Daniel Färm: 10 skäl att hålla SD borta från säkerhetspolitiken
Sverigedemokraterna ser ut att öka starkt i opinionen. Partiet har fått ökat väljarstöd efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har legitimerat partiet som ett parti bland andra. Men Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Förutom dess idégrund, populism, nazistiska rötter, svåra problem med återkommande och grov rasism med mera, så är har partiet visat att man inte är ett parti att lita på i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.
1. De nazistiska rötterna skadar Sveriges anseende internationellt. Israels ambassadör vägrar att träffa Sverigedemokraterna, på grund av dess nazistiska rötter. Ulf Kristersson må ha överseende med sådana ”tråkiga” historier. Men de vars familjer drabbades av nazismen har uppenbarligen lite svårare att släta över att SD – enligt partiet själva – startades av nazister och rasister. Eller att de fortfarande i dag lockar till sig över 200 personer med kopplingar till nazism och rasism. Expo menar att SD är det riksdagsparti som ligger närmast och är mest naturligt för nazister att söka sig till.
2. Fullständig avsaknad av demokratisk kompass. Jimmie Åkesson kunde så sent som ett par veckor innan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inte välja mellan Putin och Biden. För oss andra har det länge stått klart att det är ett val mellan en partner och det största hotet mot fred och frihet i Europa. Den skillnaden har bara blivit tydligare sedan i våras: Biden erbjuder säkerhetsgarantier, och Putin hotar både Sverige och andra länder – direkt eller indirekt. Att SDs partiledare inte kan välja mellan dessa är en skam.
3. Natoprocessen kräver sans, ansvar och förmåga att hantera både svåra avvägningar gentemot andra länder och mycket tung sekretessbelagd information. Frågan är om andra länder – när de ser hur SD har agerat här i Sverige – vågar lita på att en regering där SD sitter i Rosenbad ska få tillgång till all den information som vi behöver, eller att de kan ta de svåra beslut och göra de svåra avvägningar som behöver göras, utan att falla in i populistiska kraftuttryck som förstör hela processer. Dessutom lär USA inte uppskatta en svensk högerregering som de facto styrs av ett parti som inte kan välja mellan dem och Putin.
SD hade så sent som i våras en försvarspolitisk talesperson som spred Putinpropaganda
4. Putinvänliga försvarspolitiker. SD hade så sent som i våras en försvarspolitisk talesperson som spred Putinpropaganda: Roger Richthoff (SD). Ena dagen fick han ta del av topphemlig information i egenskap av sin roll i försvarsutskottet och försvarsberedningen – nästa dag delade han glatt Kremlvänlig propaganda på sociala medier.
En annan, tidigare, SD-ledamot i försvarsutskottet, Robert Stenkvist, gillade redan 2013 en tweet där Gustav Kasselstrand skriver att han ”hellre välkomnar Vladimir Putin än Barack Obama till Sveriges huvudstad”.
5. Legitimerat Putin. Flera SD-toppar, bland annat partiets representant i utrikesutskottet Pavel Gamov, agerade 2017 som internationella ”valobservatör” i det senaste ryska regionvalet, som ”vanns” av Putins maktparti. Han intygade att allt hade gått rätt till, trots att alla seriösa bedömare och internationella organisationer pekade på det hårda förtryck som omgav detta högst ofria val.
SD-företrädare har ofta medverkat i Putins propagandakanal Russia Today.
6. Deltar i Putins propagandakrig. SD-företrädare har ofta medverkat i Putins propagandakanal Russia Today. Där har de spätt på Kremls narrativ: att Sverige är mitt uppe i en samhällskollaps. SD har även inspirerats av RT och Putins trollfabriker när det har byggt upp sina egna kanaler som sprider rena lögner, extrem svartmålning och djupt polariserande påståenden.
7. Rysslandsvänligt agerande i EU. SD röstade i Europaparlamentet – som enda svenska parti – nej till ett viktigt stödpaket till Ukraina tidigare i år. Trots att Ukraina har varit utsatt för ett djupt aggressivt anfallskrig sedan 2014 vill SD inte att landet skulle få det stödet – som i övrigt fick mycket brett stöd i av samtliga EU-länder. SD skämmer ut Sverige – och saknar förståelse för internationell politik.
I en EU-debatt år 2019 likställde parlamentarikernPeter Lundgren dessutom ryska desinformationskampanjer med Europaparlamentets egen kampanj för ökat valdeltagande och interrailkort som delas ut till ungdomar.
Slutligen röstade SD redan 2014 mot EU-resolutioner som fördömde Rysslands annektering av Krim samt angrepp på människorättsorganisationen Memorial.
8. Putinvänliga politiska tjänstemän. 2016 avslöjades att en hög SD-tjänsteman som agerade under namnet Egor Putilov spred Putinpropaganda. Säpo klassade honom som en säkerhetsrisk, och hans tillträde till riksdagen drogs in.
9. SD undergräver Sveriges utrikespolitik och hyllar Putintrogna diktatorer. 2017 åkte SD-riksdagsledamöterna Martin Kinnunen och Markus Wiechel till Rysslands nära allierade Syrien, där de träffade företrädare för diktatorn Bashar al-Assad. De proklamerade då även att de ”bad om ursäkt för” att Sverige inte hade ställt sig på regimens sida i kriget. Al-Assadregimen har under många år fått extremt hård kritik för sina övergrepp och grymma krigföring också mot den egna civilbefolkningen. Ofta med Rysslands hjälp.
Av SDs 62 riksdagsledamöters twittrande under de fyra år då Donald Trump var USAs president var endast två kritiska
10. Starkt Trumpvänliga. Trots att Trumps agerande hotade det för Sverige så viktiga transatlantiska samarbetet – och på flera andra sätt försämrade det utrikes- och säkerhetspolitiska klimatet under sina år vid makten – så finns det en stark vurm för Trump inom SD. Det har synts på flera internationella högnivåmöten, på uttalanden från ledande partiföreträdare – och på deras agerande på sociala medier under Trumpåren. Av SDs 62 riksdagsledamöters twittrande under de fyra år då Donald Trump var USAs president var endast två kritiska.
Allt detta är allvarligt – för Sverige. Vi befinner oss i ett kraftigt försämrat säkerhetspolitiskt läge, med Rysslands anfallskrig mot Ukraina nära inpå oss, Putins energikrig mot EU och hotfulla utfall mot flera EU-länder, bland annat Sverige. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.
Att i det läget bilda en mycket svag moderatledd regering, som i praktiken skulle vara helt beroende av vad SD tycker är mycket vanskligt. SD skulle kunna få direkt insyn i sekretessbelagd information om de får tillgång till regeringshögkvarteret Rosenbad, försvarsdepartementet eller UD.
Deras track record ovan gör att ingen borde känna sig trygg med att de kan hantera regeringsmakten ansvarsfullt. SD har tidigare utnyttjats av Kreml. Vad säger att de inte utnyttjas igen? Vad händer om det blir skarpt läge i en upptrappad konflikt med Ryssland? Kommer SD-tjänstemän att läcka viktig information? Kommer de att kunna hantera en sådan svår kris på ett tryggt och stabilt sätt? Är Sverigedemokraterna det stabila partiet i svensk politik?
Vad händer om Turkiet plötsligt får syn på några av SDs aggressiva och djupt antimuslimska uttalanden
Sverige är nu dessutom inne i en mycket svår och känslig process för att bli medlemmar i Nato. Vad händer om Turkiet plötsligt får syn på några av SDs aggressiva och djupt antimuslimska uttalanden? Skulle det underlätta eller försvåra processen med ett turkiskt godkännande?
Det bästa man som väljare kan göra i detta läge är att rösta på partier som inte kommer ge SD inflytande över regeringspolitiken. Socialdemokraterna har visat att man har både förmågan och erfarenheten som krävs för att lotsa Sverige tryggt framåt i en tid av stor internationell osäkerhet.
Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken