Blerta Hoti: Dags för starka statens återkomst

Min pappa bor kvar i Lövgärdet där jag växte upp. Lövgärdet ligger i Angered, långt från Göteborgs centralstation och de allt trendigare kvarteren i den gamla stenstaden, och kategoriseras av Polisen som ett särskilt utsatt område. 84 000 göteborgare bor i ett särskilt utsatt område, där kriminaliteten och hedersförtrycket, extremismen och laglösheten, begränsar människors frihet och möjligheter. Många är barn och ungdomar.

”Maskerade ungdomar blockerade mig från att köra bussen med resenärer vidare. Ni i politiken måste ju lösa det här!” sade min pappa till mig för ett år sedan. Gängkriminella hade upprättat vägspärrar i Lövgärdet med tusentals hederliga invånare, och stoppat hans buss. 

En väns släkting blev avrättad på Hjällbo torg, framför polisen, mitt under ljusa dagen. Hans familj sörjer. I Biskopsgården, ett annat särskilt utsatt område, men nu på andra sidan älven som delar Göteborg lika mentalt som fysiskt, mördades en tjänstgörande polis av gängkriminella. Hans familj sörjer. 

Det här är bara några exempel på det brottsliga förtryck som tiotusentals svenskar lever under. Mammor och pappor begraver sina barn och många människor tvingas leva såväl i otrygghet som i ofrihet. Det är inte värdigt ett land som Sverige!

Om inte politiken agerar med krafttag – precis som min pappa uttryckte i desperation och frustration – riskerar vår rättsstat att urholkas, otryggheten och nyrekryteringarna växa och tilliten till politiken minska, vilket i sin tur hotar även demokratin i längden. Som socialdemokrater måste det vara en av våra främsta uppgifter att bygga bort otryggheten och sätta välfärden först. Vi som jobbar kommunalt behöver draghjälp från nationellt håll. Det går nämligen att vända utvecklingen. Under det socialdemokratiska styret i Göteborg skapade vi något som kallas för Gårdstensmodellen, som bygger på det allmännyttiga bostadsbolaget Gårdstensbostäders enorma sociala engagemang i sitt upptagningsområde. Ett målmedvetet arbete – tillsammans med privata företag, civilsamhället, hyresgästföreningen och resten av kommunen – har lett till att området inte längre klassas som särskilt utsatt. 

Men nu styr borgerligheten Göteborg. Då byts Gårdstensmodellens fokus på trygghet och sysselsättning ut mot högerstyrets ideologiska ombildningar och dyra utförsäljningar. I opposition har vi socialdemokrater ändå lagt förslag efter förslag på att förbättra integrationen och mota tillbaka brottsligheten.  Det handlar om undantag från EBO-lagen, språkkrav inom välfärdsyrken, kamp mot kusingiften, trygghetskameror, krav på utbildning och ökad samverkan mellan myndigheter om klanbaserad kriminalitet, fler åtgärder mot hedersförtryck och stärkt visselblåsarfunktion mot tystnadskultur. Men ingen integration kan bankas fram; vi har också föreslagit och ibland fått igenom satsningar på socialtjänsten, skolan, idrotten och andra förebyggande åtgärder för att stoppa nyrekryteringen och fattigdomen. 

För oss handlar det om att bygga vidare på det starka samhället där alla medborgare vet sin plikt, kräver sin rätt och där tilliten är stark. De som drabbas av otryggheten, ojämlikheten och segregationen måste få mer makt att forma samhällsutvecklingen till det bättre. 

Min familj med syskonbarn lever i otrygghetens Lövgärdet i dag. Jag vill kunna säga till dem att sossarna, we got this – vi har koll på läget och vi kommer inte att svika våra medmänniskor. Dags för den starka statens återkomst.

Blerta Hoti är oppositionsråd (S) i Göteborg