Claes Nordmark: Norra Sverige en blind fläck för M-regeringen

Det är bara att konstatera: norra Sverige är intressantare för S-ledda regeringar än för M-ledda.

Sådan är historien och vi kan redan se att Ulf Kristerssons regering inte utgör något undantag. Den nordligaste ministern kommer från Borlänge. Till och med förslaget om elprissubventioner gäller endast södra Sverige, trots att elpriset under hösten varit likvärdigt över hela landet. Ignoransen för norra Sverige förefaller monumental.

Den förändrade verkligheten tycks ha gått högerregeringen helt förbi. Nu leder Norrbotten och Västerbotten världens gröna industriella revolution och landets privata kapital satsar mer här än någonsin förr.

En bekant som är företagare i Västerbotten sa en tankeväckande sak om det här. Han menade att om Sverige vore ett företag så hade Sverige AB aldrig tvekat att investera i norra Sverige, då återbetalningen på investeringen är extremt lönsam och snabb. Det har det privata kapitalet både förstått och agerat efter. 

Men eftersom regeringspartiernas och SDs analys verkar vara att de har för få röster här så väljer de att lägga krutet söderöver. Det är en strategi som inte tar ansvar för Sverige. Utebliven grön tillväxt i norr skadar även i söder.

Förhoppningsvis lyckas kommunerna och regionerna i norr fortsätta leda den gröna industriella revolutionen i omställningen av industri och samhälle – vilket är vår absoluta ambition! – även om statens aktiva stöd uteblir. Och det är fullt möjligt att norra Sverige om tio år är världens centrum för andra länder som vill ställa om.  Men är det inte magstarkt att staten inte tycker sig ha ett ansvar att bidra till en process som så tydligt gagnar både Sverige och världen?

Det är inte bara regeringens ointresse som är ett hot mot den enorma gröna tillväxten, utan även den möjliga åtgärden att slå samman landets elprisområden. Det skulle leda till kraftiga prishöjningar i norr samtidigt som man i söder endast får marginella sänkningar. 

Dessutom verkar regeringen sväva i tron att det kommer att finnas massvis av el att tanka söderut om bara elprisgränserna tas bort. Så är det inte. Distributionskapaciteten sätter stopp och på sikt kommer de nya industrierna i norr att behöva varenda kilowatt. Den lösning som krävs är att etablera ny elproduktion på plats i södra Sverige. 

De högerkonservativa partierna måste vakna upp och förhålla sig till den nya verkligheten. Och vårt parti måste vara en tydlig och sund röst för hela landet och driva den positiva utvecklingen i norr. Det gagnar Sverige och världen.

Claes Nordmark är kommunalråd (S) i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner