Daniel Färm: Dags för en samlingsregering om hoten från Putin förvärras

Om Putin använder kärnvapen, eller om kriget på annat sätt eskaleras på ett sätt som hotar Sverige ytterligare, så är det tid för nationell samling. Foto: Joachim Schnürle.

Samtidigt som moderatledaren Ulf Kristersson gör sig redo att bilda en regering som ska genomföra Sverigedemokraternas politik, så trappar Putinryssland nu upp sitt anfallskrig mot Ukraina. Kremls terrorbombningar av Kiev och stora delar av Ukraina efter de ukrainska framgångarna i östra och södra delarna av landet – inte minst sprängningen av bron till Krim – samt de allt allvarligare ryska hoten om användande av kärnvapen skapar ett mycket farligt läge. Putins upptrappning av Kriget gör att Sverige behöver förbereda sig på en samlingsregering.

Vi ser nu en mer oförutsägbar och aggressiv Putin som vårdslöst uttalar hot om användande av kärnvapen, samtidigt som USAs president Biden menar att risken för ett Harmagedon har ökat.

Kriget i Ukraina och Putins energikrig mot EU har redan drabbat Sverige hårt: uttalade hot mot vårt självbestämmande, sprängningen av Nordstream, höjda elpriser, hybridattacker och ett sårbart säkerhetspolitiskt läge i samband med den utdragna Natoansökan.

Men det ytterligare förvärrade läget riskerar att drabba Sverige betydligt mer allvarligt. Vi ser nu en mer oförutsägbar och aggressiv Putin som vårdslöst uttalar hot om användande av kärnvapen, samtidigt som USAs president Biden menar att risken för ett Harmagedon har ökat.

Det är fruktansvärt att ens behöva tänka i dessa banor. Om Putin använder kärnvapen – ens i ”begränsad” skala – så har han klivit över en tröskel som gör att vi kan förvänta oss en rejäl eskalering och mer direkt militär inblandning från väst: USA, Nato och EU. I ett sådant krig skulle Sverige inte kunna eller vilja vara neutralt.

Och om Sverige blir än mer direkt involverat i ett krig mot Ryssland, eller om hotet om kärnvapenanvändande blir mer än ett hot, så behövs en samlingsregering. Så allvarligt är läget.

Senast Sverige hade en samlingsregering var under andra världskriget. Då leddes den av Per Albin Hansson (S). I dag vore det – mot bakgrund av valresultatet – inte orimligt att en sådan skulle ledas av Ulf Kristersson (M).

Det är lätt att inse att moderater, kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater nu vill komma i gång med sina högerreformer. Men om kriget förvärras ytterligare, så är det inte läge för vare sig höger- eller vänsterreformer som det inte finns en bred samsyn kring. Då behöver allt fokus läggas på hur Sverige och svenska folket ska hantera ett allvarligt hot om krig som också mer direkt kan drabba, involvera och påverka vårt land.

Mycket fokus ligger nu på Ulf Kristerssons regeringsbildning. Men om Putin använder kärnvapen, eller om kriget på annat sätt eskaleras på ett sätt som hotar Sverige ytterligare, så är det tid för nationell samling – inte en hårt polariserande högerregering. Då behöver Kreml se att Sverige står enat: i det egna försvaret, i att kraftigt öka stödet till Ukraina och i nära samarbete med våra allierade. Frågan är om Kristersson är tillräckligt mycket statsman för att våga bjuda in till en samlingsregering? Vilka förberedelser har gjorts för att kunna bilda en sådan?

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken.