Damberg: Macrons styrka är nyfikenheten

– Hans styrka är att han är väldigt nyfiken och intresserad av att åstadkomma förändring, säger näringsminister Mikael Damberg (S) om Emmanuel Macron, segraren i det franska presidentvalet.

Emmanuel Macron är ett oskrivet blad för de flesta i Sverige, men näringsminister Mikael Damberg lärde känna honom när de båda var relativt nya som ministrar.

– Jag brukar ringa de ministrar som man har mest att göra med i Europa för att presentera mig. Jag tror vi pratade i 30–35 minuter, samtalet brukar vanligtvis ta två–tre minuter. Vi fann varandra ganska snabbt. Sedan dess har vi hållit nära kontakt, vi har fortfarande sms-kontakt.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg

Trots att han varit minister i en socialistisk regering och tidigare jobbat för socialistpolitiker ställde Emmanuel Macron upp i valet som oberoende kandidat. Att han har en progressiv agenda är ändå tydligt, enligt Mikael Damberg.

– Han är väldigt intresserad av den skandinaviska välfärdsmodellen, både innovations- och näringslivspolitik och vår aktiva arbetsmarknadspolitik och pensionspolitik. I ett franskt perspektiv hamnar han mer i mitten eftersom fransk politik är ganska polariserad.

En svensk publik ser bara Macron på stora valmöten i tv-sändningar, men på tu man hand är han enligt Damberg intresserad av att lyssna och förstå vad andra har att komma med.

– Det tror jag är hans styrka, att han är väldigt nyfiken och intresserad av att åstadkomma förändring, och att han har ett hoppingivande budskap. Han är den här valrörelsens modiga kandidat som inte retirerade ner i nationalism och protektionism.