Botkyrkas KSO tvingas bort 

Ebba Östlin (S) kso i Botkyrka som inte längre har arbetarekommunens förtroende. Foto: Pressbild

Ebba Östlin, socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka, tvingas bort från sin post av arbetarekommunen.

Ebba Östlin har inte längre förtroende som kommunstyrelseordförande i Botkyrka, berättar hon på sin Facebooksida. På ett medlemsmöte i helgen ska hon ha fått lämna sin post efter en förtroendeomröstning där resultatet blev 88 personer för och 91 personer emot. 

– Ikväll har mitt parti röstat om mitt förtroende. En fråga som väckts av ABF Botkyrka Salems ledning efter att kommunen tvingats stänga deras verksamheter. Stängning kom efter att det uppdagats att det förekommit våld, narkotika, vapen, skyddsvästar och hot i verksamheterna, skriver Ebba Östlin på sin Facebooksida efter mötet. 

Stängningen av verksamheten resulterade i att ABF förra året gick ut med skarp kritik i SVT och menade att de skulle polisanmäla kommunen. 

– Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka. Jag vill rikta ett stort tack till alla er som uttalat ert förtroende för mig. Och tack alla Botkyrkabor som gav mig och Socialdemokraterna det stora förtroendet att vända på varje sten för att bryta kriminaliteten, skriver Ebba Östlin i sina sociala medier. 

Enligt flera medier, bland annat Aftonbladet, ska det finnas flera personer med kopplingar till organiserad brottslig som varit delaktiga i att rösta bort Ebba Östlin. 

AiP söker berörda parter för en kommentar. Läs mer i AiP nummer 9/2023 som utkommer senare i veckan.