.
Men det vore ändå olyckligt. För de sämst ställda pensionärernas skull, så kan man inte annat än hoppas att de borgerliga och Sverigedemokraterna sluter upp bakom regeringens kommande förslag. För vem vill gå till val på att ha stoppat en höjning av inte bara inkomsten – utan hela värdigheten i på ålderns höst – för de pensionärer som har det allra sämst ställt? Alla partier har bedyrat att de vill höja pensionerna – inte minst för de sämst ställda.
Nu finns en utmärkt möjlighet för högerpartierna att gå från ord till handling. Att göra det som är rätt – för de som har det riktigt tufft, men som sällan själva kan påverka sin inkomst nämnvärt. Eller, som amerikanarna hade sagt: ”You talk the talk. Can you walk the walk?”
Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken