Daniel Färm: Dags att Putin lyssnar på våra krav

Putin behöver lyssna på Ann Lindes krav på våra förväntningar på Rysslands agerande.

Ryssland har skickat ett brev med krav på ”säkerhetsgarantier” till Sverige och andra europeiska länder. Budskapet är avslöjande – både vad gäller Rysslands brist på självinsikt och i synen på andra länders självbestämmande. Brevet kan med fördel läggas i UD:s inkorg ”ad acta” (diplomatspråk för sådant som man inte behöver fästa så stor vikt vid).

Däremot ska givetvis Sverige ställa tydliga krav på Ryssland. Putin agerar som mobbaren på skolgården, som sedan högljutt undrar över varför ingen vill vara kompis med honom. Det är dags att sluta upp med det beteendet. Vi behöver tala klarspråk med den ryska ledningen:

1. Släpp 1900-talstänket. Sluta betrakta andra länder som brickor i ert geopolitiska spel eller som en del i Rysslands ”intressesfär”.

2. Sluta hota andra länder militärt. Respektera Ukrainas territoriella integritet och självständighet, och erkänn att Ukraina inte är eller ska vara en del av Ryssland.

3. Dra er tillbaka. Återkalla alla trupper från de ockuperade områdena Krim, Donetsk och Luhansk i östra Ukraina – och betala skadestånd till Ukraina för detta brott mot internationell rätt och människorna i dessa delar av Ukraina. Gör samma sak i de ockuperade delarna av Georgien: lämna Abchasien och Sydossetien!

Försök inte att tala om för Sverige, Finland, Ukraina eller några andra länder vilka vi ska samarbeta med

4. Respektera andra. Försök inte att tala om för Sverige, Finland, Ukraina eller några andra länder vilka vi ska samarbeta med eller vilka organisationer vi ska vara medlemmar i eller ej. Vi avgör själva våra säkerhetspolitiska vägval.

5. Låt andra vara. Sluta med olika påverkansoperationer för att påverka de demokratiska processerna i Sverige och andra västländer. Sluta med hybridkrig. Ställ den ryska militära legosoldatgruppen Wagnergruppen inför rätta, och sluta anlita dem i olika krig och konflikter runt om i världen.

6. Våga vara demokrater. Börja respektera mänskliga och demokratiska fri- och rättigheter i Ryssland och andra länder. Utlys verkligt fria och öppna val i Ryssland. Frige Aleksej Navalnyj och andra politiska fångar, och avbryt omedelbart all förföljelse av politiskt oliktänkande eller attacker på fria och oberoende medier.

7. Satsa på samarbete – inte konflikt. Acceptera och erkänn den europeiska säkerhetsordningen. Sluta betrakta försvarsalliansen Nato som en aggressiv militärorganisation. Påbörja en skarp och ambitiös nedrustning av både konventionella vapen och kärnvapen.

8. Var en god granne. Påbörja en dialog med Sverige och andra demokratiska stater i Europa om gemensam säkerhet, samt utökat civilt samarbete och utbyte.

Det är naturligtvis inte jag som talar för Sveriges räkning. Det däremot vår utrikesminister Ann Linde. Med bravur. Putin & Lavrov gör klokt i att lyssna på henne!

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken