Daniel Andersson: Vi måste gå vidare och göra vårt jobb

Den 11 september var jag som många andra partivänner på valvaka. Försiktig glädje byttes under kvällen mot frustration. Mandaten pendlade, och det enda vi visste när vi gick och lade oss var att vi inte visste någonting.

När jag vaknade på måndagen tänkte jag för första gången att vi på fullaste allvar riskerar en regering med Ulf Kristersson i knät på Sverigedemokraterna. Och så ser det ut att bli nu. Även om Kristersson snubblat på vägen och redan tvingats ge upp sina två starkaste vallöften; högkostnadsskydd på el den 1 november och ny kärnkraft inom 100 dagar. Det är en del. Men främst handlar det om de fundamentalt olika värderingsskalor svenska folket befinner sig på. 

Den ena delen av skalan; ett Sverige som håller ihop och som genom solidaritet och framtidstro försöker stå emot flera internationella kriser samtidigt. Den andra; ett Sverige som skapar och underhåller en rädsla och ställer grupper mot varandra.

I hbtq+communityts egen tidning säger hbtq-förbunden att SD inte driver deras frågor men att riksdagen får ta ansvar för det. Det vill säga S, V och MP.

Jag är stolt och glad att vi Socialdemokrater gjorde ett starkt val. Vi har nu 107 av riksdagens 349 platser, en ökning med hela sju mandat. Mitt förbund bedrev en fantastisk valrörelse på alla Prider, och hakade på ute i landet. Till varenda sosse; grymt jobbat alla, ni har visat vad en folkrörelse kan göra!

Vi vet inte vem som bli statsminister. Ulf har aviserat att det kan dröja innan en regering är på plats. Och det kan man ju förstå. Ulf, Johan och Ebba har lovat allt från hbtq+reformer till sänkta skatter medan Jimmie lovat stärkt a-kassa, en stabil sjukförsäkring och hans ledamöter tycker inte att q finns i hbtq eller att det är frågor som ska avhandlas utanför hemmets fyra väggar. I hbtq+communityts egen tidning säger hbtq-förbunden att SD inte driver deras frågor men att riksdagen får ta ansvar för det. Det vill säga S, V och MP. Det är lite rörigt. 

Vi ska städa upp efter högerstyren, återta kontrollen över välfärden så att äldre kan lita på att få omsorg.

Men vi måste faktiskt gå vidare, lika enade som vi varit den här valrörelsen. Vi kan inte vänta. Det starka valresultatet gör att det ser ut att bli fler socialdemokratiska region- och kommunalråd runt om i landet. Vi har ett jobb att göra.

Vi ska städa upp efter högerstyren, återta kontrollen över välfärden så att äldre kan lita på att få omsorg. Vi ska korta köer i sjukvården, ta hem skattepengar från utlandet och lägga de på patienter och brukare. Det är vårt jobb, och det är ett jobb vi socialdemokrater kan väl.

Vi förlorade kanske ett parlament, men vi vann ett val. Klappa dig på axeln, vi kommer igen! Gör skillnad i dag! Bli medlem i HBT-Socialdemokrater!

Daniel Andersson är ordförande för HBT-Socialdemokrater