”Bo kollektivt och skyll på regeringen”

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) föreslog en bostadslös 35-åring med fast jobb att flytta till kollektivboende.

Hon uppmanade dessutom kvinnan att klaga på flyttskatterna hos finansministern. De skatter som König Jerlmyr själv höjde.

Anna König Jerlmyrs (M) svar kom i en SVT-chatt 22 februari.

Maria, 35 år, berättar att hon tvingats bo dyrt i andra hand i åtta år, trots ”fast jobb och relativt bra lön”.

”Det är svårt att få ett banklån när man bor ensam och det är svårt att spara till en kontantinsats när hyran är så himla hög. Vad tycker du jag borde göra?”, undrar Maria.

König Jerlmyr (M) svarar:

”Jag förstår att det måste kännas tufft med de långa köerna men vi försöker arbeta på med kollektivboende och andra boenden för att underlätta för sådana som du.”

Kollektivboenden har föreslagits som ungas första bostad och för nyanlända. Men König Jerlmyr framför det som en lösning för en 35-årig akademiker med fast jobb.

Skärmdump: SVT

– Det är beklämmande läsning. Speciellt mot bakgrund av att Moderaterna aktivt stoppat byggandet av nya bostäder trots att Stockholm har akut bostadsbrist, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

König Jerlmyr (M) säger att bostadsfrågan måste lösas på nationell nivå:

”Flyttskatter, amorteringskrav och bolånetak gör det nästan omöjligt idag att låna till en kontantinsats… Men skicka brev till Finansministern och Bostadsminister så att de förstår allvaret.”

Flyttskatterna är uppskovsräntan och reavinstskatten. Tidigare kunde man få uppskov på hela vinsten om man köpte en dyrare bostad, men 2008 infördes ett tak för uppskoven. Detta slog särskilt hårt mot Stockholms bostadsmarknad. Samtidigt höjdes reavinstskatten från 20 till 22 procent.

Vem var det som beslutade om dessa flyttskatter? Jo, Anna König Jerlmyr (M)! Hon var nämligen riksdagsledamot 2006–2010 när Alliansregeringen lade om bostadspolitiken.

AiP har förgäves bett König Jerlmyr (M) om en kommentar.

I regeringens januariavtal med C och L ingår ett avskaffande av uppskovsräntan.