Daniel Färm: Högerns svekmånad fortsätter
Den SD-styrda högerregeringens ”rivstart” har i hög grad blivit en kavalkad i svek och brutna löften. Denna svekmånad fortsätter nu, med en budget full av avslöjade lögner samt svek mot hushållen, klimatet, med fler:
Sänkta klimatambitioner. Samtidigt som världens ledare samlas för ännu ett ödesmättat klimattoppmöte tycks högerregeringen göra allt de kan för att motverka den nödvändiga klimatomställningen. Detta blir ännu ett tydligt exempel på att det är Sverigedemokraterna som styr regeringens politik. Sverige går nu från att vara ett viktigt föredöme globalt till att sälla sig till de länder som aktivt motverkar klimatmålen.
- Reduktionsplikten ska sänkas kraftigt. Att sluta blanda i biobränslen i bensin och diesel i den grad som har skett hittills innebär i sig att Sveriges koldioxidutsläpp ökar med uppskattningsvis tio procent – i ett läge då de borde sänkas kraftigt.
försämra Sveriges möjligheter att nå klimatmålen
- Klimatbonusen på elbilar slopas plötsligt och drastiskt. Detta blir ett dråpslag mot vanligt folks möjligheter att ersätta en klimatfarlig bensinbil med en utsläppsfri elbil. Även detta bidrar till att ytterligare försämra Sveriges möjligheter att nå klimatmålen.
- Det nya reseavdraget slopas, trots att det var mer generöst och hade gynnat både klimatambitionerna och vanligt folk. Nu säger högerregeringen nej till att reseavdraget även ska omfatta resor med mer klimatsmart kollektivtrafik Detta trots att alla borgerliga regeringspartier före valet stod bakom det nya reseavdraget.
- Havsbaserad vindkraft motarbetas genom slopade subventioner – trots att detta är en av de viktigaste typerna av investeringar för att relativt snabbt få fram mer fossilfri el.
- Minskat järnvägsunderhåll. För att finansiera ökade anslag till vägunderhållet sänker högerregeringen anslaget till järnvägsunderhållet. Något att komma ihåg nästa gång stora tågförseningar drabbar resenärer. Men detta är också en omprioritering som motverkar klimatsmart resande.
Hushållens ekonomi. Vi går mot en tuff ekonomisk vinter för hushållen. Ändå väljer högerpartierna att svika flera löften som man gav för att mildra effekterna av inflationen och Putins energikrig mot Europa.
- Betydligt mindre sänkning av bensin- och dieselpriserna. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna lovade inför valet sänkta bensin- och dieselpriser med mellan 5 och 10 kr/litern ”vid pump”. Det blev 14 respektive 40 öre. Det är ett tydligt svek mot de vallöften som gavs, som både Bensinupproret, moderata kommunpolitiker och vanliga bilägare redan har rasat mot.
- Sämre elprisstöd. Högerregeringens elprisstöd blir försenat, omfattar inte den kommande vintern, ger inget stöd alls till hushåll i norra Sverige – men ger miljarder i stöd till storbolag som inte har haft höjda elpriser. Det är ett tydligt brott mot de löften som gavs före valet.
- Amorteringskravet. Högerpartierna lovade inför valet att minska eller slopa amorteringskravet för hårt pressade hushåll. Det blir nu inga förändringar av amorteringskravet. Det är ett svek mot väljarna.
Bryter samförståndet i Natoprocessen. Jimmie Åkessons och Ulf Kristerssons regering lovade att Natoprocessen skulle fortsätta i nära samarbete och samförstånd med Socialdemokraterna. Men det tog inte ens en månad innan de första sveken mot även detta löfte kom:
högerregeringen sviker löftet att låta Natoprocessen präglas av samförstånd
- De kurdiska frihetskämparna i norra Syrien ifrågasätts nu av den svenska högerregeringen, med antydningar om att de skulle vara terrorister. Den svenska regeringen går därmed längre än något annat EU-land. Dessa kurdiska grupper stod i frontlinjen mot IS i Syrien, och har varit både USAs och många västländers främsta allierade i ett område som annars domineras av våldsamma islamister och brutala diktatorer.
Den obalanserade kritiken från den svenska högerregeringen är också mer långtgående än den förra S-regeringens besked att man inte skulle skicka pengar eller vapen till PYD/YPG eller ha ett nära politiskt samarbete med dessa grupper – vilket man inte heller hade gjort innan. S-regeringen var smart i sina förhandlingar. Ulf Kristersson lägger sig platt för Erdogan.
Ulf Kristerssons och Tobias Billströms hårda ord har redan lett till kurdiska krav på att Sverige nu själva får ta hand om ”sina” IS-terrorister, som hittills har hållits i förvar av just det kurdiska styret i norra Syrien. Ulf Kristerssons första utrikespolitiska blunder var inte heller avstämd med Socialdemokraterna. Det tycks som att högerregeringen sviker löftet att låta Natoprocessen präglas av samförstånd över blockgränsen. Det är klandervärt. Och klantigt.
- Kärnvapen på svenskt territorium är inte heller något som Sverige har tyckt tidigare. Under debatten om det svenska Natomedlemskapet i våras sa både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson att det inte var aktuellt att placera ut kärnvapen eller permanent utländsk trupp på svenskt territorium. Men utan att stämma av detta med Socialdemokraterna har högerregeringen nu ändrat svensk policy radikalt. Det är mycket anmärkningsvärt och allvarligt.
en skam att en regering för ett av världens rikaste länder aktivt vill minska solidariteten med världens fattiga
Sänkt bistånd. Både Liberalerna och Kristdemokraterna gick till val på att freda biståndet från Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag att sänka stödet till världens fattigaste. Nu genomförs den största besparingen på biståndet på mycket länge: över sju miljarder kronor bara nästa år. Det är ett svek både mot Liberalernas och Kristdemokraternas väljare – men mer allvarligt: mot världens fattiga. Det är en skam att en regering för ett av världens rikaste länder aktivt vill minska solidariteten med världens fattiga.
Byggsubventioner. Högerregeringens besked att helt slopa de byggsubventioner som har bidragit till att få igång bostadsbyggandet är ett svek mot alla de som i dag saknar en bostad eller som får tacka nej till jobb för att det inte går att få tag på ett boende till en rimlig kostnad.
ett svek mot beskeden att välfärden inte skulle nedprioriteras av högerpartierna
Välfärden. Behoven av ökade tillskott till sjukvården, äldreomsorgen och skolan bedöms vara cirka 20–30 miljarder kronor nästa år. Högerregeringen anslår endast sex miljarder i generella statsbidrag till kommuner och regioner. Det är ett svek mot beskeden att välfärden inte skulle nedprioriteras av högerpartierna.
Högerpartierna vann valet på lögner, skrämselpropaganda och djupt missvisande påståenden om allt ifrån fastighetsskatten och bussning av elever till ansvaret för nedläggningen av Ringhals 1 och 2. Nu fortsätter de på inslagen väg. Väljarna behöver lära sig att man inte kan lita på vad högerpartierna säger. Det finns nu risk för en fyra år lång svekmånad.
Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken