Borgerligt styre i Stenungsund går i opposition

De borgerliga partierna i Stenungsund går i opposition. Detta efter att ytterligare fyra moderata ledamöter i fullmäktige valt att bli politiska vildar. Nu är de totalt sex stycken. Bland de nya vildarna finns Linda Ekdahl, lokal ordförande för Moderaterna, och Kent Sylvan, kommunstyrelsens tidigare ordförande.

På söndag samlas Socialdemokraterna i Stenungsund till ett extra möte för att diskutera situationen. En förhandlingsgrupp bestående av Bo Pettersson, oppositionsråd, Janette Olsson, ledamot i kommunstyrelsen och Morgan Andersson, ordförande för S i Stenungsund finns sedan tidigare.

– Vi har tidigare sagt att vi är beredda att ta över, säger Bo Pettersson.

De frågor som enligt honom ska diskuteras på söndagens S-möte är hur partiet ska agera i detta nya läge där de borgerliga partierna samlar 13 av fullmäktiges 41 ledamöter, hur S skulle kunna samla en majoritet i fullmäktige och vad för politik en sådan majoritet skulle kunna driva.

– Vi tar ansvar för Stenungsund. Därför går vi i opposition, säger Sofia Westergren (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hon menar att de borgerliga partierna säger nej till att samarbeta med S enligt det förslag till samarbete som S presenterade i höstas.

– De borgerliga partierna kommer att kunna samarbeta med Socialdemokraterna i sakfrågor så att det blir bra för Stenungsund, säger hon.

Hon är kritisk till att de moderata ledamöterna i fullmäktige som har lämnat partiet behåller sina platser i fullmäktige och andra politiska poster i kommunen.

– Att bara representera sig själv är osmakligt. Tanken är att man företrädare ett parti, säger Sofia Westergren.

Jan Glimstedt (L), kommunfullmäktiges ordförande, ser torsdagens pressmeddelande från de fyra borgerliga partierna som ett utspel om att de borgerliga partierna är beredda att gå i opposition.

– Det är en signal till Socialdemokraterna om att de är välkomna att ta över, men det finns ingen annan majoritet. Därför är det bäst att avvakta och se, säger han.

Han har inom Liberalerna framfört tankar om att samarbeta med S med inte fått gehör för det.

Bo Pettersson påminner om att S styrde kommunen tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet mellan 1994 och 2006. 2013 kom Socialdemokraterna överens med Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om en budget för 2014.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Fakta – Moderata vildar

Ola Engström, Christina Engström, Kent Sylvan (före detta kommunstyrelsens ordförande), Rune Järpsten, Helena Järpsten och Linda Ekdahl (ordförande för Moderaterna i Stenungsund).

Mandatfördelning Stenungsunds fullmäktige

  • Moderaterna: 12 (varav sex stycken i dag är politiska vildar)
  • Centerpartiet: 2
  • Liberalerna: 3
  • Kristdemokraterna: 2
  • Socialdemokraterna: 13
  • Vänsterpartiet: 2
  • Miljöpartiet: 3 (varav en i dag är politisk vilde som betraktar sig som centerpartist)
  • Sverigedemokraterna: 4 (varav ett mandat inte är tillsatt med någon person)

Stenungsunds kommunfullmäktige har 41 mandat, men bara 40 platser är tillsatta. 21 mandat eller 20 mandat inklusive utslagsrösten hos kommunfullmäktiges ordförande krävs för majoritet.

Länk till de borgerliga politikernas pressmeddelande om att de går i opposition.