Coronastödet går till skattesänkning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danderyds kommunledning M-KD-L, med Hanna Bocander (M) i spetsen, lägger ned den kommunala hemtjänsten och sänker skatten. Foto: Danderyd/Creative Commons

I Danderyd går coronastödet till skattesänkning. Oppositionens krav på att använda en del av det stora överskottet till höjd äldrepeng röstades ned av M, L och KD.

Regering och riksdag har i stor enighet pumpat ut ett 20-tal miljarder för att säkra vård och omsorg under pandemin. Hur används pengarna?

AiP skrev i förra veckan om S-kritiken mot att pengar ”lagts på hög” istället för gått till verksamhet i Region Stockholm och Dalarna.

Frågan är även aktuell i kommunerna. I Danderyds kommun har majoriteten M-KD-L just lagt en budget för 2021 med ett överskott på 178 miljoner kronor, inklusive sänkt skatt på 20 öre vilket motsvarar 28 miljoner kronor.

Kommunen har fått 60 miljoner i ökade statsbidrag. Oppositionen kräver att 11 miljoner satsas på att höja hemtjänst- äldre och skolpengen men ytterligare 1–2 procentenheter.

– Det går bra att säga att ni är viktigast i världen och ni är värda all uppskattning. Men sedan händer ingenting, säger Susanne Dahlqvist, sektionsordförande för Kommunal i det blåa Stockholms län Nordost.

Vad har ni märkt av de extra statsbidragen?

– Några fick extra julklapp, någonstans köpte man smörgåstårta. Men inte i att det går till dem som jobbar där, till bättre kompetensutveckling, mer inflytande i sin vardag eller att få utvecklas i sitt arbete istället att få springa efter order.

Coronastödet skulle gå till att personalen skulle få behålla sina jobb. Men i Danderyd sades kommunens hemtjänstpersonal upp, endast 17 av 91 omplacerades, och en pensionärsträff lades ned. Verksamheterna fick noll i påslag 2020. Det gav ett överskott på 176 miljoner.

– Den här skattesänkningen möjliggörs av de kraftfulla åtgärder som majoriteten fattade beslut om under 2019 och 2020. Verksamheterna har blivit mer kostnadseffektiva, säger kommunalrådet Hanna Bocander (M).

Majoriteteten hänvisar till den sparplan inklusive skattehöjning som kommunen tvingades till efter att i flera år ha finansierat driften med engångsintäkter från markförsäljning, samt till ett nytt överskottsmål. Men även om man räknar in att kommunen har 37 miljoner kvar att beta av för att möta balanskravet finns alltså 169 miljoner i utrymme för 2021.

– Vid det stora stålbadet vädjade man till verksamheterna. Då tänker man att när det lättar så ger de tillbaka. Men så ger de bara ett lillfinger och sänker skatten. Jag hade därför velat villkora de här coronastöden, säger Jenny Åkervall (S). 

I budgeten klargörs att ”statsbidraget används… för att… bygga upp en resultatutjämningsreserv”. Enligt S avsätts coronapengarna till en ännu större skattesänkning valåret 2022.

Det mest stötande enligt Centerpartiet är att ”pengar magasineras” mitt i krisen.

– Vi har pengarna. Men vi ska ändå spara på kärnverksamheterna. Det är obegripligt för mig. Det är nu vi behöver pengarna. Staten har skickat pengar till oss just för att förstärka äldreomsorgen, säger oppositionsrådet Siv Sahlström (C) vars motion om en extra tilläggsbudget röstades ned 8 mars.

Faktum är att pandemin kortsiktigt blev en bra äldreomsorgsaffär. Lägre vilja till avlastning och inflyttning på grund av smittorisken minskade kostnaderna med 14 miljoner kronor 2020.

– Det finns massor av saker som vi måste göra, men vi får inga pengar till det. Det fortsätter istället att effektiviseras. Ett lysande exempel är kompetensutveckling. Nu när vi fick en pandemi så skrek hela landet: ”Hur ska vi göra med skyddsutrustningen?”, säger Susanne Dahlqvist på Kommunal.

Kvällen innan har hon varit på krismöte med den kommunala hemtjänstpersonalen i Vaxholm där arbetstiderna ska försämras. Pandemin har visat baksidan av kundvalet enligt Lov, menar Dahlqvist.

– Valfrihetslagen ställer till det, eftersom man inte kan göra enskilda satsningar på en speciell grupp som haft det extra jobbigt, utan man måste följa likaprincipen. Det bara är pengen man kan använda.

Socialnämndens ordförande menar att kvaliteten i äldreomsorgen värnas trots besparingarna.

– Att fortsätta bedriva hemtjänst i kommunal drift var inte ekonomiskt försvarbart. Vi kommer tillsammans med utförarna att göra en bra hemtjänst ännu bättre. Med pengar i plånboken så blir det naturligtvis mycket lättare, säger Carina Erlandsson (M) på fullmäktige 22 mars.

Samtidigt granskas nu tre av Danderyds sju utförare för ”allvarligare brister… kopplade till personalkontinuitet, utbildningsnivå, andel tills vidareanställd personal samt ekonomisk ställning.”

– Att kunna välja sin egen leverantör är viktigare än att man håller en garanterad kvalitet, säger Susanne Dahlqvist på Kommunal.