Busch Thor: S-politik leder till döden

Ebba Busch Thor (KD) hävdar att cancerpatienter dör i förtid på grund av Socialdemokraternas politik.

Detta trots att de cancerpatienter hon hänvisar till bevisligen dött i KD-ledda Stockholms läns landsting.

Vårdfrågan ska rädda Kristdemokraterna kvar i riksdagen. Ebba Busch Thor kampanjar nu om Socialdemokraternas ”välfärdssvek”, med rejäla brösttoner.

På partiets kommunkonferens 2 mars peppade Busch Thor partiets kommunpolitiker och valarbetare. På scenen hade hon en storbild med tidningsrubriker från Svenska Dagbladet: ”Cancerpatienter fastnade i operationskö – avled”.

– Cancerpatienter dör av köerna. Vården behöver förändring. Vården behöver en ny regering, sa Ebba Busch Thor.

Men tittar man närmare på SvD-artikeln bakom rubriken på KD-mötet så handlade den om skandalen på Karolinska Sjukhuset i alliansstyrda Stockholms läns landsting, där två patienter ska ha avlidit på grund av att operationer försenades för 20 svårt cancersjuka.

Orsaken var personalbrist och uppsägningar, men den direkta anledningen var att Karolinska sjukhuset tackade nej till hjälp som erbjöds från andra sjukhus inom landstinget.

Åklagare inledde en förundersökning om grovt vållande till annans död.

Uppdaterat 20180914: IVO-kritik mot Karolinska för lång väntetid till canceroperation

Stockholms läns landsting styrs av alliansen där Kristdemokraternas Ella Bohlin är landstingsråd. Ändå skyller Ebba Busch Thor dödsfallen på att ”Stefan Löfven drar hårt i reformbromsen”.

I veckan besökte Ebba Busch Thor S-styrda Västernorrlands läns landsting. Hon förklarade i SR att väntetiderna här var så långa att kvinnor med bröstcancer i Västernorrland riskerade att inte få vård i tid och därför dö.

– Om man som kvinna drabbas av bröstcancer här i Västernorrland har man mycket mindre chanser att få vård i tid och få den operation man behöver i tid, jämfört med om man till exempel bor i Kronoberg. Ens chanser att överleva cancer ska inte påverkas av var i landet man bor, sa Ebba Busch Thor.

Lena Carlsson, verksamhetschef för onkologienheten på länssjukhuset i Sundsvall, svarade
att visserligen är väntetiden för operation något längre , beroende på ombyggnaden av operationscentrum, men att överlevnaden ligger på samma nivå som i Kronoberg.

– Det som är allra viktigast är hur det går, om man överlever bröstcancer, och tittar man på överlevnad ligger vi bra till, precis lika bra till som Kronoberg. Vi ligger bättre än riket i genomsnitt, säger Lena Carlsson.

91,3 procent av patienterna i Västernorrland lever fem år efter operationen, jämfört med 89,7 i riket, enligt SVT.

Om effekten av Ebba Busch Thors uttalande säger Lena Carlsson:

– Man skrämmer upp patienter alldeles i onödan.

Socialminister Annika Strandhäll (S) tycker att Busch Thor borde städa framför egen dörr.

– Vi ser stora problem där de är med och styr. Flera av de medieuppmärksammade utspel hon lyfter på sin turné är från Karolinska sjukhuset i Stockholms län som Kristdemokraterna styr.