Daniel Färm: Hej då 2022 – de galna högeruttalandenas år

11 exempel på galna högeruttalanden 2022.

Nyår. Lyckönskningar och skålande. Men också att lägga det gångna året till handlingarna. 2022 blev ett bottenår – för högerpartiernas anseende och heder. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har gått från en hätsk, konfrontativ och direkt lögnaktig valkampanj till en katastrofal start på regeringsperioden, med en lång rad av svikna vallöften och flera anmärkningsvärda utspel och uttalanden. Och Liberalerna har försökt svansa efter.

Ett axplock visar hur galna högerpartiernas uttalanden – och verklighetssyn – har varit 2022:

Moderaterna ljög rakt av när de försökte profilera sig som ett klimatparti

1. ”Klarar vi inte klimatmålen, så gör vi inte det.” Finansminister Elisabeth Svantesson (M) avslöjar med all önskvärd tydlighet att Moderaterna ljög rakt av när de försökte profilera sig som ett klimatparti under valrörelsen.

2. ”Låt oss inte citera varandra så ovärdigt i tider av ökad populism och polarisering.” Energiminister Ebba Busch (KD) slår rekord i hyckleri, efter att själv under flera år ha ägnat sig åt grova påhopp, lögnaktiga påståenden och hånfulla kommentarer. Detta som en misslyckad replik på Per Bolund (MP), som påminde om att Ebba Busch själv hade påstått att den dåvarande S-MP-regeringen ”med berått mod, avsiktligen” hade spridit coronadöden på landets äldreboenden. Det var fler än oppositionspartiledarna som hade svårt att hålla sig för skratt.

missar fullständigt möjligheten att göra upp med partiets förflutna

3. ”Inget i den här skriften ger uttryck för att partiet var rasistiskt när det bildades. … Den här skriften har historisk betydelse men saknar relevans för vårt parti i dag.” Martin Kinnunen (SD), som sitter i partiets VU och är projektledare för SDs vitbok, missar fullständigt möjligheten att göra upp med partiets förflutna och visa att partiet i dag förstår kritiken mot partiets rötter. Enligt Vitboksförfattaren – tillika före detta SD-medlemmen – Tony Gustavsson bestod en mycket stor andel av grundarna av personer från rasistiska Bevara Sverige Svenskt samt rent nazistiska och fascistiska organisationer och nazi-skinheads.

4. ”SD blir inte större än Moderaterna. Moderaterna blir större.” Ulf Kristersson (M) ger under valrörelsens slutskede en lika insiktsfull som träffsäker beskrivning av hans bedömningsförmåga.

Johan Pehrson (L) ger den politiska dörrmattan ett ansikte

5. ”Åkesson kan lita på Liberalerna.” Partiledare Johan Pehrson (L) ger den politiska dörrmattan ett ansikte när han under valrörelsen la sig platt för det uttryckligen anti-liberala parti som har som ett av sina främsta mål att förgöra Liberalerna. Vilket de ser ut att lyckas bra med själva.

6. ”Socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten”. Ulf Kristersson (M) och Moderaternas kampanjmakare la mycket krut på den rena lögnen att Socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten. Detta trots att Magdalena Andersson, Mikael Damberg och hela den socialdemokratiska partikongressen slog fast att partiet inte vill återinföra någon sådan skatt, och inte har velat det på många år. Ändå är det inte osannolikt att vissa väljare, som förvisso kan behöva gå en kurs i kritiskt tänkande, gick på de falska påståendena.

inte står i samklang med … verkligheten

7. ”Vi har hållit exakt allt som lovats”. Statsminister Ulf Kristersson (M) sammanfattar den SD-styrda högerregeringens första månader på ett sätt som visar att han inte står i samklang med väljarnas uppfattningar om elprisstödet, amorteringskraven, bensin- och dieselpriserna. Eller med verkligheten.

8. ”Den här regeringen har inga sänkta ambitioner på miljö- och klimatområdet.” Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har i strid med både finansministerns uttalanden, SDs uttryckliga vilja och tunga experters bedömningar fortsatt hävda att högerregeringens planer på att kraftigt sänka reduktionsplikten, stoppa elbilsbonusen och motarbeta havsbaserad vindkraft inte skulle påverka vare sig miljön eller klimatet negativt. Det finns olika sorters förnekelse i klimatdebatten…

9. ”Jag vet inte var i FN:s klimatpanels olika skrifter som man säger att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, jag har inte sett det.” Partiledare Jimmie Åkesson (SD), som de facto styr regeringen genom sitt Tidöavtal avslöjar hur noga han har läst IPCCs och FNs övriga larmrapporter om att de många förvärrade naturkatastrofer som har drabbat olika delar av jorden beror på klimatförändringar.

10. ”700 000 utrikesfödda kan inte försörja sig själva.” Ulf Kristersson (M) försökte under valrörelsen använda sig av en väl saltad siffra för att motivera sänkta bidrag och ersättningsnivåer i trygghetsförsäkringarna för alla. Visst kan alla vara överens om att sysselsättningsgraden bland utlandsfödda är alldeles för låg. Men redan i SVTs partiledarutfrågning visade det sig att minst 163 000 av moderatledarens påstådda antal i själva verket studerade, var föräldralediga eller hade funktionsnedsättningar som gjorde att de inte kunde arbeta. Det sänkte Kristerssons trovärdighet rejält.

Det kan knappast endast vara sådant som vi har sett med våra egna ögon som vi kan ta för sanna

11. ”Jag var inte där när Jorden skapades, så jag kan inte bedöma hur gammal jorden är.” Vice talman Julia Kronlid (SD) fick hård kritik för att aktivt ha argumenterat mot evolutionsläran, och istället förordat en religiös kreationistisk syn jordens tillkomst och människans ursprung. Förutom det allvarliga i att förneka vetenskap som grund för lärande i skolan, så är Kronlids uttalande ett orimligt sätt att förhålla sig till kunskap. Det kan knappast endast vara sådant som vi har sett med våra egna ögon som vi kan ta för sanna.

* * *

Till detta kommer en mängd mer eller mindre sanslösa uttalanden från inte minst nya ordföranden i justitieutskottet Richard Jomshof (SD), ordföranden i utrikesutskottet Björn Söder (SD) och klimatförnekande riksdagsledamoten Elsa Widding (SD).

Ja, 2022 blev ett bedrövligt år för högerpartiernas anseende och trovärdighet. Det har också återspeglat sig i opinionssiffrorna efter valet. Endast åtta procent av alla tillfrågade i en opinionsmätning nyligen ansåg att högerregeringen gjorde ett mycket bra jobb. Om man räknar bort alla högerpartiernas politiska tjänstemän i Regeringskansliet och på högerns tankesmedjor och lobbyorgan blir den siffran ännu lägre.

Må 2023 bringa viss sans och balans

Till övriga önskar vi på Aktuellt i Politikens ledarredaktion ett Gott Nytt År! Må 2023 bringa viss sans och balans till den politiska debatten.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken