Claes Nordmark: Socialdemokratin visar vägen i en orolig tid

Jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i Boden i oktober 2018. Det har varit en spännande och utmanande mandatperiod med många exceptionella händelser. Klimatförändringar som accelererar, med fler extrema väderhändelser. Gängkriminalitet med större våldskapital än förr. Den första globala pandemin på länge. Samtidigt har kriget i vårt närområde spätt på de negativa ekonomiska effekterna av pandemin och hotar att ge världsekonomin ett rejält bakslag. 

Till detta ska vi lägga allt det positiva med den gröna nyindustrialiseringen som tagit fart här i norra Sverige. Vi ser ett sug efter tillväxt med hållbara lösningar som aldrig förr. 

Tider som dessa kräver extra mycket av oss som parti och av alla socialdemokratiska företrädare. Detsamma gäller förstås även tjänstepersoner, företagare och många fler. Vi är på många sätt inne i en så kallad perfekt storm vad gäller världsläget.

Det är ett läge som på vissa sätt påminner om utvecklingen för 100 år sedan. Stora tekniska framsteg. Politisk oro. Ekonomiska svängningar. 

Det var då som arbetarrörelsen och socialdemokratin klev fram och visade ledarskap. Det var ett förtroende som var nödvändigt att göra sig förtjänt av, men det lyckades vi med genom att vår rörelse kunde formulera en sammanhållen politik som balanserade olika intressen och som visade en väg framåt i svårorienterad terräng. Vi höll också ihop som rörelse, även i tuffa tider.

Jag är helt övertygad om att det går att göra ännu en gång, men det ställer höga krav på oss när många exceptionella händelser inträffar mer eller mindre samtidigt. Jag är stolt som socialdemokrat över att se vår partiordförande och statsminister Magdalena Andersson föregå med gott exempel – ständigt påläst, lugn och tydlig som ledare oavsett vi pratar om pandemier, elström eller Nato. 

Det är den framtoningen vi alla bör sträva efter inför höstens valrörelse. I tuffa tider ska vi visa vår förmåga som rörelse. Vi ska visa trygghet och tydlighet i ledarskapet, tillsammans med en förmåga att balansera flera olika intressen i våra politiska lösningar och en förmåga att hålla ihop när det blåser, det här är socialdemokratiska paradgrenar. 

Och om vi gör allt detta – då har vi goda chanser att få ett ännu större förtroende av väljarna i september.

Claes Nordmark är kommunalråd (S) Boden samt ordförande
i Norrbottens Kommuner